Site icon MediaCat

Her pazarlamacının bilmesi gereken 8 teknoloji ve platform

Her pazarlamacının bilmesi gereken 8 teknoloji ve platform

IBM’in güçlendirilmiş süper bilgisayarı Watson’dan Google’ın allayıp pulladığı otomatik otomobillerine, pazarlamacılar geleneksel reklamcılığın ötesinde yeni teknolojilerin getirdiği hizmet ve platformlarla yeni yolculuklara çıkıyorlar nicedir.

Artırılmış gerçeklik, chatbot’lar ve yapay zeka önümüzdeki dönemlerde pazarlamacıların odak noktası olacak gibi gözüküyor. Reklamcılar ise şimdiden Facebook, Google ve Apple’ın yeni teknolojilerini deneyimlemeye başladılar. Bu sırada Amazon ve Waymo gibi diğer şirketler ise pazarlamacıları ileriye dönük inovasyonları hakkında ipuçlarıyla besliyor.

Hangi teknolojilerin yatırıma değer olduğunu, hangilerinin geçici birer hevesten ibaret olduğunu tam anlamıyla anlamak için pek çok etmeni aynı anda enine boyuna değerlendirmek gerekiyor elbette. İnovasyonların kendilerini ispat etmesini beklerken, pazarlama teknolojisindeki sekiz yeni teknolojiye ve pazarlamacıların günümüzde ve gelecekte o teknolojiler hakkında bilmeleri gerekenlere bir göz atalım.

Microsoft HoloLens

Reklamverenler Facebook Oculus, Samsung Gear gibi VR platformlara milyonlar yatırırken, Microsoft’un HoloLens’i markalar için bakir bir alan olmayı sürdürüyor.

Katmanlı hologramları gerçek dünyaya entegre etmeyi mümkün kılan HoloLens’in ilk uygulayıcıları arasında olan Lowe’s ve Cirque du Soleil, sahneler ve buzdolapları gibi büyük nesnelerin fiziksel alanlara sığdırılmasını görselleştiren uygulamalar geliştirmişlerdi. PGA Tour ise golf alanlarının deneyimlenebildiği bir HoloLens uygulamasıyla karşımıza çıkmıştı.

İlerlemek için sayfa numaralarını kullanabilirsiniz.

Alphabet Waymo

Waymo, Google’ın otonom araçlarının geliştirilmesi için geçen yıl Alphabet ile işbirliğine gitmişti. Şu anda ise 600 adet Chrysel Pacifica ve Lexus SUVs otomatik sürüş sensörleri ve yazılımıyla ABD’nin birçok eyaletinde test sürüşleri yapıyor.

Rakipleri Nvidia, Intel ve Uber’in aksine, analistler Waymo’nun otomatik araç ekosisteminde egemenliğini kuracak teknolojiye ve tüm yetkinliklere sahip olduğunu söylüyorlar. Şirketten yapılan son açıklamaya göre, Waymo ve Honda otomatik araç sistemlerini Honda’nın araçlarına entegre etmek için de anlaşma sürecindeler.

İlerlemek için sayfa numaralarını kullanabilirsiniz.

IBM Watson

Günümüzde sağlık sektöründen pazarlamaya tüm sanayiler yapay zekayı kullanıyor ama şimdiye kadar potansiyel kullanıcılarına yardım etme konusunda en büyük çabayı sarf eden IBM Watson.

2010 yılında piyasaya sürüldüğünden beri birçok marka IBM’in süper bilgisayarlarını deneyimledi. IBM Watson, yapay zeka ile öğrenmeyi kişiselleştirilmiş ve programatik olarak uyguluyor. Markanın Bob Dylan ve Gaudi işbirlikleriyse teknolojinin yaratıcılık penceresinden de değerli bir seyirlik sunduğunun ispatı.

İlerlemek için sayfa numaralarını kullanabilirsiniz.

Apple’dan ARKit

AR platformlar günümüzde giderek büyürken, Apple’ın yazılım ve donanım kombinasyonuyla bu teknoloji iyice yaygınlaşmaya başladı.

Yıllarca süren dedikoduların ardından bu yıl nihayet artırılmış gerçeklik alanına adım atan Apple iOS 11 ile birlikte ARKit’i piyasaya sürdü. Milyonlarca iPhone’u artırılmış gerçeklik ile tanıştıran ARKit yazılımcılara kendi AR uygulamalarını geliştirebilmeleri için fırsatlar sunacak.

İlerlemek için sayfa numaralarını kullanabilirsiniz.

Oculus Rift

2014 yılında Facebook tarafından 2 milyar dolara satın alınan Oculus, Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’e göre “bugüne kadar gördüğümüz en sosyal platformu yaratmak için ve hatta çalışma, oynama ve iletişim kurma biçimlerimizi değiştirmek için bir şans”.

Facebook’un kendi VR sosyal ağı Spaces’ı kullanıcılarına sunması Zuckerberg’in bu teknolojiden beklentisinin ne denli yüksek olduğunun bir göstergesi. Araştırma firması Super Data’nın geçen sene yayınladığı bir rapora göre VR donanım pazarının bu sene 2,7 milyar dolar, 2018 senesinde 6 milyar dolar ve 2020 senesine geldiğimizde ise 12,1 milyar dolarlık büyüme kat etmesinin beklendiğini de ekleyelim.

İlerlemek için sayfa numaralarını kullanabilirsiniz.

Amazon

Seattle menşeli perakende şirketi Amazon, akıllı ürünü Amazon Echo ile Facebook ve Google’ın tekelindeki dijital pazarlama perdesini aralayıp içeriye adım atmayı başardı. Anlık olarak her türlü bilgiyi almanıza yardımcı olan bu akıllı hoparlör, her an her komuta itaat etmek için hizmetinizde.

Amazon’un Echo’sunun kazandığı şöhret pazarlamacıları tüketicilere her konuda için yardımcı olan, sesle yönetilebilen uygulamalara itiyor.

İlerlemek için sayfa numaralarını kullanabilirsiniz.

Facebook Messenger

Facebook Messenger, 1 milyarı aşkın kullanıcısıyla pazarlamacıların gözdesi. Bu yılın başlarından Messenger üzerinden reklam denemelerine başlayan Facebook’un bu popüler platformunun tek kullanıcılarıysa insanlar değil.

Dünyanın dört bir yanındaki yazılımcılar tarafından geliştirilen binlerce chatbot sayesinde Facebook, çok hızlı bir şekilde, kullanıcıların markalarla etkileşime girebileceği bir ağ oluşturmayı başardı.

İlerlemek için sayfa numaralarını kullanabilirsiniz.

Google Glass Enterprise

Google Glass 2013 yılında piyasa sürüldüğünde kullanıcılardan beklediği ilgiyi görmeyi başaramamıştı. Ancak Google Glass bir sürpriz yaparak, ikinci adımını attı. Alphabet, tüketicilerden ziyade ürünün kendisine odaklanan yeni bir teknolojiyle karşımıza çıkıyor: Google Glass Enterprise.

Son modelin amacı; imalat, sağlık, tarım sanayilerine hizmet etmek. Microsoft HoloLens gibi gün geçtikçe gelişen çeşitli VR cihazların, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde tüketicilerin Google Glass’ı farklı bir bakış açısından görmelerine yardımcı olabileceği düşünülüyor.

Exit mobile version