Bu influencer ürün tanıtmamaktadır!

Gerçeklik, samimiyet, özgünlük, aktivizm ve değer yaratma gibi güçlü yönleriyle anılan “genuinfluencer”lar kimdir ve ne yaparlar?

Bu influencer ürün tanıtmamaktadır!

Genuinfluncer. Yani kendi kimliğini ve platformunu, tavsiye, bilgi ve ilham paylaşımı için kullanan, ürün tanıtma/pazarlama derdi olmayan, kaliteli içerikler üreten influencer. Malum, macro ve micro influencer’lara yönelik verimlilik tartışmalarının bir üst katmanında gerçeklik sorunu yer alıyor. Genuinfluencer’ların iddiası ise adında saklı. Genuine (gerçek, hakiki) ve influencer kelimelerinin birleşiminden oluşan ve influencer marketing dünyasındaki dezenformasyon, güven ve gerçeklik sorununa çare olarak görülen bu kitle gerçekten de tüm bunların arkasında durabilir mi?

Doğruluk mu cesaret mi?

Yoksa her ikisi de mi? Cevap evet. Genuinfluncer kavramı, ilk kez İngiliz trend araştırma şirketi WGSN tarafından 2021 trendleri arasında işaret edilmiş, aynı dönemde J. Walter Thompson’ın Future 100 raporunda da kendisine yer bulmuştu. Teknoloji altyapılı influencer marketing ajansı CreatorDen’in CEO’su Merve Deşen, bu durumun iki itici gücü olduğunu söylüyor: “İlki Z jenerasyonunun özgünlük, dürüstlük, eşitlik, adalet ve özgürlük gibi kavramları her şeyin üstünde tutması ve elbette tercih ettiği markaları da takip ettikleri influencer’ları da buna göre belirlemesi. Dolayısıyla bu tüketici grubunu etkilemeye çalışan markalar da genuinfluencer’larla yan yana görünmeyi önemsiyor.” İkinci etken ise pandemi sonrası “junk içerikler yerine kaliteli, bilgi verici, uzman içeriklerin tercih edilmeye başlanması.” The Guardian Moda Editörü Priya Elan tarafından, geçtiğimiz Ağustos’ta kaleme alınan makalede, The Influencer Marketing Factory Kurucu Ortağı Alessandro Bogliari de bu değişimin motivasyonunu “samimiyet”te arıyor: “İnsanlar malikanelerinde oturup ‘Bu işte hepimiz biriz’ diyen ünlüleri görmek yerine gerçekten aynı zor süreçlerden geçen insanları görmek istiyorlar.”

Kardashian influencer’lığı out!

“Bir ürünü tanıtmanın ötesinde, bu ‘gerçek etki’yi arayan markalar, artık tüketiciye dokunmak ve sohbetin bir parçası olmak için genuinfluencer’lara yöneliyorlar. Özellikle de micro influencer segmentinde genuinfluencer’ların oldukça yoğun olduğunu görüyoruz. Ortak bir ilgi alanı ya da değerden hareketle oluşturdukları topluluklarıyla bir aile gibi sıkı, samimi ve güvenilir bir ilişki kuruyorlar. Geniş bir kitleye hitap etmek yerine, kendileri için gerçekten önemli olan konuları konuşuyorlar. Eğer bir marka ile işbirliği yaparlarsa da ince eleyip sık dokuyor ve kendileriyle bağdaştıramadıkları bir işbirliğine yanaşmıyorlar. Nadir olarak gerçekleştirdikleri işbirliklerinde ise markalara büyük değer sağlıyorlar” diyor Deşen.

L’Oréal’in işbirliği yaptığı ilk transseksüel model olan Munroe Bergdorf, aktivist kimliğiyle de önde gelen genuinfluncer’lardan biri olarak görülüyor. Hatta Bergdorf, İngiliz İşçi Partisi’nin LGBT danışmanı olarak da çalıştı, İngiltere’nin Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nde de yer aldı. Yani zaman, takipçi sayısından öte içeriğin derinliklerine gömülme ve yaratılan değere odaklanma zamanı. Ve eğer markalar o derinliklerde marka amaçlarıyla örtüşen gayeler bulurlarsa ne âlâ.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.