Kimi zaman kalıp yargılardan sıyrılarak çizginin dışına çıkabilme cesaretini gösterebilmek kimi zaman hayalleri ve tutkuları için tüm imkânları seferber edebilmek kimi zaman da kısıtlı imkânlara rağmen bulunduğu alanı dönüştürebilmek… Başarı hiçbir zaman tesadüfi olarak elde edilmiyor ya da herkes için aynı karşılığa sahip değil ama fark yaratan kadın liderler için ortak bir nokta var ki o da önlerine çıkan hiçbir engele boyun eğmemeleri ve durmaksızın üretmeleri. İşte bu gayretle, yalnızca içinde bulundukları alanı dönüştürmekle kalmayıp inisiyatif alarak toplum adına da fark yaratan projelere imza atan 10 başarılı kadınla buluşturuyoruz sizi.
Marka, iş ve yaratıcı dünya başta olmak üzere farklı disiplinlerde ezber bozan kadınlara dikkat çekmek üzere düzenlenen Türkiye’nin Fark Yaratan Kadınları bu yıl sekizinci kez gerçekleşiyor. İsimler, bu ödül için belirlenen kriterler çerçevesinde MediaCat yayın yönetmeni, yazı işleri müdürü ve yayın ekibi tarafından yıl boyu süren titiz bir takip ve incelemeyle seçiliyor.
Türkiye’nin Fark Yaratan Kadınları’nın bu yılki seçkisinde altı kategoride seçilmiş 10 kadın lideri ağırlıyoruz. Sosyal meselelere vizyoner bir bakış getiren yaratıcı lider, medyanın gücünü iyilik için kullanan bir yönetici, bilimsel çalışmalarıyla insanlığa hizmet eden bir araştırmacı, iyiliğin bulaşması için çabalayan bir gazeteci, markalar dünyasının merkezinde daima insan olduğunu hatırlatan bir pazarlama lideri…
Fark Yaratan Kadınlar Ödül Töreni’ni bu yıl dijital ortamda gerçekleşecek Brand Week Istanbul’da 11 Kasım’da izleyebilirsiniz.
Değerlendirmede dikkate alınan kriterler
- Demografik olarak erkek egemen bir sektörde sivrilmiş olmak.
- Yeni ve heyecan yaratan bir marka/kategori yaratarak ve tutundurarak iş dünyamıza zenginlik katmak.
- Attığı adım ve aldığı kararlarla global seviyede liderlik özellikleri sergilemek, uluslararası platformlarda ses getirmek.
- Yaratıcılıklarıyla ve yarattıkları değerlerle medya dünyamıza, reklam ve pazarlama endüstrisine yeni kaynaklar sağlamak.
- Üstlendiği başarılı ve istikrarlı sosyal sorumluluk projeleriyle topluma örnek olmak.
- Ülke genelinde ya da firma/marka özelinde bir krizi başarıyla yönetmek ve/veya yaratıcı çözümlerle aşmak.
- İstanbul’u bir dünya merkezi haline getirerek Türkiye’den, şirketlerinin dünyadaki birçok ülkesindeki operasyonlarını başarıyla yürütmek.
- Ana görevi dışında projeler yaratıp/üstlenip şahsi ve markasına ait kaynakları bu projeye kanalize ederek toplumda fark yaratmak, topluma cesaret aşılamak.
Sırada – Medya: The Walt Disney Company Türkiye, Medya Birimi Burçin Gülşen İçağasıoğlu
İyilikle çoğalan üretkenlik
Burçin Gülşen İçağasıoğlu için reklam satış ile başlayan kariyerinde yöneticilerinin inancıyla rotayı pazarlamaya çevirerek genç yaşta büyük sorumluluklar üstlenmesi büyük bir dönüm noktasıydı. Şirketteki kariyeri boyunca pazara giren 11 televizyon markası ve dijital uzantılarının lansman ve relansmanlarında önemli roller üstlendi.

