MediaCat

“Medya okuryazarlığı” dersi geliyor

RTÜK ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında 22 Ağustos 2006 tarihinde imzalanan işbirliği protokolüne uygun olarak, 2006-2007 öğretim yılında Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ve Erzurum’daki beş ilköğretim okulunda pilot olarak başlatılan medya okuryazarlığı dersi 2007-2008 öğretim yılından itibaren Türkiye genelindeki 35 bin ilköğretim okulunda seçmeli ders olarak okutulacak.

“Medya okuryazarlığı” dersi geliyor

RTÜK ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında 22 Ağustos 2006 tarihinde imzalanan işbirliği protokolüne uygun olarak, 2006-2007 öğretim yılında Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ve Erzurum’daki beş ilköğretim okulunda pilot olarak başlatılan medya okuryazarlığı dersi 2007-2008 öğretim yılından itibaren Türkiye genelindeki 35 bin ilköğretim okulunda seçmeli ders olarak okutulacak.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ile Milli Eğitim Bakanlığının işbirliği sonucunda geliştirilen Medya Okuryazarlığı Projesi kapsamında Türkiye genelindeki tüm ilköğretim okullarında 2007-2008 öğretim yılından itibaren medya okuryazarlığı dersleri başlıyor. Medya okuryazarlığı dersi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından haftalık ders çizelgesine alındı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ile Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunun ortak çalışmaları sonucunda, medya okuryazarlığı dersi öğretmenlerini yetiştirecek çekirdek kadro oluşturuldu. Medya okuryazarlığı dersini sosyal bilgiler öğretmenleri verecek.

RTÜK 81 ilden gelen 105 öğretmene Ankara’da 26-28 Haziran 2007 tarihleri arasında 3 gün süreyle medya okuryazarlığı eğitici eğitimi verecek. Ankara’da formasyon eğitimi alan öğretmenler Eylül ayının ilk haftasında bulundukları illerde yüzlerce öğretmene aynı eğitimi vererek, medya okuryazarlığı bayrağını meslektaşlarına devredecekler.

RTÜK ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında 22 Ağustos 2006 tarihinde imzalanan işbirliği protokolüne uygun olarak, 2006-2007 öğretim yılında Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ve Erzurum’daki beş ilköğretim okulunda pilot olarak başlatılan medya okuryazarlığı dersi 2007-2008 öğretim yılından itibaren Türkiye genelindeki 35 bin ilköğretim okulunda seçmeli ders olarak okutulacak. İlköğretim okullarının 6, 7 veya 8. sınıflarında okutulacak olan seçmeli medya okuryazarlığı dersini öğrenciler istedikleri yıl tercih edip alabilecekler ve bir kez aldıktan sonra diğer sınıflarda tekrar etmeyecekler. Seçmeli medya okuryazarlığı dersine öğrenciler tarafından yoğun rağbet gösterilmesi halinde, ders zorunlu hale getirilebilecek.

RTÜK, velilerin ve öğrencilerin medya okuryazarlığı dersini seçmeleri için okul kayıtlarının yenilendiği dönemde tüm televizyon kanallarında dersi tanıtıcı bir film yayınlatacak. RTÜK ayrıca yayınladığı bir bültenle Medya okuryazarlığı hakkında bilgiler verdi:

MEDYA OKURYAZARLIĞI NEDİR?
Medya okuryazarlığı, yazılı ve yazılı olmayan, büyük çeşitlilik gösteren formatlardaki (televizyon, video, sinema, reklamlar, internet v.s) mesajlara ulaşma, bunlarıçözümleme, değerlendirme ve iletme yeteneği olarak tanımlanmaktadır.

MEDYA OKURYAZARLIĞI PROJESİNİN AMACI : Medya Okuryazarlığı Projesinin amacı, medya karşısında etkiye en açık, en hassas grubu oluşturan çocukların, medya kurumunun yapısını, işleyişini, kurgulanmış içeriğin bilinçli bir şekilde değerlendirilmesini ve eleştirel olarak izlemesini özetle, medya ile ilgili doğru soruları sorup doğru yanıtları bulabilmesini sağlamaktır. Diğer bir ifadeyle Medya Okuryazarlığı projesi, medyayı doğru okuyan, yaşadığı çevreye duyarlı, ülkesinin sorunlarını bilen medya mesajlarını akıl süzgecinden geçirebilen bireyler yetiştirilmesini amaçlamaktadır.

MEDYA OKURYAZARLIĞI DERSİNİN İÇERİĞİ: Medya okuryazarlığı dersi; İletişime Giriş (İletişim, iletişimin süreci ve öğeleri, iletişim türleri), Kitle İletişimi (Kitle iletişimi, kitle iletişim araçları, iletişim ve kitle iletişim arasındaki ilişki, Medya (Medya, medyanın başlıca işlevleri, medyanın ekonomik boyutu, medya ve etik, medya okuryazarlığı kavramı, amacı ve önemi),Televizyon (Etkili bir kitle iletişim aracı olarak televizyon, Türkiye’de televizyon yayıncılığı, televizyon program türleri), Aile, Çocuk ve Televizyon (Televizyon izleme alışkanlıkları, televizyonun olumsuz etkileri, televizyon program analizleri, uyarıcı simgeler), Radyo (Bir kitle iletişim aracı olarak radyo, radyonun olumsuz etkileri, radyo program türleri, radyo program analizleri), Gazete ve Dergi (Gazete ile ilgili temel kavramlar, gazetede haber ve fotoğrafın önemi ve karşılaştırılması, gazete hazırlama uygulaması, dergi türleri ve işlevleri), İnternet (İnternetin özellikleri ve işlevleri, internet kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar) konu başlıklarından oluşacak.

DÜNYADA MEDYA OKURYAZARLIĞI: Dünyada ilk örneği 1970’li yıllarda ABD’de görülen Medya Okuryazarlığının okullarda ders olarak okutulması, Avrupa’da da 1980’li yıllardan bu yana giderek yaygınlaşmaktadır. Gerek ABD ve dünyanın diğer ülkelerinde gerekse Avrupa ülkelerinde medya okuryazarlığı çalışmalarını yürütmek amacıyla çeşitli kurum ve kuruluşlar oluşturulmuştur.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.