Brezilya’nın tutuklu kitap eleştirmenleri

Brezilyalı yayınevi, okudukları kitaplar hakkındaki yorumlarını öğrenmek için kalemi mahkûmlara uzatıyor.

Brezilya’nın tutuklu kitap eleştirmenleri

Kantar Ibope Media tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre Brezilya halkının yalnızca yüzde 56’sı kitap okuyor. Kitap okuyan bu kesimin bir yılda okuduğu kitap sayısıysa beşin altında.

Öte yandan, Federal Bölge’yi kapsayan bir diğer araştırmaya göre, Brezilya hapishanelerindeki mahkûmlar ulusal ortalamadan dokuz kat fazla kitap okuyorlar. Ulusal Adalet Konseyi tarafından düzenlenen bir inisiyatife göre ise okudukları kitaplar hakkında yorum yazan ve yazdıkları yorumlar komite tarafından kabul edilen mahkûmların tutukluluk sürelerinden yorum başına dört gün düşülüyor.

Ülkenin en çok kitap okuyan kesimini teşkil eden mahkûmları kitap okumayı sürdürmeye teşvik etmek amacıyla Hortolândia Hapishanesi’ne kitap bağışında bulunan Brezilyalı yayınevi Editora Carambaia, eğitimci Elisande de Lourdes Quintino de Oliveira önderliğinde devam eden inisiyatifi desteklemek amacıyla reklam ajansı Artplan işbirliğinde bir kampanya hazırladı.

Kampanya kapsamında bağışladığı kitaplar için mahkûmlardan eleştiri yazıları toplayan yayınevi, gelen yazıları dergi ilanı, sosyal medya paylaşımı, radyo spotu, kitap ayracı ve poster gibi farklı biçimlerde kullanarak duyurdu.

Brezilya'nın tutuklu kitap eleştirmenleri

Kampanya hakkında konuşan Carambaia Editörü Fabiano Curi “Tahammülsüz ve ayrışmanın hayli güçleniyor gibi gözüktüğü böyle bir dönemde, özellikle de toplumsal ve kültürel olarak en çok marjinalleştirilmiş gruplardan birini kapsayan bir projeyi desteklemenin önemli olduğuna inanıyoruz” yorumunda bulunurken, Artplan Kreatif Direktörü Marcos Abrucio proje hakkındaki düşüncelerini şu sözlerle açıklıyor:

“Carambaia kitap okumaya tutkun insanlara odaklanan bir yayınevi ve kimsenin mahkûmlardan fazla okumadığını öğrendik. Mahkûmların seslerini duyurmalarına vesile olarak ve ürettikleri metinleri kullanarak topluma onların da kendi fikirleri olan, düşünen, eleştiren bireyler olduklarını ve saygı görmeyi hak ettiklerini gösterdik. Ayrıca, Elisande’nin Hortolândia hapishanesinde ortaya koyduğu bu güzel işe görünürlük sağladık.”

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.