Site icon MediaCat

The Gunn Report’a göre 2015’in en iyi reklam kampanyaları

The Gunn Report’tan 2015’in en iyi reklam kampanyaları

Çoğumuzun en iyi yaptığı şey reklamları görmezden gelmek ya da engellemektir. Fakat, duygu karmaşası yaratarak nüfuz eden, bizi ekrana kilitleyen ve kendini dinleten reklamlar her zaman var oldu. Peki, bunları görmezden geldiğimiz reklamlardan farklı kılan sır ne?

The Gunn Report, 2015’in en başarılı reklam kampanyalarını derlediği raporunu yayınladı. Dünya çapında en önemli 45 festivalden ödül almış ve “kazananlar listesi”ne adını yazdırmış öne çıkan kampanyaları içeren rapor; medya kullanımı, strateji ve etkinlik başlıkları çerçevesinde belirlenen bu en iyi sekiz reklam kampanyasının hangi içgörüden yola çıkarak bu denli başarılı olduğunu açıklıyor.

İşte fikri, stratejisi ve etkinliğiyle dünya çapında ödül almış en iyi sekiz reklam.

ZDK Exit Deutschland, Naziler Nazilere Karşı

Fikir: Almanya’nın Wundsiedel kasabasında büyük bir Nazi problemi hüküm sürüyor. Her yıl, kasaba halkına karşı neo Naziler kasabaya yürüyor. Bu yüzden ZDK, yaşananları törpülemek adına “Exit Deutschland” isimli programla zekice bir plan attı ortaya: Neo Nazilerin attıkları her adımda, yardım kuruluşuna bağış yapılacak. Sonrasında toplanan bağış, insanları neo Nazi çizgisinden uzaklaştırmak için kullanıldı. Böylece Naziler bir nevi kendilerine karşı yürümüş oldular.

Strateji: Gelen Nazilere, sadece yardım için yürüyen insanlar gibi davranıldı. Kalabalık pankartlarla, sokak işaretleriyle karşılanan bu insanlara muz bile ikram edildi.

Etki: Bir düzineden fazla şehir, Neo nazileri ötelemek için bu fikri uyguladı. Kampanya, yazılı basın ve televizyon yayınların olmak üzere dünya çapında 175 milyon gösterime ulaştı ve bu kapsamda 10 bin Euro bağış toplandı.

İlerlemek için sayfa numaralarını kullanabilirsiniz.

Kaynak: Business Insider

Vodafone Kırmızı Işık Uygulaması, Aramızda Kalsın

Fikir: Vodafone, kadına şiddeti önlemek için, şiddet anında telefonu sallayarak yardım çağrısı gönderen bir uygulama geliştirdi.

Strateji: Vodafone, bu uygulamanın erkeklerden gizli yürütülmesini istedi ve yalnızca kadınların ilgi alanlarını içeren videolara, eşyalara vs. gizlenerek uygulama duyuruldu. Böylece, uygulamanın bilinirliği arttı.

Etki: The Gunn Report’a göre Türk kadınlarının yüzde 24’ü yani yaklaşık 254 bin kişi bu uygulamayı indirdi.

İlerlemek için sayfa numaralarını kullanabilirsiniz.

Kaynak: Business Insider

Oreo, The Oreo Eclipse

Fikir: Oreo, The Oreo Eclipse ile taktiksel ve gerçek zamanlı başarılı bir reklama imza attı. 16 yıldır ilk defa güneş tutulması yaşayan İngiltere’nin bu anını bir fırsat olarak gören marka, ülke genelinde kendi tutulma videolarını yayınladı.

Strateji: Oreo, kampanyasına İngiltere’nin en çok okunan gazetesi Sun’ın ana sayfasına güneş tutulmasına benzer bir Oreo görseli koyarak başladı. Eş zamanlı olarak ülke genelinde dijital açıkhava reklamını yayınladı. Marka, reklamın her bir lokasyonda eş zamanlı oynatıldığından emin olmak için Royal Astronomical Society’nin verilerinden faydalandı.

Etki: Kampanya sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. 24 bin tweet atıldı, bir günde 20 milyon insana erişildi ve reklamın yayınlandığı Mart ayında Oreo satışları yüzde 35 arttı.

İlerlemek için sayfa numaralarını kullanabilirsiniz.

Kaynak: Business Insider

OPSM, Penny the Pirate

Fikir: Çocukların dörtte biri, düzenli kontrole gitmedikleri için, mustarip oldukları görme sorunlarından haberdar değil. Hal böyle olunca, Avustralyalı Göz Bakım Hizmetleri Kuruluşu OPSM, çocukların okurken gözlerini testten geçirebilen ücretsiz dijital bir kitap projesi geliştirdi: “Penny the Pirate”.

