Dikkat çeken reklamlar ve yaratıcılar

Neden reklam yaratıcılığı dendiğinde hâlâ akla gelen ilk üç isim: Ali Taran, Serdar Erener ve Hulusi Derici.
02.06.2014 - 13:40

“Yaratıcılık, kimsenin gezmediği diyarlarda dolaşmaktır. Rahatınızı bozun ve sezgilerinizin bakir doğasına dalın. Oradaki keşfiniz muhteşem olacak: Kendiniz” der aktör ve senarist Alan Alda.

Reklam dünyasında kendisini keşfettiğini düşünen yaratıcı sayısı oldukça fazla. Ancak yine de yıllardır sorulan bazı soruların cevabı henüz netleşmedi:

Neden yeni yaratıcı yıldızlar çıkmıyor?

Neden reklam yaratıcılığı dendiğinde hâlâ akla gelen ilk üç isim: Ali Taran, Serdar Erener ve Hulusi Derici.

Sadece Türkiye’de değil dünyada da tartışılan bir konu bu. Son yılların en ateşli tartışmalarından birisi, ‘reklam sektöründe yetenek azalıyor mu?’

Gündem yaratan, risk alabilmiş reklam sayısının son yıllarda gittikçe azaldığına tanık oluyoruz. Serdar Erener bu durumu reklamverenlerle reklam yaratıcılarının ‘vasatta uzlaşma’sı olarak tanımlıyor.

Bu tartışmanın toplumda da bir karşılık bulduğunu ve reklamlara olan ilginin azaldığını AdWatch verilerine baktığımızda da anlıyoruz. Öyle ki son birkaç aydır beğeni ve hatırlanma oranı yüzde üçün üzerine çıkabilmiş reklam sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Seçimler nedeniyle AKP ve CHP reklamlarında bir sıçrama gördük. Onun dışında son aylarda yüzde üç beğeni ve hatırlanma düzeyini geçen reklamlar bir elin parmaklarını geçmedi. Geçtiğimiz ay THY Hayalleriyle Büyüyen Tüm Çocuklara kampanyası ve önceki ay ise TTNET Şahan Gökbakar’lı reklam beş üzerinden üç puanı geçen reklamlar oldu. ‘Beş üzerinden üç ise Türkiye kent nüfusunu temsil eden 300 kişiden sadece 9 kişinin reklamı hatırlaması ve beğenmesi anlamına geliyor.

Son zamanlarda öne çıkan bir reklamcı

Ali Taran, Serdar Erener ve Hulusi Derici’nin devamı gelecek mi? Yeni yıldızlar kimler olacak? Bunlardan ikisinin Kurtcebe Turgul ve İlkay Gürpınar olabileceği bir süredir dillendiriliyor. Üçüncü isim kim olur?

Kerem Kanık, özellikle son bir kaç yılda dikkatleri üzerine toplayan bir reklam yaratıcısı. Serdar Erener’le yollarını ayırdıktan sonra Güzel Sanatlar’da oldukça başarılı projelere imza atan Kanık, daha sonra ayrılarak kendi ajansı Titrifikir’i kurdu. Eski patronunun yolundan yürüyen Kerem Kanık Serdar Erener’in tahtına oturabilecek mi? Bir şey söylemek için henüz erken. Ancak yaptığı başarılı çıkışların yanı sıra Algida gibi 1990’dan bu yana Türkiye pazarında olan ve hep global network’lerle çalışmış bir markanın işlerinin ona teslim edilmesi de önemli bir işaret.

Televizyon hala reklam yaratıcıları açısından en önemli başarı kriteri. Televizyon için hazırlanmış bir reklamın ünlü olması, gündem yaratması çok önemli. Yeni dönemdeki en önemli başarı kriterlerinden birisi de televizyonda gösterilen bir reklamın sosyal medyada yarattığı etkileşim. Algida’nın son dönem reklamlarında bu başarının yakalandığını gördük.

Lowe’da bir şeyler oluyor

Lowe, Ajans Ada ekolünü temsil eden bir ajanstı. Ersin Salman ve ortaklarının hisselerini sattıktan sonra uzun süre Nesteren Davutoğlu yönetiminde yoluna devam etti.

Yaratıcılıkta bir dönemin kapanmasıyla birlikte durgun bir süreç yaşayan Lowe’u bir yıldan uzun süredir yeni bir ekip yönetiyor. CEO koltuğunda Ela Gökkan Savcı, kreatif direktör koltuğunda ise Can Faga oturuyor şu an.

Yeni bir ofis, yeni bir ekip, yeni bir yönetim ve yaratıcı anlayışla ajansın toparlanması biraz uzun sürse de THY için yaptıkları ve 23 Nisan’da yayına başlayan reklam filmiyle son zamanların en büyük çıkışını yaptılar. Birçok reklam yaratıcısının ‘keşke ben yapsaydım’ ya da ‘kıskançlıkla izledim’ dediklerini bizzat duydum.

Sosyal medyada yakaladıkları gündem başarısının yanı sıra dünyada birçok önemli yayında haber olan THY kampanyası Lowe’u başka bir kategoriye de taşıdı.

Digiturk’ün yeni stratejisi

Digiturk son dönemlerde farklı bir yolla reklamlarına devam ediyor. Uzun yıllar Denizbank’ta başarılı çalışmalara imza atan Kadri Mutlu’nun Digiturk’teki varlığını reklamlardaki değişiklikle hissettik. İlk etapta 12 filmlik bir hikâye dizisinin duyurusunu yapan Digiturk bu yazının yazıldığı sıralarda ilk iki reklamı yayınlamıştı.

Medina Turgul DDB tarafından yaratılan filmlerde, Digiturk’ün hayatı kolaylaştıran ve izleyiciye rahatlık ve kolaylık sağlayan özellikleri, yeni marka yüzleri Anıl İlter ve Osman Karagöz’ün canlandırdığı karakterlerin eğlenceli hikâyeleri üzerinden anlatılıyor.

Digiturk Kurumsal İletişim Direktörü Kadri Mutlu, yeni kampanyada tüketicinin hayatına dahil olmayı hedeflediklerini ve Digiturk’ün izleyicinin yaşamını kolaylaştıran yönlerini tüketicinin bakış açısıyla sunan bir strateji benimsediklerini belirtiyor.

Giriş

Parolanı mı unuttun?

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.