ABD Yüksek Mahkemesi, yapay zekâ tarafından üretilen bir sanat eserine telif hakkı tanınması talebini yeniden değerlendirmeyi reddetti.
ABD Yüksek Mahkemesi, yapay zekâ tarafından üretilen eserlerin ABD yasaları kapsamında telif hakkıyla korunup korunamayacağı konusunu incelemeyi reddetti.
Missourili bilgisayar bilimcisi, davacı Stephen Thaler, davaya konu olan ve 2018 yılında yapay zekâ tarafından oluşturulan “Cennete Yeni Bir Giriş” isimli görseline telif hakkı tescili başvurusunda bulunmuştu.
ABD Telif Hakkı Ofisi, 2022 yılında verdiği kararda bir eserin telif korumasından yararlanabilmesi için “insan yazarlığı” taşıması gerektiğini belirtmiş ve yapay zekâ tarafından üretilen eserlerin bu kapsamda değerlendirilemeyeceğine hükmetmişti. Bu karar 2023’te ABD Bölge Mahkemesi, geçen yıl ise Washington’daki ABD Temyiz Mahkemesi tarafından da onanmıştı. Thaler bu kararın ardından Yüksek Mahkeme’ye başvurmuştu.
Davaya konu olan eser ise Thaler tarafından geliştirilen DABUS adlı yapay zekâ sistemi tarafından 2012 yılında üretilen “A Recent Entrance to Paradise” başlıklı çalışma. Görselde, yeşil ve mor bitkilerle çevrili bir portala giren tren rayları yer alıyor.
ABD Başkanı Donald Trump’ın yönetimi, Yüksek Mahkeme’ye Thaler’in temyiz başvurusunu görüşmemesi yönünde çağrıda bulunmuştu. Thaler’ın avukatları ise bu kararın yaratıcı endüstrilerde yapay zekâ kullanımını kritik bir dönemde kalıcı biçimde olumsuz etkileyebileceğini savunuyor.