Reklam sektörü ve çalışanlarının hak ettiği değer ve itibarı tekrar kazanması hedefiyle, sektör emekçilerini temsil etmek, çalışma şartlarını iyileştirmek, işçi haklarını savunmak ve yaşanabilir çalışma ortamını sağlamak adına faaliyetlerine 12 Kasım itibarıyla başlayan Reklamcılar Platformu, bugüne kadar yapılan ve yapılması planlananları özetleyen bir açıklama paylaştı.
Üyelik başvurusu sayısı 2 bini aştı
Reklamcılar Platformu’nun paylaştığı bilgilere göre üyelik için ön başvuruda gerçekleşen 2 bini aşkın başvuru, kademeli olarak resmî sendika üyeliğine çevrildi. Temsilciler Meclisi çalışmalarının bu yıl tamamlanması adına çalışmalara başlandı. Reklamcılar Derneği başta olmak üzere sektörün önde gelen kurum ve kişilerinin yanı sıra yerel ve network ajanslarıyla bireysel düzeyde görüşmeler gerçekleştirildi. Ulusal Meslek Standartlarına meslek tanımlarının yapılması için resmî makamlar nezdinde çalışmalar yürütüldü, Çalışma İlkeleri Komisyonu’nun yıl içinde hayata geçmesi için faaliyetlere başlandı. Ücret artış oranlarını açıklayabilmek adına araştırma kuruluşlarıyla ön görüşmeler gerçekleştirildi ve yok haritası belirlendi.
5 temel talep
Yaklaşık iki aylık dönemdeki faaliyetleri hakkında bilgiler sunan platform, geleceğe dair planlarını da ilan etti. Yol haritasını belirleyen Reklamcılar Platformu, değişimi başlatacak beş adım sıraladı.
- Sektördeki ücret politikasına dair atılacak tüm adımların titizlikle yürütüleceğinin altının çizildiği açıklamada, ilk olarak ücret artış oranları ve taban ücretler konusunda yürütülen çalışmalarda mevcut ekonomik koşulların göz ardı edilemeyeceği ifade edildi. Yıllık enflasyon verileriyle (TÜİK: yüzde 64,27; İTO: yüzde 92,27; ENAG: yüzde 137,55) İstanbul’daki ortalama ev kirasının 10 bin 299 TL’ye ulaştığı verisini sunan platform, reklam ajanslarının, kadrolu çalışanlarıyla freelance hizmet aldığı sektör emekçilerine yapacakları ücret artışında söz konusu rakamları göz önünde bulundurmalarının ve reklam emekçilerini enflasyona karşı korumalarının önemine dikkat çekti.
- Çalışanlara, 30 Haziran 2023’e kadar geçerli olan ve vergi istisnası sağlanan aylık 1000 TL tutarındaki ısınma düzenlemesine tüm ajansların katılımı bekleniyor.
- Bu yıl için devlet tarafından 110 TL + KDV olarak belirlenen günlük yemek ücretinin, istisnasız tüm ajanslar tarafından uygulanması gereken asgari meblağ olduğu ifade edildi.
- Bu yıl için devlet tarafından aylık bin 456 TL olarak belirlenen ve vergiden muaf tutulan yol masrafının çalışan ücretlerine yansıtılması talep ediliyor.
- Banka promosyon bedellerinin çalışanlara yansıtılması uygulaması desteklenirken, her bir çalışanın hakkı olan bu uygulamanın yıl içerisinde tüm ajanslarda hayata geçirilmesi talep ediliyor.