MediaCat

2024’ün en iyi global markaları açıklandı

Interbrand Best Global Brands 2024’e göre, dünyanın en değerli markası olmaya devam etse de Apple’ın marka değeri 25 yılda ilk kez düştü.

Interbrand’in dünyanın en değerli markalarını ve marka değerlerindeki değişimlerini ortaya koyan çalışması Best Global Brands’in (En İyi Global Markalar) 2024 versiyonu paylaşıldı.

Omnicom Group bünyesindeki Interbrand’in 25’incisini paylaştığı çalışmada şirketlerin Nisan 2023 – Mart 2024 dönemi finansal performanslarıyla beş yıllık beklentileri göz önünde bulunduruldu. Sonrasında bu performanslarının ne kadarının markaya atfedilebileceği değerlendirildi ve bir markanın gelir akışının maruz kalabileceği riski ölçen bir puanlama metodolojisi kullanıldı.

Apple’ın marka değeri ilk kez düştü

Best Global Brands 2024’e göre raporda yer alan markaların toplam değeri yüzde 4,3 artarak 3,4 trilyon dolara ulaştı. Apple üst üste 12’nci kez dünyanın en değerli markası olsa da 25 yıldır yapılan çalışmanın tarihinde ilk kez marka değeri düştü. Apple’ın marka değeri yüzde 3 düşüşle 488,9 milyar dolara geriledi.

Dünyanın en değerli 10 markasından dokuzu ilk 10’daki yerini korumayı başarırken geçtiğimiz yılki sıralamada dokuzuncu sıranın sahibi olan Nike yerini McDonald’s’a bıraktı. Microsoft yüzde 11 artışla marka değerini 352,5 milyar dolara taşıyarak Apple’ı ikinci sırada takip etti. 298,1 milyar dolar marka değeriyle Amazon üçüncü, 291,3 milyar dolarla Google dördüncü ve değerini 100 milyar doların üzerine taşımayı başaran Samsung beşinci sırada yer aldı.

Interbrand Marka Ekonomisi Küresel Direktörü Greg Silverman, Apple’ın marka değerindeki kaybın, yapay zekâ stratejisini hayata geçirmedeki yavaşlığından kaynaklandığını belirtti. Microsoft ve Google gibi rakiplerine kıyasla geciken Apple, haziranda Apple Intelligence’ı tanıtana dek üretken yapay zekâ planlarının detaylarını paylaşmamıştı. Çalışmanın kapsadığı son döneme denk gelen mart ayında sona eren ikinci çeyrekte iPhone satışları önceki yıla kıyasla yüzde 10 düşerken şirketin ikinci çeyrek geliri de yüzde 4 düşüşle 90,75 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Marka değerini en çok artıranlarda Ferrari zirvede

Best Global Brands 2024’te marka değerini en çok artıranlar arasında ilk sırada Ferrari yer aldı. 10,8 milyar marka değerini yüzde 21 artışla 13,1 milyar dolara çıkaran Ferrari, 70’inci basamaktan 62’nciliğe yükseldi. Marka değeri artanlar sıralamasında Ferrari’yi ikinci sırada YouTube (yüzde 16),  üçüncü sırada Hermès (yüzde 15), Kia (yüzde 15), ve Instagram (yüzde 15) takip etti.

En değerli markalar arasında ilk 10’da altıncı sırada yer alan Toyota ve dördüncü sıradaki Google’ın da marka değerini en çok artıranlar arasında olduğu görüldü.

Nvidia ise 20 milyar dolar marka değeri hesaplamasıyla sıralamaya 36’ncı sıradan dahil oldu.

Intel’in marka değer kaybı yüzde 30

Marka değeri en çok düşenler arasında ilk sıranın sahibi büyük farkla Intel oldu. Teknoloji devinin 2023’te 28,3 milyar dolar ölçülen marka değeri yüzde 30 düşerek 19,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Intel en değerli markalar arasında 24’üncülükten 37’nci sıraya geriledi.

Yüzde 11 kayıpla Disney, yüzde 10’ar kayıpla Gucci ve 3M ile yüzde 9 kayıpla Nescafé de marka değeri en çok düşenler arasındaydı.

Best Global Brands 2024 raporuna buradan ulaşabilirsiniz.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.