Adweek reklamcılardan 2012 yılıyla ilgili tahminlerini aldı.
14.12.2011 - 00:00 | MediaCat
Adweek reklamcılardan 2012 yılıyla ilgili tahminlerini aldı.
Tahminler pek de iç açıcı olmasa da, reklamcıların ortaklaştığı ifade şu: "Bunun da üstesinden geliriz."
Yazıya "Medya ajansları reklam harcama tahminlerini düşürdü. Publicis Groupe işe alımlarda ve ücret artışlarında oldukça temkinli davranıyor. MDC Partners’ın CEO’su Miles Nadal is pazarlama artışlarının hız keseceğini düşünüyor. Görünen o ki 2012 zor bir yıl olacak!" diye başlayan Adweek, Avrupa’da yaşanan ekonomik krizin reklam harcamalarını ve sektörün gidişatını olumsuz etkilediğini savunuyor.
Site, her şeye rağmen umudunu kaybetmeyen ajans liderlerinin de olduğunu sözlerine ekliyor. Yazıda ‘ZenithOptimedia, Magna Global ve Group M’nin önümüzdeki yıl reklam harcamalarının yüzde 4-6 aralığında artacağını tahmin ettiği’ söyleniyor.
Volkswagen, Sony PlayStation ve Dr Pepper’ı portföyünde bulunduran Deutsch/LA’in CEO’su Mike Sheldon "konut pazarının durumu iyiye gitmedikçe reklam pazarı da iyileşmeyecek" diyor.
Merkley + Partners’ın CEO’su Alex Gellert önümüzdeki yıl büyümenin oldukça orantısız olacağını söylüyor. Ona göre bazı markalar büyüyecek bazıları ise darboğaza girecek. Gellert bu tutarsızlığı "Yeni ‘normal’ hiç akılcı değil; ama yine de "raklamcılar bunun da üstesinden gelir"
Müşterilerinin arasında Nissan, Apple, Visa ve Pepsi gibi büyük firmalar bulunan TBWA’nın CEO’su Tom Carroll temkinli bir iyimserlik içinde. Carroll: "Biraz iyimser olursak 2012’nin bu yılla aynı olacağını söyleyebiliriz. Herkes büyümeyi hedefliyor." diyor.
Adweek yazıya şöyle bir yorumla devam ediyor: "Elbette ajanslar ürünler için bir talep yaratabilirler. Ama insanlarun para kazanacakları işleri ve harcayacak paraları olmazsa, bu ürünler satmayacak ve pek çok şirket reklam harcamalarını kısmak zorunda kalacak."
"İyi haber ise, bütün bunlara rağmen markaların hala harcama yapıyor olması." diyen site yazıyı endüstri analisti Alexia Quadrani’nin sözleriyle noktalıyor: "Çok sağlıklı bir ekonomi değil bu, evet değil. Fakat bu bir kıyamet senaryosu da değil"