Halihazırdaki görevinin yanı sıra şirkete kreatif destek veren tasarım ekibinin de başında olan Gülşen İçağasıoğlu geçtiğimiz yıl liderlik ettiği ekiple birlikte 40’a yakın yerel ve uluslararası organizasyondan ödülle dönen kampanyalar hayata geçirdi. En önemlisi ise kadına, çocuğa, çevreye, suya ve birçok toplumsal meseleye dokunan sosyal sorumluluk projelerine liderlik ederek medya gücünü iyilik için kullandı. Yakın gelecekte yaşanabilecek su kıtlığına dikkat çeken 25 Litre ve 25 Litre: Suyun Peşinde belgeselleri yılın en ses getiren işlerinden oldu.
Yeni iş modelleri ve gelir kolları yaratmak da odaklandığı alanlardan biriydi. Bu doğrultuda National Geographic Live etkinlikleri, gençlik festivali FOXFest, 24Kitchen Dünya Lezzetleri Festivali gibi Türkiye ve Avrupa’da ilklere imza attı.
Hakkında daha çok konuşulması gerektiğini düşündüğünüz dünya meselesi/sosyal mesele nedir?
Çocuk hakları. Cinsiyeti, maddi durumu, doğum yeri, dini, ırkı ne olursa olsun her çocuğun barınma, sağlık ve eğitimden ihmalkârlık, şiddet ve istismardan korunma haklarına kadar tüm temel haklara sahip olmasını sağlamalıyız. Temelden sağlıklı ve eğitimli bireyler yetiştirmeliyiz ki diğer tüm meseleleri mümkün olduğunca aza indirgeyebilecek bilinçli bir toplum oluşabilsin.
İstanbul Sözleşmesi önemli çünkü…
#istanbulsözleşmesiyaşatır
Sırada – Marka: Akbank Strateji, Dijital Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce
Finansın zirvesine doğru
2006 yılından beri Akbank’ta çalışan Burcu Civelek Yüce’nin öncesinde yatırım danışmanlığı şirketi A.T. Kearney ve Siemens Business Services var. Yani sektörün farklı alanlarında ve finans teknolojilerinin bugününe uzanan yolda adım adım yürüdüğünü söylemek mümkün. 2014’te Akbank’ın en genç genel müdür yardımcısı olarak, Yeni Nesil Akbank iş modeli dönüşümünü ekibiyle birlikte tasarlayan Civelek Yüce, 2019’dan beri ise bugünkü koltuğunda.
Civelek Yüce’nin liderliğinde son bir yılda sıfırdan tasarlanmış yeni Akbank Mobil lanse edildi. AkÖde’nin ilk ürünü olan Tosla lansmanına da yine kendisi liderlik etti. Geride bıraktığımız dönemde Akbank’ın dijital ödemeler stratejisini oluşturan yönetici, bu yol haritasının ilk kritik ürünü olan Digital-First kredi kartı projesinin hayata geçirilmesinde de büyük rol aldı.
IIF Future Leaders grubunun ilk üyelerinden olan Civelek Yüce aynı zamanda, Yönetim Kurulunda Kadın Derneği menti’si, IWF (International Women Forum) Üyesi ve Mastercard Avrupa Danışma Kurulu Üyesi olarak, iş dünyasında dönüşüm yaratacak kritik rollerde yer alıyor.
Hakkında daha çok konuşulması gerektiğini düşündüğünüz dünya meselesi/sosyal mesele nedir?
Toplumun genç – yetişkin ayrımı gözetilmeksizin geleceğin yetkinliklerine hazır hale getirilmesi çok kritik. Bunun için de eğitim kurumu temelden tartışılmalı ve radikal bir bakış açısıyla ele alınmalı.
İstanbul Sözleşmesi önemli çünkü…
Sübjektif ve soyut toplumsal cinsiyet rolleri başta kadınlar olmak üzere tüm toplum üzerinde somut olumsuz sonuçlar doğuruyor. İstanbul Sözleşmesi önemli çünkü tüm görünen ve görünmeyen önyargılarla başa çıkabilme ve bunların olumsuz sonuçlarını ortadan kaldırabilme yolunda önemli bir adım.
