MediaCat

Evsizlik acıtır

TBWA\MCR ve sanatçı Stuart Semple, İngiltere’de evsizleri hedef alan dışlayıcı mimari tasarımları görünür kılıyor.

Günümüzde kimi kentlerde evsizleri kamusal alanlardan uzaklaştırmak adına dışlayıcı mimari (hasmane mimari) tasarımlar benimseniyor. Örneğin İngiltere’nin bazı kentlerinde evsizlerin uyumasını önlemek amacıyla bankların ortasına demir çubuklar ekleniyor, kapı eşikleri ve bina kenarları metal çıkıntılarla dolduruluyor. Evsizlerin hayatı daha da zorlaşırken pek çok kent sakini bu dışlayıcı tasarımların farkında bile olmuyor.

İngiliz sanatçı Stuart Semple ve reklam ajansı TBWA\MCR, kentlerde çoğunluğun fark etmediği dışlayıcı tasarımlara çarpıcı bir kampanyayla görünürlük kazandırıyor. Uyku tulumları ya da kartonlarıyla uyumaya çalışan evsizlerin resmedildiği ilanlar zemine, evsizlerin engellendiği alanlardaki metal çıkıntılara geçiriliyor.

TBWA\MCR Yönetici Kreatif Direktörü Gary Fawcett, “Sokakta yaşamak zorunda kalanlar için hayat zaten yeterince zor. Bu tür tasarımların olduğunu, bazı durumlarda kendi belediyemiz tarafından yaptırıldığını keşfettiğimizde sarsıldık. Farkındalığı artıracak ve insanları zor koşullarda yaşamanın acı gerçekliği konusunda eğitecek bir şeyler yaratma zorunluluğu hissettik” diyor.

Dışlayıcı mimari uygulamalarıyla Hostiledesign.org aracılığıyla mücadele eden sanatçı Stuart Semple, “Dışlayıcı tasarım o kadar sinsidir ki çoğunlukla gerçek niyeti gözden kolayca kaçar. İnsanların kamusal alanda olan biteni fark edebilmeleri için farkındalık yaratmak, her daim benim açımdan kültürü değiştirmenin ilk adımı olmuştur. Tasarım, savunmasız kişilere zarar verecek şekilde çarpıtılmamalı; şehir planlamacılar, tasarımcılar yeteneklerini toplulukları dahil etmek, beslemek ve desteklemek için kullanmalı” açıklamasında bulunuyor.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.