MediaCat

Tüketici güven endeksinde global artış

The Nielsen Global Online Tüketici Güven Araştırması 51 ülkede 28.000’den fazla internet kullanıcısı arasındaki tüketici güvenini, önemli kaygıları ve harcama eğilimlerini takip ediyor.

Tüketici güven endeksinde global artış

The Nielsen Global Online Tüketici Güven Araştırması 51 ülkede 28.000’den fazla internet kullanıcısı arasındaki tüketici güvenini, önemli kaygıları ve harcama eğilimlerini takip ediyor.

2011 birinci çeyrekte yürütülen araştırmada ekonomik durgunluk içerisinde olduklarını söyleyen global online tüketicilerin sayısının tüm bölgelerde azalma gösterdiği görülüyor. The Nielsen Company’nin bir parçası olan The Cambridge Group’ta Baş Ekonomist olarak görev yapan Dr. Venkatesh Bala’ya göre “Global iyileşme, yavaş temposuna rağmen, doğru yönde ilerlemeye devam ediyor” . “Buna rağmen, global online tüketicilerin yarıdan fazlası (% 55) son dönemlerde ekonomik bir durgunluk içerisinde olduklarını söylüyorlar. % 51’i en azından bir yıl daha ekonomik bir durgunluk içerisinde olacaklarını düşünüyorlar.” Bölgesel farklılıklar yaygınlaşıyor, Kuzey Amerikalılar’ın %82’si ve Avrupalılar’ın %68’ ine kıyasla, Asya Pasifik tüketicilerinin %37’si bugün ekonomik bir durgunluk içerisinde olduklarını söylüyorlar.

Türkiye’nin 2009’un son çeyreğinden itibaren yakaladığı yükselişi 2011 ilk çeyrekte de devam ettirdiği tespit edildi; güven endeksi 1 puan yükselişle 83’lük seviyeyi yakaladı. Erkeklerin kadınlara kıyasla daha olumlu olan eğilimleri son çeyrekte de devam etti.
 

100 taban seviyesinin üstündeki ve altındaki tüketici güven seviyeleri iyimserlik ve kötümserlik derecelerini göstermektedir.

Birbirinden Ayrılan Ekonomiler

Dr. Bala’ya göre “Orta Doğu’da yayılan sosyal ve politik reformların, doğal afetlerin ve Asya’daki gıda enflasyonun, Kuzey Amerika’da artan benzin fiyatları ve Güney Avrupa’daki yorucu tasarruf önlemlerinin katı gerçeğine damgasını vurduğu bir yıla güçlü bir başlangıç yaptı.“ Son 18 ayda, bölge ve ülkelerin global ekonomik durgunluktan nasıl çıktıkları konusunda belirgin bir fark gördük. Bu trend ilk çeyrekte daha iyi ya da kötüsü için daha fazla telaffuz edilir oldu.”

En iyimser ilk 10 ülkeden 7’si Asya Pasifik’ten. Bunun yanı sıra en kötümser 10 ülkeden 9’u Avrupa bölgesinde. Hindistan 131 endeks puanı ile ilk çeyrekte en iyimser ülke olmaya devam etti. Hindistan’ı 118 puanla Suudi Arabistan,ve 116 puanla Endonezya izledi.

Asya’daki güven, tüketicilere yeniden harcama gücü veren, sürekli yüksek istihdam ile artış kaydetti.. Asya Pasifik’teki online tüketicilerin %66’sının, geçen seneden bu yana %11 puan artışı ile, gelecek yıla ait iş beklentilerini iyi/mükemmel olarak tanımladıkları gözlendi. Araştırma, Asya Pasifik tüketicilerinin yaklaşık yarısının gelecek altı ay içerisinde tatil (%48) harcaması yapacaklarını, bunun yanısıra giysi (%44), eğlence (%41) ve yeni teknolojiye (%38) de bütçe ayıracaklarını gösteriyor.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin’de, güven 8 puan artarak 108 endeks puanına yükselmiştir. Nielsen Çin Genel Müdürü Karthik Rao bu yükselişi şöyle yorumluyor: “İyi haber şudur ki, özellikle kırsal kesimlerde, gelir enflasyondan daha hızlı yükselmektedir ve yaşam standartları iyileşmeye devam etmektedir. Sonuç olarak, ihtiyari kategorilerde dahi pazar alanı talebinde güçlü bir büyüme görmeye devam ederiz.”

Orta Doğu/ Kuzey Afrika’da Mısırlıların yeni bir ulus sevinci 29 puan artışla 102 rakamına yükselmiştir.– 29 puan ilk çeyrekte izlenen tüm pazarlardaki en yüksek güven artışıdır. Sivil ve politik özgürlük kazanma sevinci ve ilk gerçek özgür oylama tecrübesi tüketici güvenini yükselten hızlı ekonomik büyümenin beklenen potansiyeli ile birleşti” diyor Nielsen Mısır Genel Müdürü Khaled El Tohami. Mısır’da yeni kurulan güven, komşu Suudi Arabistan (+11) ve Birleşik Arap Emirlikleri (+12) ülkelerine de yayıldı. Bu ülkelerin her ikisi de geçen çeyreğe kıyasla çift-rakamlı artışın keyfine vardılar.

