MediaCat

Çevre dostu konserler mümkün!

Canlı müzik etkinlikleri ve büyük turne sahibi müzisyenler sürdürülebilirlik çabalarına hız verdi. Coldplay, Metallica, Billie Eilish ve Massive Attack gibi emsaller, sektörün çevre dostu kimliğini kuvvetlendirecek önlemlerin nasıl çeşitlendiğini gösteriyor herkese.

Çevre dostu konserler mümkün!

“Bir konsere gelip elektrikli bisikletleri üzerinde ve kinetik dans pistlerinde gösteri pillerini şarj eden; yürüyerek, bisikletle, ortak araç kullanımıyla veya toplu taşımayla gelen; doldurulabilir su şişeleri kullanan veya LED bilekliklerini geridönüşüm için geri veren ve de bilet alan herkese teşekkür etmek istiyoruz. Çünkü şimdiye kadar 7 milyon ağaç diktiniz.”

Bu cümleler Coldplay’in 3 Haziran günü resmi internet sitesine bıraktığı teşekkür mektubuna ait. Grup, 2021 yılında dünyaya bir söz vermiş ve Music of the Spheres Tour ile yarattığı karbon emisyonunu yüzde 50 azaltma vaadinde bulunmuştu. Aradan geçen üç yılda grup çok daha fazlasını başardığını duyurdu. Turun ilk iki yılına ait karbon emisyon karnesi, 2016-2017 stadyum turnelerine kıyasla yüzde 59 azalmıştı. Konser atıklarının yüzde 72’si geridönüşüme kazandırılırken, konser alanlarının tamamında izleyicilerin doldurma ücretsiz suya erişimi sağlandı. İki adet Güneş enerjisiyle çalışan okyanus temizlik cihazı temin edildi. Peki, sırada ne var?

Emsaller çoğalıyor

Bir iyi haber daha: Coldplay bu konudaki tek örnek değil. Yıllardır çevre dostu turneler düzenleyen Massive Attack, bilim insanlarının çalışmalarına dahi konu oldu. University of Manchester işbirliğinde, Tyndall Centre for Climate Change Research araştırmacıları tarafından hayata geçirilen bir araştırmada, grubun tur takvimi ve rotasına dair düzenli veriler kullanıldı. Projenin sonunda bu veriler incelenerek, tüm sektör için karbon emisyonlarını azaltmalarını sağlayacak bir öneri bildirisi yayımlandı. Bu bildiriye göre canlı müzik etkinliklerinin çevre dostu kimlik kazanması için odaklanması gereken dört temel alan var: insanların ve ekipmanların taşınması, alandaki enerji kullanımı, izleyicilerin seyahat tercihleri ve emisyon azaltıcı hedeflere odaklanılması.

Sürdürülebilirlik bayrağını taşıyan bir diğer dünyaca ünlü isim Billie Eilish. REVERB’e ait Music Decarbonization Project ile işbirliği yapan Eilish, geçtiğimiz yıl Lollapalooza’daki sahne performansında Güneş enerjisiyle şarj edilen akıllı batarya sistemleri kullanmıştı. Metallica da M72 World Tour kapsamında IVECO ile işbirliği yaparak, ulaşım ayağında tercih ettiği ağır yük kamyonları ve diğer ulaşım araçlarında çevreye bıraktığı zararı minimuma indirecek çözümler geliştirmişti.

Festival önlemleri çeşitleniyor

Sürdürülebilir bir müzik festivali tasarlamak, ulaşımdan enerji kullanımına, atık yönetimi ve geridönüşüm planlarından su kullanımına, müzisyenlerin tercih ettiği çevreci inovasyonlardan plastik kullanımına dek birçok ayağı barındırıyor. Burning Man Project: 2030 Environmental Sustainability Roadmap’e göre festivalin hedefleri arasında karbon sıfır olmak var. Birleşik Krallık’taki müzik festivallerinden biri olan Green Man de iyi örneklerden biri. STK’larla işbirliğine giden organizasyon sahipleri, festival alanında kalan gıdalar, kırık ekipmanlar, her türlü kıyafet ve battaniyeyi dünyanın çeşitli yerlerindeki sığınmacılara ulaştırıyor. Sürdürülebilir ulaşım için bilet çözümleri ve bisikletle toplu ulaşım yolları sunan festival, alanda portatif kompost tuvaletler konumlandırıyor.

Dinleyicilerin umurunda mı?

Tüm bu çabaların karşısında büyük bir soru işareti var: Bunlar dinleyicilerin gerçekten ne kadar umurunda? YouGov’un geçtiğimiz ay ABD’de gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarına göre, önümüzdeki bir yıl katılım sağlayacağı konserlerde “sürdürülebilirlik pratiklerinin” önemli olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 59 iken, bu çabaları önemsiz bulanlar yüzde 38 olarak görülüyor. Katılımcıların yüzde 49’u ise düzenledikleri turnelerde çevreye olan negatif etkisini azaltma yoluna giden sanatçıları destekleyebileceklerini belirtiyor. Başka bir deyişle bu kazan-kazan hikâyesi, anlamını her iki taraf için de artırıyor.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.