Sırada – Reklam: Havas Istanbul Genel Müdürü & Havas Creative Group Chief Integration Officer Ceren Çubukçu
Sosyal meselelere vizyoner bakış
“Kaynaklarımızı hızla tüketiyoruz ve maalesef doğa ananın bize yaşatabilecekleri tüm meselelerin üzerinde önem arz ediyor. İçecek suyumuz, soluyacağımız oksijenimiz olmadığında; kuraklık, açlık ve hastalık getirdiğinde pek az meselenin önemi kalacak maalesef. Hâlâ geç değil ama sadece konuşmak için biraz geç kaldık, aksiyon almak gerekiyor.” Ceren Çubukçu’nun fark yaratan bir lidere dönüşmesinde omuzlarında hissettiği bu toplumsal sorumluluğa kayıtsız kalamayışı ve 24 yıllık meslek hayatında edindiği vizyoner bakış açısı saklı.
1996’da başlayan reklamcılık kariyerini 1999’da FCB Türkiye ofisinin kurucu üyelerinden biri olarak devam ettiren Çubukçu Havas ailesine dahil olduğundaysa takvimler 2015’i gösteriyordu. Uzun yıllar müşteri ilişkileri, strateji ve yönetim seviyesinde hem lokal hem de bölgesel farklı roller üstlenen Çubukçu’nun kalbinde sosyal meseleler daima ayrı bir öneme sahip. Nitekim Çubukçu, Reklamcılar Derneği Toplumsal Cinsiyet Eşitliği komitesinde yer almakla birlikte, ajans çatısı altında GMAG ile birlikte LGBTİ+ farkındalık ve hoşgörü kampanyasında da aktif rol alıyor.
Kariyerinizdeki en büyük dönüm noktası neydi?
2015 yılında, 17 senedir ara vermeden devam eden aktif reklamcılık kariyerime 15 senemi geçirdiğim ve kurucularından olduğum FCB’den ayrılarak altı aylık bir mola verdim. Kendimi tanıma ve yenilenme adına çok önemli bir dönem olduğunu düşünüyorum. 2015 sonunda katıldığım Havas Creative Group her anlamda çok farklı, taze bir başlangıç oldu.
İstanbul Sözleşmesi önemli çünkü…
Her bireyin cinsiyetinden bağımsız kendini güvende hissedebilmesinin bir sözleşmeye bağlı olmadığı günlerin gelebilmesi ve hayatımızda böyle bir gündemin asla olmamasını diliyorum.
Sırada – Global: Facebook Orta Doğu, Afrika ve Türkiye Bölge Başkan Yardımcısı Derya Matraş
Savaş ve başar
Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 73 ülkede Facebook, Instagram, WhatsApp ve Messenger uygulamalarının faaliyetlerinden sorumlu olan Derya Matraş, görev alanını genişleten bu yeni role 2020’nin başında geldi. Hemen ardından da dünyanın başına gelmeyen kalmadı. Deneyimli yönetici, COVID-19 ile başlayan, sorumluluğundaki Beyrut’ta yaşanan patlamayla devam eden ve George Floyd’un öldürülmesinin ardından yaşanan olaylarla zirveye çıkan irili ufaklı pek çok krizle başa çıkmak durumunda kaldı.
Pandeminin en sert biçimde vurduğu küçük işletmelere can suyu olan birçok programı hayata geçiren Matraş; bu çalışmaları dahilinde 30’dan fazla ülkedeki 30 bin KOBİ’ye 100 milyon dolar, Türkiye’deki KOBİ’lere ise 7 milyon TL değerinde hibe sunulmasını sağladı. TOBB ve Ticaret Bakanlığı işbirliğinde hayata geçirilen ve salgın nedeniyle güçlükler yaşayan KOBİ’lere destek olmayı amaçlayan COVID-19 KOBİ Kaynakları sayfası, Sınırları Aşan KOBİ’ler inisiyatifi, girişimci kadınlara dijital pazarlama araçlarının kullanımına dair eğitimler veren She Means Business da Matraş’ın yakın dönemde imzasını attığı çok değerli projeler arasındaydı.
Matraş, Facebook’ta başarıyla üstlendiği sorumlulukların yanı sıra Türk Amerikan İş Konseyi (TAİK) Kaliforniya Başkanlığı ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcılığı görevlerini de yürütüyor.
Hakkında daha çok konuşulması gerektiğini düşündüğünüz dünya meselesi/sosyal mesele nedir?
