Site icon MediaCat

Madmen dijital çağda ne yapardı?

Reklam sektöründe hep süregelen bir tartışmadır. Reklamcılar televizyona ürettikleri reklamlarda izledikleri süreçleri neden başka mecralara ürettikleri reklamlar için izlemiyorlar? Don Draper dijital çağda reklam yapsaydı acaba nasıl davranırdı?

Pek çok marka yöneticisi televizyon için üretilen reklamların kreatif stratejisi ve filmlerini test etmeden kampanyaya başlamayı bile düşünmez. Her geçen yıl büyümeye devam eden dijital reklamcılık için de aynı şeyin yapılması gerektiğini tespit eden ComScore, reklamların strateji ve kreatif etkisine odaklanan ARS’yi birkaç yıl once kendi bünyesine kattı.

2009’da sadece Amerika’da online reklamcılığa harcanan para 24 milyar dolarken, 2010’da bu rakam 25,1 milyar doları bulmuş. 2014 te ise Amerika’daki online reklam yatırımlarının 36,3 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor.

Birçok araştırma reklamın kreatif kalitesinin iş sonuçlarını oldukça yüksek oranda etkilediğini kanıtlamış. ARS araştırmalarına göre reklamın satışa olan etkisindeki artışın yüzde 52’si kreatif strateji ve uygulamanın kalitesine bağlı. Medya planlamanın etkisi yüzde 13, fiyat, promosyon, dağıtım gibi unsurların satışlara etkisi yüzde 35.

Gerek ARS gerekse başka araştırma sonuçları gösteriyor ki televizyondaki gibi dijital reklamcılıkta da işe kreatif stratejiyle başlamak gerekiyor. Kreatif stratejiyi en baştan doğru kurmak bir reklam kampanyasının başarı ihtimalini oldukça yükseltiyor.

Dijital reklamcılıktaki riski azaltmanın basit ve efektif bir yolu dijital reklamın kreatif strateji ve uygulamasını kampanyaya başlamadan once ölçmek. Hangi medya olursa olsun reklamcılığın amacı müşterileri bilgilendirmek, duygu ve düşünceleri etkilemek, marka hakkında duygusal bir etki oluşturmak, sonuçta pozitif marka algısına ve satış artışına yol açacak bir durum yaratmaktır. Dijital reklamcılık bir istisna değildir.

Eğer Don Draper dijital çağda yaşamış olsaydı, internet reklamcılığında da tüm diğer medyalarda izlediği yolu izlerdi. Tüketicilerin kalbini ve aklını kazanmaya çalışırdı. Bunu da kreatif kaliteye yoğunlaşarak yapardı.

KADINLAR SPOR
ERKEKLER KADIN SİTELERİNDE

DigitalAge dergisi Mart sayısında Türkiye’deki kadın internet kullanıcıları ile ilgili çok kapsamlı bir rapor yayınladı. Rapordan erkeklerle ilgili dikkat çekici birkaç noktayı paylaşmak istiyorum.

ComScore internet raporuna göre dünyada yaklaşık 1 milyar 444 milyon 15 yaş üzeri internet kullanıcısı var. İnterneti yüzde 53,4’lük bir oranla daha çok erkekler tüketiyor. Kadınların oranı ise yüzde 46,6.

2011’de Türkiye’deki toplam internet kullanıcılarının14 milyon 787 bini erkek, 8 milyon 832 bini ise kadınlardan oluşuyor. 2010 raporuna göre erkek kullanıcı sayısında yüzde 3,5’luk bir artış gözlenirken, kadın sayısının azaldığını görüyoruz. 2010’da kadın kullanıcı sayısı 9 milyon 338 bin.

Dünyadaki kadınlar daha çok hizmet, portal ve araştırma için internette zaman harcarken, Türkiye’deki kadınların sosyal medya ve oyun sitelerinde zaman geçirdikleri öne çıkıyor. Yaş gruplarına baktığımızda ise Türk kadınlarında interneti en sık ziyaret eden yaş grubunun 15-24 yaş arası olduğunu görüyoruz. Türkiye’de internette en fazla zaman harcayan kadınlar ise 45-54 yaşındakiler.

KADIN SİTELERİNDEKİ ERKEKLER
ComScore dünya raporunu incelediğimizde Türk erkeklerinin internette zaman geçirdikleri sitelerin kategorileri hayli ilginç. Özellikle yemek siteleri, magazin siteleri ve kadın yaşam tarzı sitelerindeki erkek nüfusu bir hayli kalabalık. Örneğin Aralık 2011 verilerini incelediğimizde toplam 14 milyon 487 bin erkek internet kullanıcısının yüzde 18,5’u yemek sitelerini ziyaret etmiş.

En fazla ziyaret edilen sitelerin başında ise oktayustayemektarifleri.com, nefisyemektarifleri.com ve lezzetler.com geliyor. Kadın yaşam tarzı sitelerine olan ilgi ise çok daha yüksek. İnternetteki Türk erkeklerinin yüzde 46,4’ü bu sitelerde zaman geçirmiş. En çok ziyaret edilen ilk üç site ise meleklermekani.com, kadınlarkulubu.com ve Glam Media.

Bir başka dikkat çekici nokta ise Türk kadınlarının dünya ortalamasının üstünde yüzde 38’lik bir oranla spor sitelerine ilgi gösteriyor olması. Benzer bir sonuç magazin siteleri için geçerli. İnterneti kullanan Türk erkeklerinin yüzde 14,5’ü magazin sitelerini ziyaret etmiş. En fazla ilgi gören ilk üç site: Hürriyet Kelebek Magazin, Milliyet Cadde ve gecce.com olmuş.

Exit mobile version