Strateji: Çocukların göz taramasından duydukları rahatsızlıktan yola çıkan marka, illüstratör Kevin Waldronve ve Melbourne Üniversitesi’nden bilim insanlarıyla çalışarak, kitap okurken göz taramasına imkan sağlayan resimlerden oluşan bir içerik oluşturdu. Test aşamasında da Avustralya okullarıyla çalıştı.

Etki: Bugüne kadar 500 binden fazla çocuğa uygulanan test sayesinde 125 bin çocuğa teşhis konuldu.

İlerlemek için sayfa numaralarını kullanabilirsiniz.

Kaynak: Business Insider

No Somos Delito (We are not crime), Holograms for Freedom

Fikir: Nos Somos Delito, İspanya’nın hükümet destekli hukuk reformları “Gag Kanunu”na bir destek mitingi düzenlemeyi planladı ve ortaya sanal bir protesto çıktı.

Strateji: İnsanlar seslerini kaydetmeleri, resim yüklemeleri ve protesto mesajları göndermeleri için cesaretlendirildi ve protesto fiziksel eylemlerin yasaklandığı İspanya Parlamentosu binasının yakınında bir protesto hologramına dönüştü.

Etki: Rapora göre, No Somos Delito kampanyayla 800 milyon kişiye ulaştı. Konuyla ilgili 50 bin tweet atıldı. Sonucunda, protesto konusu İspanya kongresinde ele alındı.

İlerlemek için sayfa numaralarını kullanabilirsiniz.

Kaynak: Business Insider

Newcastle Brown Ale, Band of Brands

Fikir: Newcastle Brown Ale, Super Bowl reklamlarında yer almak istedi fakat bunu ödeyebilecek 5 milyon doları yoktu. Bu yüzden eğlenceye dahil olabilmek için projesine diğer markaları katmaya karar verdi.

Strateji: İngiliz bira markası diğer markalara bir mesaj göndererek onlardan kendi isimlerinin de yayınlanması karşılığında reklam maliyetine ortak olmalarını talep etti. Markaların proje ya da vaatleri için gereken parayı küçük paylar halinde topladıkları kitlesel fonlama modeliyle de yaklaşık 400 markanın ilgisini çekti.

Etki: 60 saniyelik reklamda 38 marka yer aldı. Super Bowl gösteriminden önceki haftasında reklam, 2 milyar medya etkileşimine ulaştı.

İlerlemek için sayfa numaralarını kullanabilirsiniz.

Kaynak: Business Insider

Johnnie Walker, Keep the Flame Alive

Fikir: Viski markası, Suriye’deki savaştan en çok etkilenen bölgelerden olan Lübnan’da yaşayan halkla dayanışma içinde olduğunu göstermek istedi.

Strateji: #KeepWalkingLebanon etiketiyle başlayan kampanya kapsamında yanında bir film ekibiyle birlikte Lübnan etrafında dolaşarak “online katılımcıları bir ay boyunca her gece gerçek zamanlı olarak ödüllendiren” bir ateş kaligrafı, kampanyaya gelen en güçlü destek mesajlarını toprağa işleyerek sanata dönüştürdü.

Etki: Kampanya 38 milyon 400 bin toplam erişime ulaştı; Lübnan’ın en meşhur talk show’u tüm bir bölümünü markaya ayırdı ve Johnnie Walker Lübnan’daki varlığını yüzde 19,99 oranında büyüttü.

İlerlemek için sayfa numaralarını kullanabilirsiniz.

Kaynak: Business Insider

Always, #LikeAGirl

Fikir: Always, marka bilincini de artırmak amacıyla, hem hakaret sayılan “kız gibi” tabirindeki önyargıyı yıkmak hem de kızların kendilerini en özgüvensiz hissetleri ergenlik dönemi üzerine cesaret verici bir çift söz söylemek istedi.

Strateji: Marka, farklı yaşlardaki kadınlara ve küçük kızlara “kız gibi” tabirinin kendileri için ne ifade ettiğini davranışlarıyla göstermelerini istedi. Soru üzerine, ergenlik öncesi kızlar ne kadar kendilerinden emin, güçlü davranışlar sergiledilerse, daha olgun kızlar soruya tam tersi “dokunaklı” davranışlarla yanıt verdilar.

Etki: The Gunn’ın raporuna göre, kampanya yaklaşık 150 ülkede 76 milyon kez gösterimle küresel bir harekete dönüştü. Twitter’da her 90 saniyede bir #LikeAGirl etiketli tweet atıldı. Super Bowl’da da reklamın bir bölümü yayınlandı.

Kaynak: Business Insider

Exit mobile version