Site icon MediaCat

Türkiye’nin fark yaratan kadınları

Türkiye'nin fark yaratan kadınları

Women to Watch-Fark Yaratan Kadınlar ödülü ilk kez 1997 yılında dünyanın en büyük marka ve pazarlama yayını Advertising Age tarafından ABD’de verilmeye başladı. Ödül; başta marka, pazarlama, reklam endüstrileri olmak üzere iş dünyasındaki yaratıcı kadın liderleri onurlandırmak, onların başarılarına dikkat çekmek amacıyla veriliyor.

1997’de Amerika’da başlayan Women to Watch ödülleri 2012’de globalleşmenin ilk adımını Çin’de attı. 2013’te Brezilya ve Türkiye’de etkinlik başladı. Daha sonra da bu halkaya iki ülke daha eklendi. Women to Watch ödülünün amacı global bir kadın networkü oluşturmak. Ödül yedi ülkede veriliyor: ABD, Çin, Brezilya, Türkiye, Arjantin, Kolombiya ve Meksiksa. Gelecek yıl birkaç ülkede daha bu ödül başlatılacak.

Advertising Age dergisi ilk kez bu yıl Cannes Lions Yaratıcılık Festivali sırasında Women to Watch ödüllü kadınların katılımıyla bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte ödülü daha önce çeşitli ülkelerde almış ve bu yıl Cannes Lions’ta jüri başkanlığı yapan 3 kadının katılımıyla bir panel gerçekleştirildi. Ayrıca altı ülkeden gelen Women to Watch ödülü sahibi kadınlar tanışma ve networking yapma fırsatı buldu.

Women to Watch etkinliğine bu yıl Türkiye’de Fark Yaratan Kadın Liderler Zirvesi de eklendi. Havas PR Kuzey Amerika CEO’su, futurist Marian Salzman’ın ana konuşmacı olarak katılacağı zirvede 2015’te Cannes Lions’ta medya kategorisinde Grand Prix ödülü kazanan ‘Vodafone Kırmızı Işık’ projesinin anlatılacağı bir de panel yer alacak. Kırmızı Işık projesini hayata geçiren ekipten WTW ödüllü Arzu Ünal, Bilge Çiftçi ve Gizem Keçeci projeyi anlatacaklar. Women to Watch 2015 ödüllerinin takdim edileceği 14 kadın liderimiz ise iki ayrı panelde yer alacaklar. Başarıları ve pozitif enerjileriyle çevrelerine ışık saçan 14 değerli kadın liderimizle ilgili detayları ilerleyen sayfalarımızda bulacaksınız. Dileriz ki kadınlarımız iş dünyasını aydınlatmaya, yaratıcılıklarıyla fark yaratmaya güçlenerek devam ederler.

Women to Watch 2015: Türkiye’nin Fark Yaratan Kadınları

Birim Gönülşen Özyürekli (Pazarlama Lideri)
Hürriyet Pazarlama Direktörü ve İcra Kurulu Üyesi

Fotoğraf: MediaCat

2013’ten bu yana Hürriyet’te pazarlama direktörlüğünün yanı sıra icra kurulu üyesi olarak da görev alan Birim Gönülşen Özyürekli, geçtiğimiz yıl yayının yeni alt markalar yaratması adına aktif olarak görev aldı. İnteraktif ifade özgürlüğü platformu “Hürriyet Benim” ve toplamda 19 yerel ve uluslararası ödüle layık görülen; Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali’nde 4 yıl aranın ardından Altın Aslan’ı Türkiye’ye getiren “Silinen Haberler” de Gönülşen Özyürekli’nin yönettiği başarılı kampanyalar arasındaydı. Gönülşen Özyürekli tüm bunların yanında kadına yönelik şiddet konusunda çalışan sosyal sorumluluk projelerinin destekçisi ve yöneticisi konumundaydı.

