Site icon MediaCat

Marka, growth, strateji

Marka, growth, strateji

Strateji, etkin reklamcılık ve pazarlamanın belki de en önemli konusu. Bir markanın nasıl konuştuğunu, neden konuştuğunu, hangi kullanıcı grubunda nasıl ve neden akılda kalması gerektiğini, rakiplerden nasıl ayrışacağını, akla nasıl ve ne zaman geleceğini belirleyen, pazarlamanın işe yaraması için ilk temel, ilk sebep. Dijitalde stratejinin karşılığını tam olarak bulabildik mi dersiniz?

Reklamcılık, son 10 yılda dijitalle kesişmeye başladığından beri stratejinin dijital karşılığını arıyor. Olmadığından değil de sürekli gelişen ve evrilen bir dünyada eski statik pazarlama strateji yapıları ve sadece iletişime dair sprint’leri oldurmaya çalıştığımızdan… Aslına bakarsanız dijital stratejinin tam karşılığını henüz bulmuş değiliz. Birçoğumuz için dijital strateji “sm kanal stratejisi falan işte abi”… Pekâlâ, bunlar da tabi ki dijital stratejinin bir parçası. Ancak yeni markaların ve eski büyük markaların günümüzdeki aksiyonlarının, neredeyse tamamen dijital platformlarda var olduğunu düşündüğümüzde, sanki daha kapsamlı dijital strateji çalışmalarına ihtiyacımız yok mu sizce de?

Bu yazıda ideal dijital strateji sunumunun section kapaklarının başlıklarını araştırmayacağız. Daha ziyade bir markanın dijital ihtiyaçları nedir, bunları tanımlayarak üzerine düşünülmesi gereken konuları belirlemeye çalışacağız.

Başlangıç noktası

İşe başladığımız yer, kuvvetli önermemiz: Growth ve brand marketing dijital platformlarda birbirinden ayrı değerlendirilemez. Markanın büyüme odaklı mesajları en büyük görünürlüğü aldığı için marka iletişimi, growth’un tam göbeğinde var olmalıdır.

Peki nasıl?

Örnekler her zaman daha iyi anlatır.

Airbnb’yi sevmeyen var mı? Deneyiminizden bahsetmiyorum, sektörden olup Airbnb iletişimini beğenmeyen var mı? Ben pek rastlamadım. Markanın kendine özgü harika bi’ tadı var. Logosu, renkleri, muhteşem metin yazımı… Stratejinin dijitaline, yeni nesil markalar ve markaların yeni nesil iletişimleri için bence harika bir örnek. Case study tadında, biraz araştıralım.

Yumuşak, eforsuz ve sizi hiç yormayan bir pazarlama dilleri var. Sadece metin yazımı değil, görseller, renkler, caption’lar, post’lar, banner’lar… Tüm bu elementleri growth odaklı reklamlarında bir araya getirip, dünyanın en anti-antipatik sponsorlu içeriklerini yapıyorlar. Malum, sponsorlu içerik dediğimiz, kullanıcının baş düşmanı. Kimsenin görmek istemediği, tıklamak istemediği ancak sizi takip eden creepy zombiler. Airbnb’ninkiler öyle mi? Pek sayılmaz.


Eforsuz, kullanıcıyı hiç yormayan bir dil ile (harika logolarına başka bir gün değineceğim) pazarlama yapmak ve growth ile marka iletişimini harika bir şekilde birleştirmek. Check.

Ürün reklamı değil, hayal reklamı yapmak ve en doğru post’ları bulmak. Bu hisleri markayla birleştirmek için yıllardır anlatılanın aksine doğru şekilde logo yerleştirmek. Check.

Stratejilerinin bir diğer önemli unsuru ise kullanıcıları her growth noktasında olabilecek en yumuşak şekilde ikna etmeye çalışmak. Olası itirazlara platformun içinde, akılda belirmeden cevap verebilmek.

Yeşil ile altı çizili tüm text’ler olası kullanıcı şüphelerini olduğu yerde bitirmeye yönelik. Bu sadece bi Google ad. Ama daha fazlası.

Hoş metin, tatlı CTA değil, nasıl metin, neden CTA diye araştırmaya başlasak, growth veya marka iletişimi diye iletişim stratejimizi ayrı değerlendirmek yerine kullanıcıya ulaştığı her yerde markayı ilk sıraya koymaya başlasak iyi olacak. Marka sadece yaratıcı videolarda, filmlerde değil; sosyal medyanızda, display’de, web sitenizde, Google’da, müşteri iletişim formunuzda, call to action metninizde. Stratejiniz de öyle…

Exit mobile version