Aslında konuştuğumuz bütün konular İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin ana cümlesinde özetleniyor. Bu bildiriyi ne kadar okusak, özümsesek ve hayata geçirsek o kadar iyi.
İstanbul Sözleşmesi önemli çünkü…
Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesinde temel standartları ve görevleri ortaya koyan en önemli adımlardan biri.
Sırada – Medya: TV8 Genel Müdürü Aslı Çini Yaşaroğlu
Bitmeyen meslek aşkı
Aslı Çini Yaşaroğlu’nun alanında fark yaratan bir lidere dönüşmesinin en büyük sırrı, 30 yıla yakın sektör tecrübesinde ve “Her sabah 10’da izlenme sonuçları geldiğinde hâlâ aynı heyecanı yaşıyorum” cümlesiyle ifade ettiği meslek aşkında saklı.
Televizyonla olan hikâyesi Türkiye’nin ilk özel televizyon kanalı Magic Box kadar eskiye dayanıyor Çini Yaşaroğlu’nun. Öğrencilik yıllarında, burada edindiği tecrübeleri heybesine koyarak kuruluş aşamasında Show TV’ye dahil olan ve burada profesyonel kariyerini ilmek ilmek işlemeye başlayan Çini Yaşaroğlu, işin mutfağında ve yönetiminde Show TV’ye verdiği 20 yıllık emeğin ardından 2012’de Star TV kadrosuna dahil oldu. Henüz iki yılı dolmadan “kariyerimin dönüm noktası” dediği bir kararla Acun Ilıcalı’yla birlikte TV8 için uzun soluklu bir başarı hikâyesi yazmaya başlayan Çini Yaşaroğlu, 2014’ten bu yana TV8 Genel Müdürü olarak görev alıyor. Reyting rekortmeni programlarının yanı sıra son dönemde dizi sektöründe de iddiasını ortaya koyan ve bugünlerde yeni dijital platformu EXXEN’in temellerini atan TV8, onun tecrübelerinden çok şey kazandı şüphesiz.
Kariyerinizdeki en büyük dönüm noktası neydi?
Basamaklarını tek tek çıktığım kariyerimin dönüm noktası TV8 oldu. Acun Ilıcalı’nın vizyonu ve şahane çalışma arkadaşlarımızla kanalın marka değerini zirveye taşımayı başardık.
Hakkında daha çok konuşulması gerektiğini düşündüğünüz dünya meselesi/sosyal mesele nedir?
Şiddet! Dünyada ve ülkemizde en büyük sosyal meselelerden biri ve artık dur dememiz gerekiyor. Biz de yeni dizimiz Kırmızı Oda ile toplumun bu konudaki farkındalığını artırmaya gayret ediyoruz.
İstanbul Sözleşmesi önemli çünkü…
Şiddetin her türlüsünün önlenmesi gerekiyor. Psikolojik ve fiziksel şiddete karşı çıkmak ve dur demek hepimizin görevi.
Sırada – Yaratıcılık: Tribal Worldwide Istanbul Kreatif Direktörü Güldeniz Şeşen Bilginer
Ters köşe bir kariyer
Sıfırdan başladığınız bir yolda, tutkularınız için imkânlarınızı seferber etmek… Güldeniz Şeşen Bilginer için de, ortada tam anlamıyla “fol yok yumurta yokken” kendi halinde kaleme aldığı reklamlarla başlıyor bu seferberlik hali. Ters köşe bir başlangıç hikâyesi anlatıyor kendisi: “İktisat okuyup reklam yazarı olmam kariyerimin başlangıcıydı.”
Şeşen Bilginer’in, Ajans Ultra ve Alametifarika gibi bu kültürün mutfağına hakim yerlerden geçmiş olması elbette şans. Bugün itibarıyla Tribal Worldwide Istanbul’un kreatif direktörlüğünü üstlenen Şeşen Bilginer, kariyerindeki dönüm noktası için, “Dünya dijitalleşirken, Türkiye’de bunu öngörüp o yöne evrilen ilk ajanslardan biri olan Tribal Worldwide Istanbul’a geçişimdir” diyor.