Perihan İnci (Marka Lideri)
İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı

Fotoğraf: MediaCat

Otomotiv erkek işidir. En azından birçok reklamveren için… Buna karşın Perihan İnci, ağır sanayide faaliyet gösteren İnci Holding’de kadın yöneticilerin oranını yüzde 32’ye çıkardı. İnci, dış pazardaki düşüşe rağmen İnci Holding’in üretiminin yüzde 67’sini 80’den fazla ülkeye ihraç etmesinde de imzası olan isimdi. Son tüketicinin akü gibi bir ürünün hikâyesini sahiplenmesi güçken, İnci Akü’nün marka hikâyesini yaratan ve ona yön veren isimlerden İnci, şirketin BrandFinance imzalı “Türkiye’nin En Değerli Markaları 2015” listesinde ilk 100’e girmesinde öncü rol oynadı.

Ayşe Aydın (Yaratıcı Lider)
Y&R Team Red Kreatif Direktörü

Fotoğraf: MediaCat

Ayşe Aydın’ın en büyük başarılarından biri bu yıl Türkiye’ye tarihindeki ilk Grand Prix’yi getiren Kırmızı Işık uygulaması. Vodafone için üretilen ve kadınlara ihtiyaçları halinde gizli şekilde yardım etmek üzerine kurulan uygulama, medya temelli yaratıcı bir çözüme dayanıyordu.

100 binden fazla kez aktifleştirilen uygulama bu yıl itibarıyla kadını temel alan “Like A Girl” ve “I Will What I Want” gibi çok kuvvetli kampanyalar arasında yerini aldı.

Dilek Hanif (Tasarım Lideri)
Tasarımcı / Girişimci

Fotoğraf: MediaCat

Türk moda sahnesinin en önemli oyuncularından Dilek Hanif tasarımcı ve girişimci kimliğiyle ön planda. Geçtiğimiz yıl koleksiyonlarını ABD, İrlanda, Belçika ve İngiltere gibi ülkelere ihraç etmeye başlayan Hanif, bu hamlesiyle birlikte katma değere sahip ürünler ihraç etmenin önemi ortaya koyan, ilham veren bir iş kadını olduğunu kanıtladı. İtalyan efsanesi Sari Spazio ile bir anlaşmaya da imza atan Hanif, satışı Spazio tarafından yapılan dünyanın en lüks 17 markası arasına adını yazdırmış oldu. Hanif’in şimdiki hedefi 2018 yılına kadar tüm dünyada 100 mağaza açmış olmak.

Seda Domaniç (Medya Lideri)
Vogue Türkiye Genel Yayın Yönetmeni ve Doğuş Yayın Grubu Dergiler Grup Başkanı

Fotoğraf: Lorenzo Bringheli

Seda Domaniç moda dünyasına Vogue Türkiye’nin lanse edilmesiyle birlikte, 2010 yılında adım attı. Domaniç o günden bu yana derginin genel yayın yönetmenliğinin yanı sıra Doğuş Medya Dergiler Grup Başkanı olarak da görev alıyor. Lisans derecesini Georgetown Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde elde eden Domaniç, yüksek lisansını Johns Hopkins Üniversitesi’nde Avrupa çalışmaları ve uluslararası ilişkiler alanında, doktorasını ise Sabancı Üniversitesi’nde siyaset bilimi alanında yaptı. Kariyeri boyunca CNN Washington’da muhabirlik ve Tribeca İletişim Danışmanlığı’nda Avrupa Komisyonu’na danışmanlık gibi görevlerde bulunan Domaniç, ayrıca Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi’nin genel sekreterliğini de üstlendi.

Burcu Özdemir Kayımtu (Yaratıcı Lider)
TBWA\ISTANBUL Genel Müdürü

Fotoğraf: MediaCat

Burcu Özdemir Kayımtu, müşterileri için ürettiği yaratıcı ve efektif kampanyalarla ülkenin en büyük reklam ajanslarından biri olan TBWA\ISTANBUL’da genel müdür olarak görev alıyor. Özdemir Kayımtu bu göreve Marka Grup Direktörü ve ardından üstlendiği Başkan Yardımcısı görevlerinin ardından getirildi. Özdemir Kayımtu’nun genel müdürlüğünü yaptığı TBWA\ISTANBUL sayısız konkur zaferiyle gelen müşteri kazanımları ile Türkiye’de reklam sektörünün manzarasını şekillendiren ajans oldu. Sürdürülebilir ajans-müşteri birlikteliğine fazlasıyla yatırım yapılmasını sağlayan Özdemir Kayımtu bu önemli süreçte etkin bir rol oynadı.

