Avrupa Birliği’ne (AB) uyum yasaları kapsamında reklam fikri, metni ve görsellerinin koruma altına alındığını belirten
Avrupa Birliği’ne (AB) uyum yasaları kapsamında reklam fikri, metni ve görsellerinin koruma altına alındığını belirten Reklamcılar Derneği ve Reklamcılar Vakfı Genel Müdürü Ayşegül Molu, “Türkiye’de özgün yaratıcılığı koruyan hukuki zemin tamamlandı. Ancak hak sahipleri hâlâ haklarını aramıyor” açıklamasını yaptı.
Molu, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 1. maddesine göre bir fikri ürünün eser sayılabilmesi için sahibinin yaratıcı gücünü yansıtan özellikte olması gerektiğini söyledi. Molu, “Reklam sektöründe yaşanan esinlenme sorunu sloganların benzeşmesi değil fikrin korunması olarak ele alınmalı” diyor.
Esinlenme etik bir sorun
Eskişehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Atıf Bir ise reklam sektöründe sık sık yaşanan esinlenme tartışmaları ile ilgili olarak “Slogan bir markanın tamamlayıcısıdır. Bu konseptin başka biri tarafından esinlenerek kullanılmasında etik sorumluluk doğuyor” açıklamasını yapıyor. Bir sloganın markayı çağrıştırmak ve markanın bütün değerlerini ortaya koymak için yaratıldığını ifade eden Bir, şöyle devam ediyor: “Slogan markanın ayrılmaz bir parçası olduysa ve birebir aynısını kullanıyorsanız burada hukuki olarak sorun vardır. Bunu engellemek için ise sloganlar tescil ettirilmeli. Bu yüzden marka için seçtiğiniz sloganı markaya uygun seçmek gerekiyor.”
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.