World Wide Web’in yaratıcısı Sir Tim Berners-Lee, geçtiğimiz yıl internetin etkin kullanımını birçok farklı açıdan inceledi.
World Wide Web’in yaratıcısı Sir Tim Berners-Lee, geçtiğimiz yıl internetin etkin kullanımını birçok farklı açıdan inceledi ve bunun insanlar ve uluslar üzerindeki etkisiyle ilgili çalışmalarını tamamladı. Sonuçlar çok ilginç.
İnterneti insanların yaşamını iyileştirmek için en etkili şekilde İsveç kullanıyor. Sizce Türkiye kaçıncı sırada? Bir tahminde bulunun ve okumaya devam edin.
Dünya Çapında Ağ Birliği’nin(World Wide Web Foundation) Web Index’i, online kişi sayısının toplam nüfusa oranından mevcut faydalı içerik miktarına kadar çeşitli değerlendirmeler yapıp 61 ulusu sıralıyor ve internetin ekonomik, sosyal ve politik etkisini ölçüyor.
Tim Berners-Lee internetin, yaşam standartlarını geliştirebilecek, anlaşmazlıkları azaltabilecek, denetim ve refahı arttırabilecek tam anlamıyla değişimsel bir araç olabilme sürecini daha iyi ölçmek için sosyal, gelişimsel, ekonomik ve politik boyutları da anlamamız gerektiğini fark etmiş.
Web Index’e göre dünya çapında insanların ancak üçte biri, Afrika’da ise sadece altıda biri interneti kullanıyor. “İnternete bağlanmanın pahalı olması milyarlarca insanı bilgi edinme hakkından mahrum bırakıyor” diyor Berners-Lee.
BASIN VE HÜKÜMET
Listede en son sırada yer alan 10 ülkenin yedisi Afrika’da yer alırken en son sırada bulunan Yemen, kurumsal altyapı ve internetin iş, ekonomi, sağlık, eğitim ve sosyal aktiviteler üzerindeki etkisi gibi kriterler sonucunda en düşük puanı aldı.
Berners-Lee web sitelerine erişim konusunda the Web Index kapsamında yer alan ülkelerin neredeyse yarısının basın özgürlüğünü kısıtlayıcı unsurlarla, neredeyse yüzde 30’unun da orta ve ileri derecede hükümet kısıtlamalarıyla karşılaştığını bildirmiş.
“İfade özgürlüğüne yönelik devletlerin artan baskısı internetin gelecekte karşılaşacağı en büyük sıkıntı olabilir.” diyor Berners-Lee.
Arjantin G20 ülkeleri arasında sonuncu olurken, Rusya G8 ülkeleri arasında sonuncu sırada. İtalya ise Avrupa ülkelerin arasında en düşük skora sahip. Dünya çapında Web Index listesinde 27’nci sırada gelen Türkiye ise, Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü’nde (OECD) yer alan ülkeler arasında sonuncu sırada bulunuyor.
YIL İÇİNDE GÜNCELLENECEK
Tunus ise sıralamada en üstte yer alan Afrika ülkesi. Yeni Zelanda Asya-Pasifik’te sıralamanın en üstünde yer alırken Avustralya ve Singapur onu izliyor. Bu bölgedeki diğer iki ülke Güney Kore ve Japonya da ilk 20 içerisinde yer alıyor. En üst sırada yer alan Latin Amerika ülkesi ise Şili.
Web Index her yıl yaptığı ülkeler arası karşılaştırmalarla güncel bilgiler sunmaya devam edecek.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.