Site icon MediaCat

P&G’nin yeni CEO’su hakkında bilmeniz gerekenler

P&G'nin yeni CEO'su hakkında bilmeniz gerekenler

Procter & Gamble (P&G), 1 Kasım itibarıyla CEO koltuğuna oturacak yeni ismi duyurdu. 1980 yılından bu yana P&G çatısı altında çalışan 56 yaşındaki David Taylor, markanın diğer yöneticilerine oranla daha az medya görünürlüğüne sahip. Peki, kimdir David Taylor?

1. Elektrik mühendisliğinden pazarlamaya geçti.

P&G bugüne dek pek çok mühendisi pazarlamacıya ve genel müdüre dönüştürmüş olsa da, Taylor böyle bir kariyerle CEO koltuğunu elde etmiş ilk isim olacak. Duke Fuqua School of Business’ta geçtiğimiz Kasım ayında yaptığı konuşmada Taylor, ilk dönemlerinde IBM gibi bir marka yerine P&G’ye geçerek, mühendislik kariyerini harcadığını düşündüğünü söylemişti.

2. Marka müdürü olmadan önce fabrika müdürüydü.

“Tedarik kısmında yer aldığım sürede P&G’nin tüm varlıklarına ilgi duymaya başladım” diyor Taylor ve ekliyor: “Bizim şirkette üst düzey yönetici olma hayali kuruyorsanız, marka inşasını gerçekten anlamak zorundasınız.” Kendisi 1992’de Pampers‘ta (Türkiye’de Prima) marka müdür yardımcısı olduğu süreyi harika bir tecrübe olarak görüyor.

3. Üretimde, pazarlamadan iki kat daha fazla vakit geçirdi.

Genel müdürlüğe giden yolda Taylor, marka müdürü olarak üç, pazarlama direktörü olarak iki ve marka müdür yardımcısı olarak bir yıl geçirdi. Hâlihazırdaki CEO ve Başkan A.G. Lafley P&G’ye katılmadan önce askeri hizmeti sebebiyle pazarlamada 10 yıl, önceki CEO ve Başkan Bob McDonald ise 8 sene geçirmişti.

4. Ajans yöneticileri tarafından saygı duyulan biri.

Kabul edelim, benzer bir durum Lafley’nin ilk döneminde de vardı. Ancak kendisinin 2013 sonrası -kimileri tarafından “Lafley 2.0” olarak adlandırılan- dönemi, ajans ilişkilerindeki yakınlıkları dondurduğu bir periyottu. Taylor için benzer bir durum olacak mı, bekleyip göreceğiz.

5. Küresel tecrübesi dikkat çekiyor.

40’larının öncesinde, 1998-2003 aralığında Taylor, markanın saç bakım ve kağıt mendil ürünlerinden sorumlu olarak Hong Kong, Çin ve Batı Avrupa pazarlarının genel müdürü olarak çalışıyordu.

6. Başarısızlığı da tattı.

Taylor Duke’ta olduğu dönemde, Çin’de Ascend isimli saç bakım ürününün başarısız bir lansmanını gerçekleştirdi. Ancak dikkat çekici olan Taylor’un bu başarısızlıktan daha güçlü bir lider olarak çıkmasıydı.

7. Üstelik bu tek başarısızlığı değildi.

Asya ve Batı Avrupa’da kağıt mendil kategorisini geliştirmek isteyen P&G’nin planları, Taylor’ın genel müdür olduğu dönemde başarısızlıkla sonuçlandı.

8. Başarısızlıklarından “risk alma şampiyonu” olarak çıktı.

Taylor Duke’ta yaptığı konuşmada bu süreci, “yapmak istediğiniz çoğu şeyin yolunda gitmediğini kabullenmek zor bir şey” diyerek anlatıyor ve risk alma kabiliyetini korumaya çalıştığını söylüyordu.

9. Başarıları anmadan olmaz.

2004 yılında ABD’ye dönen Taylor, Bounty and Charmin için başarılı bir marka yönetimi gerçekleştirdi. Benzer şekilde Febreze ve Swiffer gibi ev bakım ürünleri de onun himayesindeydi.

10. Akıntıya karşı yüzmek istikrarlı kazanımlar getirdi.

Taylor’un yönetimindeki iş kolları, 31 Mart itibarıyla biten dönemde en büyük organik satış sonuçlarını elde etti. Diğer tüm kategorilerde düşüş yaşayan P&G’nin sonuçlarına bakıldığında, bu büyük bir başarıydı.

11. Çekirdek kadronun parçası değildi.

Taylor, McDonald’dan farklı olarak, P&G’nin 1990’da oluşturduğu ve çoğu CEO’luğa yükselen çekirdek kadrosunun bir parçası olarak görülmedi.

12. Komuta ve kontrol adamı değildi.

Taylor, disiplini komuta ve kontrol zincirinden ayrı tutan biri. Ortak düşünceyi paylaşmadıkları durumlarda bile, toplantılarda hâkim olan tavrın, birbirine saygı duyarak uzlaşmak olduğunu söylüyor.

13. İnsanlar onu seviyor.

Taylor’ın yakın çevresinden Bob Goodwin onun hakkında, “David insanlara insan gibi davranır, üretim birimleri gibi değil” diyor.

Kaynak: Advertising Age

Exit mobile version