Dünya üzerinde her gün 2 milyarın üzerinde insan cep telefonlarından ya da başka ekranlardan ayak üstü minimum bir saat içerik tüketiyor.
Çocukluğumuz, gençliğimiz içeriğin kral olduğu dönemlerde geçti. Sinema… Televizyon… Sonra internet geldi. 70’ler ve 80’lerde görsellikten çok hikâyeler öne çıkmıştı.
Hikâyenin gücü
Hikâyenin ve hikâye anlatımının gücü asla değişmedi ve değişmeyecek. Kalplere dokunmak için insanlığın icat ettiği en güçlü iletişim formatı hâlâ hikâye. Ancak yeni teknolojiler ve inovasyon, hikâyelerin farklı formatlara bürünmesini sağladı. Artık her şey eskisinden çok daha kolay, ama bir o kadar da zor.
Artık kral/kraliçe platformlar
Çok değil daha 10 yıl öncesine kadar içerik kraldı. Bugün geldiğimiz noktada içerik hâlâ çok kıymetli ama artık içeriğin en büyük katkısı platformlara oluyor. Çünkü artık iyi, güçlü içerik dokunduğu platformu kral/kraliçe yapıyor.
Netflix ve benzeri platformlar en iyi yapımcılar, yazarlar, oyuncular, yönetmenler ve teknik ekiplerle çalışıyorlar. Yüksek standartlarda prodüksiyonlar üretiyorlar. Çünkü biliyorlar ki içerik artık kişileri değil platformları kral yapıyor. Yatırdıklarının çok daha fazlasını getiriyor.
Platformlar savaşı
2010’ların başında evlere DVD servisi yapan bir şirketti Netflix. Bugün dünyanın en değerli ilk 11 markası arasında. Netflix hem yayın platformu hem de içerik üreticisi olarak eğlence sektörünü tümüyle değiştirmekle kalmadı, sektörünün büyük oyuncularını da rekabetin içine çekti.
Örneğin Disney dünyanın bir numaralı medya ve eğlence şirketi pozisyonunu korumak için 71 milyar dolar ödeyerek 21st Century Fox’u satın aldı. Sahip olduğu Marvel, Pixar ve Star Wars hazinesiyle Netflix, Amazon Prime, Apple Plus, HBO Max gibi rakipleriyle rekabette avantaj sağlamak için mücadele edecek.
Tüm bunlar olurken Hollywood’un başarılı ismi Jeffrey Katzenberg HP’nin eski CEO’su Meg Whitmane’la Quibi’yi kurarak yarışa dahil oldu. Diğerlerinden farklı bir formatla 6-10 dakikalık kısa videolarla yeni bir format deneyecekler. Katzenberg, henüz ortada hiçbir şey olmadan sadece bir iş planıyla çok kısa sürede büyük stüdyolardan ve yatırımcılardan ilk 1 milyar doları toplamayı başardı.
Gelecekte neler olacak?
Jeffrey Katzenberg “Bir süre sonra herkesin tüketebileceğinden çok daha fazla içerik olacak” diyor ve devam ediyor: “Sonra bir sarsıntı olacak. En güçlü, en iyi, en yaratıcı olanlar ayakta kalacak.”
Endüstrinin ticari iletişimi tarafından bakınca ister istemez platformların gücünü markalar ve reklamcılar nasıl kullanacak sorusu gündeme geliyor. Şu anda yaşanan, her anlamda sektörü etkileyecek bir gidişat. Markalar buna nasıl uyum sağlayacak? Kendi platformlarını kuracaklar mı? Reklamcılar nasıl uyum sağlayacak? Katzenberg’in bahsettiği büyük sarsıntı er ya da geç markalar ve kreatif dünyada da olacak. Kritik soru şu: O güne hazırlanmak için bugün ne yapıyoruz?
Öneri
Son derece akıcı ve anlaşılır bir dille yazılmış ve Aeker’ın bilgeliğiyle harmanlanmış bir başucu kitabı. Tüm marka yöneticileri ve yaratıcılara öneririm.
Hikâyenin stratejik gücüne inanan marka yöneticilerinin bu kitapta yanıtını bulabileceği bazı sorular:
- Etkili bir imza hikâye nasıl bulunur?
- Doğru hikâyeler nasıl canlandırılabilir?
- İmza hikâyelere stratejik mesajınızı nasıl entegre edebilirsiniz?
- Olguları markanızın imza hikâyesine nasıl yerleştirebilirsiniz?