MediaCat

Ogilvy’den dünya sosyal medya trendleri

İnsanların sosyal medyada neyi, niçin paylaşıyor?

Ogilvy’den dünya sosyal medya trendleri

Şirketler, insanları paylaşmaya yönlendiren işe yarar içerikler bulmakta zorlanırken Social@Ogilvy ve SurveyMonkey, sosyal medya kullanıcılarının neyi, neden ve nasıl paylaştıklarını incelemek için bir araya geldi.

16 ülkede 6,500’den fazla kişinin sosyal medya hesapları ile katıldığı ve SurveyMonkey ile Social@Ogilvy’nin yönetiminde gerçekleşen online anketle, eğlendirici ve aydınlatıcı sonuçlara ulaşıldı. Ankete katılanlar, sosyal medyada herhangi bir içerik paylaşma arzularını en fazla tetikleyen sebep ve sorunları dile getirdi.

Brezilya, Fransa, Almanya, Meksika, Polonya, Rusya, Güney Afrika, İngiltere Amerika, Endonezya, Japonya, Kore ve Singapur’dan kullanıcıların katıldığı anket, Türkiye’de 409 kişilik örnekleme grubu ile gerçekleştirildi. Ankete katılan kişilerin yüzde 51’ini kadın, yüzde 49’unu ise erkek kullanıcılar oluşturdu.

İçerik paylaşmada en önemli faktör: Duygusal sebepler

Katılımcıların yüzde 13’ü paylaştıkları içeriklerin kişiliklerini tanımladığını düşünüyor. Bu sonuç daha çok geleneklerin hala güçlü bir rol oynadığı ülkelerdeki kullanıcılar için geçerli; Hong Kong (yüzde 24), Çin (yüzde 22), Polonya (yüzde 20), Türkiye (yüzde 18) ve Japonya (yüzde 15). Anket sonucuna göre, katılımcıların yüzde 36’sı ise bir düşünceyi desteklemek veya bir sorunu gündeme taşımak için içerik paylaşıyor.

Buna karşın anketin yapıldığı ülkelerin neredeyse yarısında (yüzde 49), sosyal medya kullanıcıları faydalı ve düşünceli olmak adına içerik paylaşıyor. Çin’de ise katılımcıların yüzde 30’unun kendilerini en yaratıcı hissettikleri anlar, sosyal medyada paylaşım yaptıkları zamanlar.

Sosyal medyanın adab-ı muaşereti

“Güldürürken düşündüren” paylaşımlar

Sanal ortamda eğlendirerek eğitmek ne paylaştığımız konusunda başı çekiyor.

Anket çalışmasına göre eğitici içeriklerin paylaşımı, gelişmekte olan ülkelerde daha yüksek oranda görülüyor (yüzde 43). Buna karşın gelişmiş ülkelerde komik ve eğlendirici içerikler daha popüler (yüzde 40).

Endonezya ve Meksika sırasıyla yüzde 68 ve yüzde 58 gibi yüksek oranlarla eğitici içeriğin en çok paylaşıldığı ülkeler. Hong Kong, yüzde 52’lik oran ile komik içeriklerin en çok paylaştığı ülkelerde tüm dünyada başı çekiyor. Hong Kong’u sırasıyla İngiltere (yüzde 44), Japonya (yüzde 43) ve Polonya (yüzde 43) izliyor.

İçeriğin kaynağı değil, ilginç olup olmadığı önemli

10 katılımcıdan 4’ü ilginç olduğu sürece paylaşılan içeriğin kaynağının çok önemli olmadığını belirtiyor.

Paylaşımlarda içeriğin miktarları da önemli rol oynamıyor. Anketi yapanların yalnızca yüzde 7’si çok yoğun içeriğin enteresan olduğundan bahsediyor.

Bir ülkede basın ve kendini ifade özgürlüğü kısıtlamalarının olması, kullanıcıların güveneceği kaynaklar üzerinde büyük rol oynuyor. Asya’da kişilerin yüzde 27’si istikrarlı medya organlarından alınmış içerikleri kendi bakış açılarını paylaşmak için kullanırken, Avrupa’da bu oran yüzde 19’da kalıyor.

Online reklamlarda kaliteli içerik paylaşımı önemli

Gelişmekte olan ülkelerde sosyal medya kullanıcıları, online reklam oranının aynı kalması veya artmasının kendileri için problem olmayacağını belirtiyor. Meksika, Polonya ve Çin, bu sıralamada yüzde 55, yüzde 51 ve yüzde 51’lik oranlarla başı çekiyor.

Japonya (yüzde 74), Kore (yüzde 73) ve ABD’de (yüzde 83) ise kullanıcılar online reklamlardan çok yorulduklarını ve daha fazla online reklam görmek istemediklerini belirtiyor. Ayrıca, Amerikalı ve Japon kullanıcılar online reklam içeriklerinin kalite açısından çok yetersiz olduğunu düşünüyor ve ankete katılan diğer ülke kullanıcılarına göre online reklamları en az izleyen ve paylaşan kullanıcılar oldukları ortaya çıkıyor.

“Türk kullanıcıların yüzde 44’ü ‘markalı içeriği paylaşmam’ diyor”

Online reklamlar konusunda ABD ve Japonya gibi gelişmiş ülkelerde yaşayan kullanıcılara oranla daha az bıkkın (yüzde 62) oldukları anlaşılan Türk kullanıcılar, sosyal medyada herhangi bir markayı/kurumu takip etmelerinin gerekçesini kampanyalardan haberdar olmak veya bilgilenmek (yüzde 39) ve eğlendirici içeriğe ulaşmak (yüzde 23) olarak açıklıyor. Yine, ülkemiz sosyal medya kullanıcılarının yüzde 26’sı reklamlara ya hiç dikkat etmediğini ya da reklamlarla nadiren etkileşime girdiğini söylüyor. Türkiye’de yaşayan kullanıcıların yüzde 44’ünün markalı içeriği paylaşmayacağını söylemesi pazarlamacılar için önemli bir veri olarak öne çıkıyor.

Social@Ogilvy Başkanı Thomas Crampton, yapılan anketle ilgili olarak “Günümüzde markalar online içerikler yaratıyor ve onlar için kullanıcıları sosyal medyada neyin motive ettiğini bilmek çok önemli. Bu anket sonuçları açıkça gösteriyor ki, şirketler daha kaliteli içerik sağlamalı ve her pazarın lokal özelliklerini göz önünde bulundurarak içerik paylaşmalı. Aynı içeriğin her ülkenin kendi diline çevrilerek tüm dünyada paylaşılması işe yaramıyor.” yorumunu yapıyor.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.