Son üç yıldır Londra’da yaşıyoruz. Ben de son 1,5 yıldır Medina Turgul DDB ajans başkanlığı ve CCO’luk görevlerini birlikte sürdürüyorum. İki farklı ülkede yaşamak ve iki farklı görevi sürdürmek bir zaman sonra konulara daha makro ve farklı yönlerden bakabilmenizi sağlıyor.
Londra’da Lipton’un global kreatif ekibinde yer aldığım bir yıl içinde ve sonrasında eşimin adam&eve’de geçirdiği üç yıllık dönemle birlikte global ajansları yakından tanıma şansım oldu. Bu sürede gördüğüm değişim çok hızlıydı. Teknoloji ve yapay zekâdaki gelişmeler bu değişimi çok daha hızlandıracak. 2025’te reklam ajanslarında ne gibi farklılıklar olacak derseniz, yaratıcı endüstrinin kültürü, insan profili ve temelleri değişiyor diyebilirim.
Reklamverenler, ajansları dönüştürmeye devam edecek
Dünyanın değişen toplumsal ve ekonomik yapısıyla birlikte yeni markalar doğdu; medya, pazarlama ve reklam sektörlerinde insan profili farklılaştı, reklam üretimi ajansların dışında yapılmaya başlandı. 2025’te reklamverenlerin değişen reklam talepleriyle birlikte reklam ajanslarının iş yapma modelleri değişmeye devam edecek.
Farklı sesler yaratıcılığı besliyor
Önümüzdeki yıllarda farklı kültürlerden gelen insanlarla çalışmak gittikçe daha büyük önem kazanacak. Londra’nın yaratıcı bünyeler için en büyük avantajı dünyanın “en”lerini bulabilme özgürlüğü. Özellikle yaratıcı süreçlerde farklı kültürlerden gelen insanların katkılarının ne kadar değerli olduğunu görüyorsunuz.
Uzmanlaşan yaratıcılar öne çıkacak
Uzmanlaşan reklam ajansı ve yaratıcılarının sayısı artıyor. Londra ve global ölçekteki ajanslarda belirli konularda çok önemli bir uzmanlaşma var. Bu odaklanma, işin detaylarında farklılık yaratıyor ve tercih neden oluyor.
Freelance ekonomisi devam edecek
Bugün reklamcılık yapabilmek için bir reklam ajansında çalışmanıza gerek yok. Bir markanın tüm iletişim işlerini yapan freelance bir yazar ve art direktör olarak bağımsız şekilde reklamcılık yapabilirsiniz. Dilerseniz iki kişilik bu işbirliğine ajans da diyebilirsiniz. Önümüzdeki dönemde bu tip küçük yapılardan daha çok görebiliriz.
Yaratıcı kararlar alabilen liderlere ihtiyaç var
Reklam yaratıcılarının, fikirlerin tüm süreçlerinde daha çok söz sahibi olması gerekiyor. Fikirler, hayata geçene kadar birçok zorlu süreçten geçiyor. Testler, sunumlar, revizyonlar, post aşaması vs. derken yaratıcı fikir süreçlerini yönetmesi bazen çok zor olabiliyor ancak yaratıcı lider süreç boyunca yaratıcı kararlar alabiliyor.
Bildiğimiz reklam yaratıcıları tarih oluyor
Reklam ajansları yeni nesil yaratıcılara istediklerini veremedikçe, ajans yaratıcıları kendi yaratıcılıklarını iş dışındaki faaliyetlerde göstermeye devam edecek. Bugünün yaratıcıları salt reklam ajansı yaratıcısı değil. Hepsinin reklam ajansı dışında ilgilendiği birçok iş var. Kendi markasını çıkaran tasarımcılar, yapay zekâyla tek başına prodüksiyon şirketi gibi takılan art direktörler…
Markasının önünde koşan yaratıcılar daha değerli olacak
Markasının iletişim ihtiyaçlarını tahmin edebilen ve markanın brief’ini kendi çıkarabilen yaratıcılara daha çok ihtiyaç var. Çünkü brief her an her yerde. Bir haberde, bir postta, bir real time trend’de. Markası için bir iletişim fırsatı çıkarabilen yaratıcılar her zaman bir adım önde olacak.
İşçiliği iyi olan yaratıcı bulmak zorlaşıyor
Sanat yönetmeni, reklam yazarı, tasarımcı, motion designer, ses teknisyeni… Reklamın istenen kalitede görünebilmesi için yaratımın her aşamasında ustalara, işçiliği iyi olan yaratıcılara ihtiyaç var. Brief’lerin neredeyse birbirinin aynısı olduğu şu günlerde tonalite, prodüksiyon kalitesi, işçilik gibi konular marka imajlarında çok büyük değişiklikler yaratabiliyor. Malum, ne söylediğiniz kadar nasıl göründüğünüz de önemli.