Site icon MediaCat

Ramesh Srinivasan’ı tanımanız için 3 neden

Ramesh Srinivasan'ı tanımanız için 3 neden

AirBnB, Facebook, Google, Amazon gibi devlerin iş dünyasını, dahası hayatın kendisini nasıl dönüştürdükleriyle ilgili sayısız haber, makale ve araştırmaya ulaşmak mümkün. Ancak bu şirketlerle tanıştığımızdan bu yana -anlatılagelenin aksine- dijital devrimin beraberinde yeni sorunlar getirdiği ve var olan sorunları daha da derinleştirdiğini iddia edenlerin sayısı da iddialarının kendisi de azımsanacak gibi değil.

Bu yıl Brand Week Istanbul’da sahne alacak akademisyenlerden Ramesh Srinivasan da bu isimlerden biri. Srinivasan, dijitalin nimetlerine ilişkin anlatısıyla bu konudaki fikirleriniz üzerinde dönüştürücü bir etki yapmaya aday bir isim.

Dijital-öncesi dünyanın insanlarına ne oldu?

Konaklama, sosyalleşme ve alışveriş gibi değerlerin nasıl değiştiğinin farkında mısınız? Bugünlerde tüm bu kavramlar bir zamanların büyük şeyler başarmaya hevesli startup’larının tahakkümüne girmiş durumda. Üstelik bu hakimiyet beraberinde yepyeni bir sorunu da beraberinde getiriyor: İstihdam.

Dijital öncesi dönemin büyük şirketlerine kıyasla neredeyse yok denecek kadar az sayıda tam zamanlı çalışan istihdam eden günümüzün dev şirketleri, bununla da yetinmeyip otomasyon ve yapay zeka ile insanı tabiri caizse sistemlerinden defetmeye çalışıyor. Dijital ekonominin emek ve kültürel çeşitlilik gibi konular üzerinde yarattığı tahribata ilişkin aklınızda ne kadar soru işareti varsa yanınıza alın ve Brand Week Istanbul’a gelin. Zira Ramesh Srinivasan’ın bahsi geçen polemiğe son derece açık konular hakkında açacağı tartışmadan eli boş ayrılmanız mümkün değil.

İlerlemek için sayfa numaralarını kullanabilirsiniz.

Teknoloji, siyaset ve toplumun kesişim kümesi

Ramesh Srinivasan’ı Brand Week Istanbul’a taşıyan ve akademik geçmişinin tamamını vakfettiği konular teknoloji, siyaset ve toplumun kesişim kümesinde olan biten neredeyse her şeyi kapsıyor. Srinivasan’ı bu alanda yetkin kılan geçmişte neler mi var?

Stanford Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden lisans, Massachussetts Institute of Technology Medya Sanatları ve Bilimleri Bölümü’nden yüksek lisans ve Harvard Üniversitesi Tasarım Bölümü’nden doktora derecesini alan Srinivasan, tam zamanlı bir akademisyen olarak çalışmaya başlamadan önce de yapay zeka üzerine çalışmış bir isim.

İlerlemek için sayfa numaralarını kullanabilirsiniz.

Global köyün tapusu kimde?

Marshall McLuhan’ın Global Köy (Global Village) sözleriyle ifade ettiği kehaneti, telekomünikasyonun sağladığı imkânlarla dünyanın metaforik olarak küçülmesi ve bir köye dönüşmesini anlatır. Srinivasan’ın söz konusu global köye dair de bir çift sözü var.

Srinivasan, dünyada 4-5 milyar insan çevrimiçi olsa da bu insanların kullandıkları teknolojilerin kaynağının son derece dar bir zümre olmasından rahatsız. Bir dönem bir parçası olduğu Silikon Vadisi’ni hedef tahtasına koyan Srinivasan, “Whose Global Village: Rethinking How Technology Shapes Our World” adlı kitabında yeni dünyayı emek, eşitlik ve toplumsal değerler ekseninden ele alıyor.

İnternetin, eşitsizliğin kaynağı olmamakla birlikte mevcut durumda onu yalnızca derinleştirdiğini ve teknolojinin potansiyelinin halihazırda toplumsal tabakaların en üstünde yer alan kişilerce tam manasıyla kullanıldığının altını çizen Srinivasan’a göre internet konusunda şirketler ve topluluklar arasında yeni bir toplumsal sözleşme imzalanması şart. Zira Srinivasan’a göre odağına insanları ve onların yaşam alanlarını koymayan bir dijital ekonomiyle birkaç on yıl daha “idare etmeye çalışmak”, eşitsizliğin çok daha hızlı ve derinlemesine yayılmasından başka bir şey vaat etmiyor.

Exit mobile version