2018 Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali'nin ikinci gününden radarımıza takılanlar karşınızda.
20.06.2018 - 08:20 | MediaCat
Festivalin ikinci gününde Cannes Lions sahneleri birbirinden önemli pek çok isme ev sahipliği yaparken, aynı zamanda Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’ndan, YouTube’un tarihinin en büyük pazarlama bütçesini ayırdığı YouTube Music’e kadar pek çok konu ele alındı. Öne çıkan başlıklar şöyle…
Cinema Steps up to “Feed our future” başlıklı oturumda dünyanın çeşitli yerlerinde açlıkla savaşmayı amaçlayan Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın (BM DGP) global reklam filminin lansmanı yapıldı. Sir John Hegarty, BM GDP’nin CMO’su Corinne Woods, Cannes Lions Yönetim Kurulu Başkanı Terry Savage ve Ürdün Prensesi Sarah Zeid’in katılımıyla gerçekleşen oturumda Woods, BM GDP’nin fonlarının yüzde 98’inin hükümetlerden geldiğini belirterek, reklam filminin çekilmesinin asıl amacının bireylerin de bağışlarına ihtiyaç duyulmasından kaynaklandığının altını çizdi.
“İşi hükümetlere bırakırsak asla tamamlanamaz. İnsanlara yardım etme isteğinin, hükümetlerden ziyade halktan gelmesi gerekiyor,” diyen Hegarty. Reklam filmini çekerken insanların kalbine dokunacak ama aynı zamanda insanları harekete sürükleyecek bir mesaj yaratmaya dikkat ettiklerini söyledi. Bu reklam filmi Hegarty tarafından, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın geleceği besleme yolculuğunun başlangıcı olarak görülüyor.
Yapay zekâ ve robotların en çok konuşulduğu günlerde tabii ki Cannes Lions sahnelerinde de bu konulara ışık tutuldu, tek farklı olan nokta bu defa odak noktanın sevgi ve yaratıcılık olmasıydı.
Quantcast’in CTO’su Dr. Peter Day ve Loom.ai’in Kurucusu ve CTO’su Kiran Bhat’ın katılımıyla gerçeklesen “How Will AI Shape the Future of Hollywood” oturumunda yapay zekânın asıl amacının insanlar gibi düşünebilen makineler yaratmaktan ziyade insan beyninin işleyişini taklit edebilen yazılımlar yaratmak olduğu konuşuldu. Day, yapay zekâ geliştikçe otomasyonun artacağını, bunun ise yaratıcılığın önünü açacağını vurguladı. Yüksek hasılatlı Hollywood filmlerinin yapay zekâ teknolojisini kullanarak nasıl gittikçe daha gerçekçi karakterler yarattığının teknolojik altyapısından bahseden Bhat ise bu alandaki en önemli teknolojik gelişmenin “performans yakalama” olduğunun altını çizdi.
Gelecek odaklı stratejik pazarlama danışmanlığı şirketi Faith Popcorn’s BrainReserve’ün kurucu ve CEO’su Faith Popcorn ise “Mood Manipulation: Future Vision 2028” başlıklı oturumda, gelişen teknolojinin bundan 10 yıl sonra karşımıza çıkaracağı unsurları ele aldı. 2034’e gelindiğinde ABD’deki mavi yakalıların yaklaşık yüzde 30’unun robotlardan oluşacağını belirten Popcorn, insanların ruh hallerini değiştirmek için kullanacağı çiplerden ilaçlara, her şeyin yapay bir dünyaya dönüşeceğinden ama baki kalacak tek şeyin insan dokunuşu olacağından bahsetti ve ekledi: “Her zaman sarılmaya ihtiyacımız var.”
Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali’nin ikinci gününde Palais des Festivals’de oturumlar tüm hızıyla sürerken, Dentsu Aegis Network Beach House sektörün dört önemli ismini ağırlıyordu. Mike Bainbridge (Digital Innovation&Transformation, Amazon), Blake Cahil (SVP, Global Head of Digital and Media, Philips), Dave Meeker (global Director, Emerging Technology, Isobar), Arthur Sevilla (Vertical Strategy Lead, CPG, Pinterest) ve Rohan Philips’in (Global Chief Product Officer, iProspect) katılımıyla gerçekleşen “The Rise of the New Consumer” isimli oturumda talepleri ve beklentileri dijital dünyanın gelişimine paralel olarak dönüşüp gelişen yeni tüketici üzerine konuşuldu.
Yeni nesil tüketicinin “aramayı bilmek değil, arama motoru tarafından bilinmek” istediğini belirten Dave Meeker, inovasyonla gelişip büyüyen markaların neden olduğu etkinin tüketicideki “elde etme” beklentisini değiştirdiğini vurguladı. Dijitalleşmenin geldiği noktanın gündelik yaşamdaki etkisine parmak basan Arthur Sevilla ise düşüncesini şu sözlerle dışavurdu: “Görsellerin yeni bir iletişim kurma biçimi olduğuna inanıyoruz. Kamera, etrafımızdaolan bitenle etkileşime girme şeklimizi belirleyen klavye olacak.”
YouTube’un CEO’su Susan Wojcicki, L’Oréal’in Kıdemli Dijital Direktörü Lubomira Rochet, BBC Radio DJ’lerinden Annie Mac ve YouTube ve Google’ın Global Müzik Direktörü Lyor Cohen’in katılımıyla gerçeklesen What Matters Next oturumu da günün öne çıkan oturumlarından biriydi. YouTube Music’in lansmanının dün gerçekleştiğini açıklayan Lyor Cohen, YouTube’un tarihinin en büyük pazarlama bütçesini YouTube Music için kullanılacağının altını çizdi.
Publicis Groupe tarafından geçen yıl duyurulan ve network’ün Cannes Lions da dahil olmak üzere tüm sektörel yarışmalardan çekilme kararıyla birlikte akıllara kazınan Marcel bir yaşına girdi. Girişimin ilk yılını değerlendirmek üzere Cannes Lions’ta Lumière Théâtre’da izleyicilerle buluşan Publicis Groupe CEO’su Arthur Sadoun, Publicis Groupe’un taze küresel CCO’su Nick Law ve Publicis Groupe CSO’su Carla Serrano “Marcel. One Year Later: AI, Creativity and the Future of Our Industry” isimli oturumda yapay zekâ destekli platforma dair merak edilenleri yanıtladılar.
Marcel’in hayat bulmasının ardındaki vizyonu ve yapay zekânın iş yapış stratejilerindeki yerini açıklayan üçlü, oturumun büyük bir kısmını yaratıcılık sektörünün önde gelen isimlerinin Marcel’e dair sorularının yer aldığı bir video eşliğinde gerçekleştirdi. Sorusuna “Marcel. Tüm sektör bunu konuşuyor. Tüm sektör derken, sadece siz çocuklar” diyerek başlayan Droga5 Kurucusu David Droga’dan; “Cannes Lions ile yollarını ayırmasına vesile olan Marcel’i anlatmak için Cannes Lions’ın en büyük salonuna gelip oturum düzenleyen” Publicis Groupe’u selamlayan Apple Pazarlama İletişiminden Sorumlu Başkan Yardımcısı Tor Myhren’e ve videoda kendisine verilen mahlasıyla “Tanrı” Lee Clow’a kadar sektörde rüştünü ispatlamış isimlerin eğlenceli yorumları ve gülümseten sorularıyla devam eden oturum, izleyicilerin sorularıyla sona erdi.