Sektörle ve sektör için

Türkiye’nin pazarlama ve iş liderlerini bir araya getiren CMO Society çatısı altında hayata geçirilen Geleceğin Liderleri Programı’nda ilk dönem başladı. Programın danışmanlığını üstlenen Ebru Yonca Çapa ile Geleceğin Liderleri Programı’nı ve 20’li yılların liderlerinde aranılan özellikleri konuştuk.

Sektörle ve sektör için

MediaCat’e hayat veren ve kurulduğu 1993 yılından bu yana önemini koruyan “sektör adına katma değer yaratma” misyonunda yeni bir döneme giriliyor. İki yıl önce kurulan ve Türkiye’nin lider pazarlama ve iş profesyonellerini bir araya getiren CMO Society, sektörün ve onu var eden profesyonellerin bir sonraki versiyonlarına evrilmelerinde onlara destek olacak yepyeni bir programa başlıyor.

Genç pazarlama yetenekleri ile tecrübeli CMO Society üyelerinin; pazarlama dünyasını, değişen yaklaşımları ve kritik pazarlama yetkinliklerini paylaşmaları için tasarlanan program, katılımcılarına mevcut yetkinliklerini güçlendirme ve yeni yetkinlikler kazanmanın yanı sıra ilham vermek için de yola çıkıyor. Sektörün yeni ve özgün başarı hikâyelerini yaratacak profesyonellerine CMO Society ve MediaCat birlikteliğiyle sunulan platformun amacını, geleceğe ilişkin hedeflerini ve yeni liderlerin olmazsa olmaz özelliklerini programın danışmanı, deneyimli eğitimci ve pazarlama yöneticisi Ebru Yonca Çapa anlatıyor.

Kişisel bir başlangıç yapalım. Alanda çok kıymetli deneyimlere sahip bir profesyonel olarak Geleceğin Liderleri Programı’nın cazibesi sizce ne?

Sektör çok hızlı dönüşüyor. CMO’dan beklenenler, CMO’ların sergilemeleri gereken yetkinlikler de aynı şekilde farklılaşmak durumunda. Ne kadar uzun süre bu görevde olduğunuzun ötesinde, duruma ne kadar bütünsel bakabildiğiniz çok önemli.

Çok değerli, ulusal ve uluslararası firmalarda tecrübeli CMO’lar ve CEO’lar var programda. Bu değerli isimlerin uzun yıllar içinde elde ettikleri deneyimleri, yetişmekte olan pazarlama profesyonelleri ile paylaşabilmelerinin önemli olduğunu düşünüyorum.

Buradaki esas cazibe noktası, bu programda yer alan -Kapital Medya ve ben de dahil olmak üzere- tüm tarafların; pazarlama sektörünü bir sonraki versiyona geçirme konusunda gönüllülük esasıyla ve topluca yola çıkmış olması.
Katılımcılar için de -hem CEO/CMO’ları hem de Geleceğin Liderleri’ni kast ediyorum- cazip bir program. Geleceğin Liderleri açısından zaten çok heyecan verici fakat CEO/CMO’lar için de bilgilerini paylaşırken yeni bir şeyler öğrenme fırsatı olacak. Sonunda hem yetkinliklerin hem de network’ün gelişeceği bir yolculuk bu. Network konusuna özellikle değinmek lazım çünkü burada program kapsamında CEO/CMO’lar ve Geleceğin Liderleri arasındaki bilgi aktarılan paylaşımlar (videolar, haberler, kitaplar vb.) bir arşivde tutulacak ve böylelikle bundan sonraki programda gelecek isimlerin de erişebileceği bir pazarlama hazinesi oluşacak. Uzun soluklu, bugünden yarının gerektirdiği yetkinlikleri alacak isimlerin aramızda olması heyecan verici.

Programın ilk dönemi kapsamında ilk buluşma ve eşleşmeler gerçekleşti. İzlenimleriniz nasıl?

Her iki taraf da son derece heyecanlı. Önce CEO/CMO’larla görüştük. Hem program için hem de var olan CMO Society network’üne bağlı yepyeni bir network oluşturma imkânı buldukları için çok memnunlar. Bir de programın yalnızca kendi deneyimlerini aktaracakları bir ortam olmadığının farkındalığına sahip insanlar. Kendileri için de yepyeni bir yolculuk, yepyeni bir öğrenme ve paylaşım platformunda oldukları için son derece heyecanlılar. Tüm öğrenim ve geribildirimin paylaşımı konusunda da çok hevesliler. Geleceğin Liderleri de heyecanlı. Kabul edildikleri bu programın sunduğu fırsatın farkındalar. Hem profesyonel hem de bireysel açıdan iki taraf da mutlu.