Kariyeri boyunca en tatmin edici anlardan biri için geçmiş yıllara dönüp, Pınar Süt – Büyüdüm kampanyasına gidiyor. Geçtiğimiz yıl Tribal’a 7 Felis, 11 Kristal getiren işlerde de rolü büyük kuşkusuz. Toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik ses getiren GittiGidiyor #ŞiddetinÜstünüKapatma, ING #BastırınKızlar ve THY Tarihî Yolculuk gibi projelerinin arka planında yine kendisi var.
Hakkında daha çok konuşulması gerektiğini düşündüğünüz dünya meselesi/sosyal mesele nedir?
Toplumsal eşitsizlik. Dünyayı saran ve sarsan bir salgının da ortaya çıkmasıyla ekonomik uçurumun derinliği iyice gözler önüne serildi. Dünyayı kurtarmak gündemde ama o dünyada ne şartlarda yaşayacağımız meçhul.
İstanbul Sözleşmesi önemli çünkü…
2011’de ilk kez İstanbul’da imzalandığı için gurur duyulan bu sözleşme 2020’de tartışmaya açıldı. Sözleşme sadece kadınları değil erkekleri de kapsıyor elbet. Ama hak arayışını sürdürmek durumunda kalanlar maalesef ki kadınlar. Toplumsal cinsiyet eşitliğinden bahsedebilmek için en doğal hakkımız, yaşama hakkımız elimizden alınmamalı.
Sırada – Pazarlama: Google Türkiye Pazarlama Lideri Işıl Heves
Hayatın öğreticiliğinden beslenmek
Unilever Ev ve Bakım’dan Citibank’a, oradan da Google’a geçiş yapan Işıl Heves, 2012’den beri çalıştığı çatı altında son bir yıldır CMO koltuğunda oturuyor. Kariyerindeki tüm geçiş ve süreçlerin öğreticiliğinden şüphe duymuyor Heves: “Kariyerde tek bir noktayı en büyük ya da en önemli olarak değerlendirmekten imtina ederim çünkü aslında ilk günden son güne gerçekleştirdiklerimiz bizi biz yapar. Bunlardan tabii ki bazıları önemli dönüm noktalarıdır. Unilever ile tabiri caizse pazarlama disiplinini iliklerime kadar okulunda öğrenmem ve nihai olarak Google yolculuğuyla herkesin hayatına dokunan, fayda sunan ve her gün öğrenmeye devam ettiğim bir yerde pazarlama yapma fırsatı benim hayatımdaki dönüm noktaları diyebilirim.”
Toplumda fırsat eşitliği ve fırsat erişimi için Women@Google ve Diversity, Equity ve Inclusion gruplarının Türkiye liderliğini üstlenen Heves; Google’da, Türkiye’nin işgücünü dijitalleştirme vizyonlarına bağlı olarak tasarlanan eğitim programlarının ve KOBİ’lere sağlanan dijital destek projelerinin de başında yer alıyor.
Hakkında daha çok konuşulması gerektiğini düşündüğünüz dünya meselesi/sosyal mesele nedir?
Senelerden beri konuşulan ancak insanlığın etkisini yanı başında hissetmedikçe varlığına bir türlü inanmadığı iklim değişikliğinin, ivedilikle herkesin gündemine alması gereken bir konu olduğunu düşünüyorum.
İstanbul Sözleşmesi önemli çünkü…
Bu konuların çok önemli olduğuna inanıyorum çünkü özünde tüm dünyanın ihtiyaç duyduğu eşitliği, insan haklarının temelini ve şiddete karşı olmayı savunuyor. Bir kız çocuğu annesi olarak cinsiyet eşitliğinin kabul gördüğü, sosyo-ekonomik koşullar söz konusu olduğunda kadın-erkek fırsat eşitliğinin gündemde yer aldığı bir toplumsal düzen hayal ediyorum.
