MediaCat

Bir arayüz olarak insan vücudu

Brand Week Istanbul 2021 konuşmacılarından Misha Sra’yı yakından tanıyalım.

Bir arayüz olarak insan vücudu

İnsanlık ve teknoloji kelimeleri yan yana geldiğinde pek çok distopya senaryosu akıllarda canlansa da, teknolojinin sunduğu yeni vaatler kapımıza pek çok yenilik getiriyor. İnsan beyniyle entegre olan teknolojiler üzerine çalışan, Brand Week Istanbul’un bu yılki konuşmacılarından University of California Bilgisayar Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Misha Sra şu soruyu soruyor: “Eğer insan vücudu tamamıyla bir arayüz olsaydı ne olurdu?”

“İnsanın beden fonksiyonlarını dünya dışı ortamların gereksinimlerini karşılayacak şekilde değiştirmek, ona uzayda dünyadakine benzer bir ortam sağlamaktan daha mantıklı olacaktır… İnsanın bilinçsiz, otomatik kontrollerini geliştirecek yapay organizma sistemleri bir olasılıktır.” Bu olasılığı ilk kez 1960 senesinde Manfred Clynes ve Nathan S. Kline “siborg” olarak tanımlamıştı. Her ne kadar tanım 1960’lara dayanıyor olsa da, yarı insan-yarı robot olasılığının ilk kez net bir şekilde insanların akıllarında canlanmasının ve olasılığın gerçeklik payı olabileceğine dair bir algı oluşturulmasının en büyük fitillerinden birisini, belki de 1984 yılında James Cameron’un yönetmen koltuğunda oturduğu Terminatör filmi ateşledi. Uzaydan yeryüzüne düşen bir parçadan sıyrık almadan yürüyerek çıkan Arnold Schwarzenegger, akıllarda pek çok yeni soru işaretinin doğmasına neden oldu.

Algı mühendisliği

Yeni dünya, beyinle entegre olabilen, tabiri caizse siz henüz düşüncenizi kesinleştirmemişken, düşündüğünüzü icraate dökebilen yapay organizma sistemleriyle tanıştırıyor insanlığı. Günümüzde bu yapay organizma sistemleriyle ilgilenen isimlerden bir tanesi de Misha Sra.

İnsan beyniyle entegre olan teknolojiler üzerine çalışan Sra, şu soruyu soruyor: “Eğer insan vücudu tamamıyla bir arayüz olsaydı ne olurdu?” Kendisinin tüm çalışmalarının ortak amacı, insan vücudunun her alanına, her kullanıcının kendi eşsiz durumuna ve algısına göre otomatik olarak adapte olan bir sistem yaratmak. İşine algı mühendisliği (perceptual engineering) adı veren Sra, aynı zamanda sanal gerçeklik ve yapay zekâ kullanımıyla, bireylerin birbirleriyle etkileşimde bulunabileceği çeşitli sanal gerçeklik ortamları oluşturduğu projeler de yürütüyor.

Tamamen teknolojinin geldiği son noktanın insanın algısı ve benliğiyle olan bağlantısı üzerine çeşitli projeler yürüten Sra, Brand Week Istanbul kapsamında katılımcılarla buluşmaya hazırlanıyor. Teknolojinin nasıl bireylerin günlük hayatlarına sirayet edecek köklü değişimlerin kapısını araladığını, yakın geleceğin neler vaat ettiği, yapay zekâ destekli sanal gerçeklik ortamlarının insanlık için nasıl yeniliklere gebe olduğu ve çok daha fazlası Brand Week Istanbul’da University of California Bilgisayar Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Misha Sra’nın oturumunda sizleri bekliyor.

Brand Week Istanbul 2021 hakkında detaylı bilgiye brandweekistanbul.com adresinden ulaşabilir, etkinlikte yerinizi ayırtabilirsiniz.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.