Ece Üner (Medya Lideri)
Anchorwoman

Fotoğraf: MediaCat

Türk medyasındaki en başarılı anchorwomen’lardan biri olan Ece Üner kariyerine Avrupa Birliği haberleri yapan bir muhabir olarak başladı. Üner, farklı televizyonlarda imza attığı tartışma ve haber programlarının ardından son dönemde sırasıyla Show TV ve Habertürk TV’nin haber yüzü olarak izleyenlerin karşısına çıktı. Sosyoloji lisansına sahip Ece Üner’in Avrupa Birliği üzerine akademik çalışmaları bulunuyor. İngilizce, Fransızca ve İspanyolca konuşan Üner’in son ilgi alanı ise şiir. Üner’in ilk şiir kitabı kısa süre içinde yayımlanacak.

Gupse Özay (Sanat Lideri)
Oyuncu / Senarist

Fotoğraf: MediaCat

Deliha isimli komedi filminin hem senaristi hem de yazarı olan Gupse Özay bunu başaran ilk kadın olma özelliğiyle Türk sinemasında bir ilke imza attı. Radyo-Televizyon’dan mezun olduktan sonra İstanbul’a gelerek televizyon dizilerinde oynama şansı arayan Özay’ın kariyerindeki dönüm noktasıysa internette yayınlanan ve birden fazla kadın kılığına girdiği videosu oldu. Bu videonun ardından bir başka senarist ve 2013 Women to Watch Türkiye listesinde yer alan kadınlardan biri olan Gülse Birsel, Özay’ın oyunculuk yeteneğini keşfetti. Özay, senaryosunu Gülse Birsel’in yazdığı Yalan Dünya dizisinde medyada büyük ses getiren Nurhayat karakterine hayat verdikten sonra sinemaya adım attı. Gupse Özay komedi konusunda söz sahibi olmak isteyen kadınlar için bir ilham kaynağı olarak kariyerine devam ediyor.

Deniz Aktürk Erdem (Pazarlama Lideri)
Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Pazarlama Başkan Yardımcısı

Fotoğraf: MediaCat

FMCG kategorisinde görev alan bir pazarlama profesyoneli olarak Deniz Aktürk Erdem geçtiğimiz yıl kariyerinde iki dönüm noktasını geride bıraktı. Aktürk Erdem 2008’den bu yana PepsiCo İçecek bünyesindeki başat aktörlerden birisiydi; kıdemli pazarlama müdürü olarak Pepsi, Pepsi Max, Pepsi Light, Pepsi Twist, Yedigün, Fruko, Lipton Ice Tea, Gatorade ve Rock Star’ın stratejik ve operasyonel süreçlerini yönetti. 2013 yılında Tropicana markası yine Aktürk Erdem’in liderliğinde Türkiye’deki lansmanını başarıyla yaptı. Bu yıl Şubat ayında PepsiCo Doğu Avrupa İçecek takımına Senior Marketing Director olarak katılan Aktürk Erdem burada bölgesel strateji, inovasyon, iletişim ve iş geliştirme planlarının yönetimini üstlendi. Mayıs ayında cesur bir karara imza atarak görev aldığı kategoriyi değiştiren Deniz Aktürk Erdem Türkiye’nin köklü gruplarından Eczacıbaşı çatısı altındaki Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu’nda Pazarlama Başkan Yardımcısı olarak görev almaya başladı.

Zuhal Şeker (İletişim Lideri)
Yıldız Holding Global Kurumsal İletişim Başkanı

Fotoğraf: MediaCat

Ülkenin en büyük yiyecek üreticilerinden Yıldız Holding bünyesindeki Ülker 2015 yılında, bir efsane olarak görülen İngiliz United Biscuits’i ve G2M’in yüzde 64’ünü satın aldı. Kurumsal İletişim Genel Müdürlüğü’nden Global Kurumsal İletişim Başkanı görevine henüz yükselen Zuhal Şeker bu satın alma süreçlerinin iletişimini düzenleyen bir numaralı isimdi.

Şeker, Ülker’in küresel yolculuğunda en önemli aktörlerden biri.