Avrupa’daki tüketici güven seviyelerinde 28 ülkeden 18’i düşüş göstermeye devam etti. Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, İspanya ve Ukrayna’nın arasında olduğu 11 ülkede rekor düşüş olduğu görüldü. Bu duruma karşın, Avrupa’nın en geniş ekonomisi olan Almanya, azalan işsizlik oranları ve olumlu yöndeki iş olanakları ile desteklenen güven endeksini, bir yılda 18 puan arttırarak en yüksek seviyesi olan 92 puanına ulaştı. İsviçre 110 endeks puanı ile Avrupa’nın en iyimser ülkesi oldu. (önceki çeyreğe göre sabit kalarak). Avusturya ise en yüksek tüketici güven endeks puanını aldı (97),

Artan yiyecek / Benzin Fiyatları Olumsuz Şekilde Etkiliyor

Online tüketicilerin bir numaralı kaygısı olan ekonomi yerini, %13’lük seviyesi ile tüketicileri şu anda en çok endişelendiren konu olan yiyecek fiyatlarına bıraktı. En büyük kaygı olarak ikinci sıraya gerileyen ekonomi, ilk çeyrekte 7 puandan %11 seviyesine yükseldi. Benzin fiyatlarının da tüketiciler için belirgin bir endişe kaynağı olduğu tespit edildi; %6’lık seviyeden %8’lik seviyeye artış gösterdi.

Dr. Bala’ya göre “Artan benzin ve yiyecek fiyatları tüketicilerden resmi bir giriş vergisi alıyor; daha fazla hane halkı sınırlı gelirinin büyük bir bölümünü bu gereksinimlerini karşılamaya harcıyor.“ Nakit azaldıkça, tüketiciler gerekli olmayan kalem ve aktivitelere de daha az para harcıyorlar. ”Araştırmada yer alan tüketicilerin yarıdan fazlası yeni elbiselere, ev dışı aktivitelere ve gaz/elektriğe daha az para harcayacaklarını belirtiyor. Tüketicilerin %47’den fazlası daha ucuz market markalarını kullanmaya başlamayı planlarken, %44’ü dışarıdan alınan yemeklere ayrılan bütçeyi kısıyorlar.

Türk tüketicisinin gelecek 6 ay içerisinde en büyük endişeleri incelendiğinde, en fazla endişe kaynağı olan konuların %12’lik seviye ile iş güvenliği ve borç olduğu görülmektedir. Bu iki unsurun global tüketicilere oranla (%8-%6) Türk tüketicileri nezdinde daha öne çıktığı görülmektedir. Bunlara karşılık Türk tüketicisinin global tüketiciye oranla ekonomi, sağlık, artan yiyecek ve benzin fiyatları konusunda çok daha az endişeli oldukları tespit edilmiştir.

Global online tüketicilerin %47’si ülkelerindeki iş olanaklarına olumlu bakarken, Türk tüketicilerinin %35 seviyesinde kaldığı görülmektedir. Tüketici güven endeksine paralel olarak, erkeklerin neredeyse yarısı (%48) ülkedeki iş olanaklarına olumlu bakarken, kadınların sadece %22’si olumlu düşünmektedir. Farklı yaş gruplarındaki eğilimler incelendiğinde, 45 yaş üstündeki tüketicilerin, daha genç gruba göre, iş olanakları konusunda daha olumsuz düşünceleri olduğu görülmektedir.

Gerekli harcamalardan arta kalan nakit paranın harcanılması düşünülen alanlara bakıldığında önemli bir gelişme olduğu görülmektedir. Online Türk tüketicisi önceki dönemlerde arta kalan parayı borç ödemek için kullanırken, bu çeyrek itibariyle en çok yatırım yapmaya harcayacaklarını belirtmişlerdir. Önceki dönem borç ödeyeceklerini belirtenlerin oranı 12 puan gerileme göstererek %32 seviyesine düşmüştür. 2011 ilk çeyrekte ilk sıraya yerleşen yatırım yapma oranı 10 puan farkla %34 seviyesine yükselmiştir.

Geçen sene bu zamanlara göre ev harcamalarında azaltılan giderlerin hangi kalemlerde olduğu incelendiğinde, Türk tüketicisinin global tüketici eğilimlerine kıyasla ev dışı eğlence, telefon giderleri, yıllık tatil ve teknolojik ürünlerin yenilenmesi konusunda daha fazla fedakarlık yaptıkları tespit edilmiştir. Türkiye genelinde giderde en fazla kısıtlama yapılan kalemler olan, %65 seviyesiyle ev dışı eğlence ve kıyafetlere yapılan harcamanın (%64) kadınlar tarafından daha fazla belirtildiği görülmüştür.

Nielsen Global Online Araştırması

The Nielsen Global Online Araştırması Mart 23 ve Nisan 12 2011 tarihlerinde gerçekleştirildi ve 28.000’den fazla tüketici, 2011ve Asya Pasifik, Avrupa, Latin Amerika, Orta Doğu, Afrika ve Kuzey Amerika’da 51 ülkede 28.000’den fazla tüketiciye anket yaptı. Örneklemin her ülke için yaş ve cinsiyete göre internet kullanımlarına dayanarak internet tüketicileri ve ±0.6% maksimum hata payı mevcuttur. Nielsen araştırması sadece online girişi olan cevaplayıcıların davranışlarına dayanmaktadır. Internet kullanım oranları ülkeden ülkeye değişmektedir. Nielsen %60 oranında minimum bir internet kullanım raporlama standardı ya da araştırma kapsamı için 10M online populasyonunu kullanmaktadır.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.