Haziran ayında program dahilinde yeni düzen ve trendlere dair bir sunum yapacaksınız. Sırası gelmişken, 20’li yıllarda liderlerin mutlaka sahip olması gerektiğini düşündüğünüz nitelikler neler olacak dersiniz?

VUCA (Volatile, Uncertain, Complex, Ambiguous) hayatımızda hep vardı. İçinde bulunduğumuz dönemden önce de, dijital dönüşümle bu döneme girdiğimizi söylüyorduk. Fakat bugünlerde yaşadığımız olaylar, bu kavramın çok daha süratli bir şekilde hayatımıza girmesine sebep oldu. Dolayısıyla bildiğimiz metotlar ve iş yapış tarzları yerlerini yenilerine bırakacak.

Ben her şeyden çok, hyper-awareness (hiper farkındalık) dediğimiz yetkinliği önemsiyorum. İster yönetici ister çalışan olun; bugün piyasada, ekonomide, sektörde ve rakiplerde neler olup bitiyor, beklenti ekonomisini yönlendiren çok kritik markalarda (Tesla, Airbnb vb.) neler oluyor… Bu gelişmeleri takip etmek çok önemli. İkincisi, data tabanlı bilinçli karar verebilmek. VUCA ortamında olsak da, doğru kaynaklar kullanıyor, datayı okuyabiliyor musunuz? Önemli yetkinliklerden biri bu. Data diye konuşup durduk bunca zaman ama şimdi gerçekten o zaman geldi. Datanın konuştuğu dili anlayıp ona yönelik bir tahminde bulunabiliyor musunuz? Üçüncü ve bir diğer önemli yetkinlik de hızlı hareket etme ve uygulama.

Programın akışı ve geleceğe bırakacağı mirasa dair neler söylemek istersiniz?

İlk program olması itibarıyla hepimiz öğreneceğiz. CEO/CMO’ların olduğu gibi Geleceğin Liderleri’nin de çok değerli geribildirim ve önerileriyle ikinci programda yeni bir şeyler deneyebilir, yeni bir şey ekleyebiliriz. Üç sacayağının karşılıklı öğrenerek geliştireceği bir yapı bu aslında.

Senede iki kere, her altı ayda bir olmak üzere gerçekleştirilecek her program. CEO/CMO’lar ve Geleceğin Liderleri’nin her ay muhakkak bir kez olmak üzere altı kez görüşmelerini öneriyoruz. Bu altı ay içinde hem CEO/CMO’ların hem de Geleceğin Liderleri’nin kendilerini yakın hissedebilecekleri, yeni dünya düzenine ilişkin sunumlar da olacak programda. Bir de herkesin bir şifreyle erişebildiği, farklı eşleşmelerde gerçekleşen paylaşımları bulabilecekleri bir platform olacak.

Elbette bu bir süreç ve yönetilmesi gereken bir süreç. Buluşup sohbet etmek güzel olabilir fakat biz istiyoruz ki bu altı ayın sonunda geleceğin liderleri hakikaten spesifik yetkinlikler geliştirerek, farkındalık kazanarak veya var olan meziyetlerini daha da güçlendirerek bu süreçten ayrılsınlar.

Hangi başlıklar var programın müfredatında?

Konuşulacak konular çiftlere bırakıldı fakat bizim önerdiğimiz, önemli olduğunu ifade ettiğimiz belli başlı bazı çatı konular var. Ajans orkestrasyonu, dijital/geleneksel kampanya yönetimi, ekip yönetimi ve liderlik, finansal yetkinlikler ve marketing karnesinin yönetimi ve KPI odaklı iş yapabilme gibi… Hangi konuya ağırlık verileceği veya hangi farklı konunun dahil edilebileceği çiftler arasında alınacak karara bağlı ancak bir formasyonumuz var temelde.

Mayıs ayı itibarıyla eşleşmeleri duyurduk. Bu eşleşmeleri yaparken de mümkün olduğunca farklı sektör, deneyim ve yetkinlikteki isimler buluşsun istedik. Bundan sonraki akışta, CEO/CMO’lar ve Geleceğin Liderleri birebir görüşecek ve arada da az önce bahsettiğim sunumlar yapılacak. Görüşmelere ve çalışmanın genel gidişatına ilişkin geribildirim almak amacıyla da bazı toplantılar yapılacak. Amacımız ilk programı Kasım 2020’de, Brand Week Istanbul ile birlikte tamamlamak ve aynı zamanda ikinci programı lanse etmek.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.