Bengi Vargül (İletişim Lideri)
TAV Havalimanları Kurumsal İletişim Müdürü ve Kurumsal İletişimciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Fotoğraf: MediaCat

Bengi Vargül hâlihazırda Türkiye dışında Makedonya, Hırvatistan, Gürcistan, Tunus ve Suudi Arabistan’da havaalanları idare eden TAV Havalimanları’nın kurumsal iletişim müdürü olarak görev alıyor. TAV’ın ilk günlerinden bu yana görevde olan Vargül krizin günlük rutinin bir parçası olduğu bir iş sahasında merkezi hale getirdiği kurumsal iletişim anlayışının, kültürlerarası bir bağlamda etkili ve verimli biçimde çalışmasını sağlıyor. Vargül geçtiğimiz yıldan bu yana Kurumsal İletişimciler Derneği’nin (KİD) de yönetim kurulu başkanlığını üstleniyor.

Ruken Mızraklı (Sektörel Tanıtım Lideri)
Gündüz Kürk Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

Fotoğraf: MediaCat

Ruken Mızraklı erkeklerin hüküm sürdüğü deri endüstrisindeki en büyük holdingler arasında yer alan Gündüz Kürk’ün kurucu ortağı ve başkan yardımcısı olarak görev alıyor. 5 milyar dolarlık dış pazara sahip endüstri usta işi bir zanaatkarlıkla birinci kalite ürünler ortaya konulmasına rağmen herhangi bir küresel marka yaratamamışsa da, Mızraklı bu durumu değiştirmek için kararlı şekilde çalışıyor. Deri Tanıtım Grubu’nun başkanlığını yürüten Mızraklı deri merkezli iş dünyasının kendini dünyaya tanıtabilmesi adına harikulade birçok fırsat yaratmayı başarmış bir isim. Bu fırsatlar arasında belki de en önemlisi benzerleri arasında dünyadaki en büyük dördüncü fuar olan İstanbul Deri Fuarı.

Ayşegül İldeniz (Global ve Teknoloji Lideri)
INTEL Yeni Teknolojiler Bölümü Dünya Başkan Yardımcısı

Fotoğraf: MediaCat

Tüm kariyerini inovasyon konusunda bir pratik olarak yaşayan Ayşegül İldeniz’in 2013 yılında Intel’deki New Devices Group’un başkan yardımcılığına getirilmesi sürpriz değildi. 2001’in krizle mücadele eden Türkiye’sinde Intel’in ülke müdürlüğünü üstlenen İldeniz, buradaki organizasyonu ödüllü ve tüm dünyada en yüksek gelir artışı elde eden ülkelerden biri haline getirmeyi başardı. Daha sonra META Bölge Direktörü olarak görev alan İldeniz, dijital uçurumun negatif tarafında yer alan 67 ülkelik bu gruptaki gelirleri dörde katlamayı başararak META’yı Intel adına en hızlı büyüyen ve en yüksek pazar payına sahip olunan bölge haline getirdi. Ayşegül İldeniz bugünlerde Intel’in giyilebilir teknoloji ve tüketici odaklı “nesnelerin interneti” konularında yol haritasını çizen isimlerden birisi. Fast Company’nin İldeniz’i sektördeki en yaratıcı 100 kişi arasında göstermiş olması hiç kimse için sürpriz olmasa gerek.

Nazlı Ümit Boyner (Yaşam Boyu Başarı Ödülü)
Boyner Grup Yönetim Kurulu Üyesi

Fotoğraf: MediaCat

2002’den bu yana Boyner Grup Yönetim Kurulu üyesi olan Nazlı Ümit Boyner grubun yeni yatırımları ve finansla ilgili projelerine odaklanmış durumda. Nazlı Ümit Boyner Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER) kurucularından biri olmanın yanında TEGV ve Tohum Otizm Vakfı’nın da yönetim kurulu üyeleri arasında yer alıyor.

2010 ve 2013 yılları arasında TÜSİAD Başkanlığı’nı üstlenen Ümit Nazlı Boyner aynı zamanda Carnegie Uluslararası Barışa Destek Kurumu’nun ve ÖGSD’nin de danışma kurulu üyelerinden biri.

Exit mobile version