Jack Trout ve Al Ries, geleceği öngörmek yerine yaratanların daha başarılı olduğunu savunur.
2015’te daha çok marka, devletin yükümlülüğünde olan ama yetersiz kaynaklar gibi nedenlerden ötürü devletin ihmal ettiği hizmet ve alanları sahiplenecek.
Jack Trout ve Al Ries’in kaleme aldığı Aşağıdan Yukarıya Pazarlama kitabı uzun yıllar geçmesine karşın hâlâ geçerliliğini koruyan doğrularla dolu. Kitapta, “Geleceği tahmin edemezsiniz. Bu nedenle gelecek için öngörüde bulunmayın” der ustalar. Geleceği öngörmek yerine yaratanların daha başarılı olduğunu savunurlar.
2014’ün sonundan itibaren bu yıl için pek çok kaynaktan onlarca trend açıklandı. Ben bu trendleri geçmişten günümüze izlemeye çalışıyorum. Çünkü trendlerin çok hızlı oluşmadığına inanıyorum. Bir şeyin trend mi, yoksa geçici bir moda mı olduğuna ancak o eğilimin ne kadar süredir devam ettiğine bakarak karar verebiliriz.
Mobil teknolojilerin yükselişi yıllardır devam ediyor. Artık mobil teknolojilerin insan hayatına değer katmak, yaşamı kolaylaştırmak için geliştirildiğini biliyoruz. Bu en önemli trendlerden birisi olarak hayatımızda. Mobilin gelişmesiyle birlikte hayatımıza giren bir başka önemli trend ise “Paylaşım Ekonomisi”. Hatta pek çok trend analizinde bir üst noktaya geçildiğini ve “Adil Paylaşım Ekonomisi”nin telaffuz edildiğini görüyoruz.
İnsanlar şirketlerin toplumsal konularda bir bakış açılarının olmasını ve gerektiğinde kamuoyu oluşturabilmelerini istiyorlar.
Pek çok markanın yakından takip ettiği “işbirlikçi ekonomi” ya da “paylaşım ekonomisi”nde tüketici, ürün ve hizmetlerin finansman, üretim ve dağıtım süreçlerine bilfiil dâhil oluyor. Hatta şirketler kadar birbirlerinden, bazen para dışında eşdeğerler kullanarak alışveriş yapıyorlar. Mülkiyetten çok erişimi ve ortak tüketimi ön plana çıkaran bu yeni model gün geçtikçe kendine daha geniş bir uygulama alanı buluyor.
2015’te tüketicilerin masrafları paylaşmasını sağlayacak mobil ödeme araçlarının da yükseleceğini belirtiyor pek çok kaynak. Mobil ödemeler hayatımızın bir parçası haline gelecek. Birileri hayal ettiği ve şartlar da zorladığı için bu eğilim hızla yayılıyor. Örneğin ABD’li yolculuk paylaşımı hizmeti Lyft, aynı güzergahta yolculuk edecek insanların arabaları ve maliyeti paylaşarak yüzde 60 tasarruf etmelerini sağlıyor.
2015’te tüketiciler robotlarla ilk yüz yüze deneyimlerini yaşayacaklar.
Geçtiğimiz hafta ekonomi basını ile yaptığı toplantıda 2014 ve 2015’i değerlendiren Unilever Türkiye CEO’su Mehmet Altınok “2014 yılında dünyanın hiç bir yerinde tüketici lehine bir şey cereyan etmedi” diyor. 2015’in de çok farklı geçmeyeceğini belirten Altınok bu yılın tasarruf yılı olacağını vurguluyor. Pek çok küresel şirketin yöneticileri ya da bankaların üst düzey yöneticileri de benzer konuşmalar yapıyorlar. Zaten 2015’in ilk üç ayı da bunu bize gösterdi.
Dünyada tüm ülkelerde yaşanan ekonomik sıkışmanın da verdiği ivme ile bu yıl ve gelecek yıllarda en çok yükselecek trend “Paylaşım Ekonomisi” olacak. Pek çok marka bunu fark ederek aksiyon almaya başladı bile.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.