Sırada – Marka: Garanti BBVA Müşteri Çözümleri ve Dijital Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Işıl Akdemir Evlioğlu
Rakamdan önce insan
Rakamların başrolde olduğu bankacılık gibi bir sektörde çizginin dışına çıkarak çalışmalarının merkezine insan odaklılığı koyan bir isim Işıl Akdemir Evlioğlu. 16 yıllık kariyerinin temellerini McKinsey&Company’de atan ve 2012 yılında Garanti Ödeme Sistemleri Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak yeni bir yön alan Akdemir Evlioğlu, Şubat 2020’den bu yana Garanti BBVA Müşteri Çözümleri ve Dijital Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak finans sektörüne değer katmaya devam ediyor.
Garanti BBVA’nın dijital kanallarını kullanan 9 milyon kişiye dokunan çalışmalara imza atarken, aynı zamanda Garanti BBVA Ödeme Sistemleri ve Garanti BBVA Emeklilik’te Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak görev alan Akdemir Evlioğlu, toplumsal ve ekonomik anlamda pozitif dönüşümün başlıca anahtarının nitelikli eğitim olduğuna inananlardan. Bu doğrultuda bankanın Öğretmen Akademisi Vakfı (ÖRAV) ile yürüttüğü Mesafe Tanımayan Öğretmenler gibi projelere de mesai harcamayı sürdürüyor.
Kariyerinizdeki en büyük dönüm noktası neydi?
Sekiz yıl önce Garanti BBVA’da çalışmaya başlamış olmak. Ekibimle karşılıklı öğrenerek ve gelişerek fark yaratan işlere imza attığımız her gün benim için ayrı anlam taşıyor.
Hakkında daha çok konuşulması gerektiğini düşündüğünüz dünya meselesi/sosyal mesele nedir?
Eşitsizliklerin azaltılması ve nitelikli eğitimin pozitif dönüşümü sağlayacak anahtarlar olduğu aşikâr. Bu çerçevede atılacak tüm adımların, ortak değer yaratan her türlü çalışmanın ulusal ve global düzeyde sürdürülebilir bir gelecek için son derece kritik olduğuna inanıyorum.
İstanbul Sözleşmesi önemli çünkü…
Hepimizin çok iyi bildiği gibi cinsiyetler arası eşitsizlikler toplumsal her alanda mevcut. Güçlü bir ekonomik ve toplumsal kalkınmanın temelini ise eşit fırsatlara sahip bireyler oluşturuyor.
Sırada – Medya: Gazeteci Nilay Örnek
İyi şeylere ayna tutmak
Başlangıçlar kadar doğru zamandaki bitişleri ve yaşanan kopuşları da çok kıymetli buluyor Nilay Örnek. Bu sebepten olacak ki üretmekten ve yeni şeyler denemekten hiç vazgeçmemiş. Sabah, Hürriyet, Milliyet, Habertürk, gazetevatan.com, Sözcü ve kendi deyimiyle “işin hakkını verdiği” Akşam’da editörlükten köşe yazarlığına, yazı işleri müdürlüğünden yayın yönetmenliğine kadar gazetecilikte güçlü bir kariyer inşa etti. Bir dönem, TurkmaxGurme’nin (beIN Gurme) ilk ekran yüzlerinden biriydi, gazetecilikle birlikte gastronomi dersleri verdi ancak onun için kitap yazmanın yeri hep ayrı oldu.
Kendi alanında üretmeye, öte yandan üretilenleri göstermeye, anlatmaya çalışan Örnek’in bu çabası tam olarak iyi şeylere ayna tutmak olarak özetlenebilir. Mesleklerinde başarılı olmuş kişilerle söyleşiler yaptığı “Nasıl Olunur?” adlı podcast dizisi, Kafa Dergisi’nde kaleme aldığı yazılar, kendisinin kolektif hafıza çalışması olarak gördüğü birtakım binaların hikâyelerini araştırıp güncel bir dille aktarması… Örnek’in ortaya koyduğu işler paylaşmanın ne denli önemli olduğunun göstergesi.
Hakkında daha çok konuşulması gerektiğini düşündüğünüz dünya meselesi/sosyal mesele nedir?
Mesele çok ama her türlü çevre meselesini, iklim krizini önceliyorum galiba… Türkiye içinse eğitim içimi yakıyor. Keza çevre meselelerimiz de öyle, kutuplaşma da… Ama soruyu gördüğümde ilk aklıma gelen “mesele” şu idi: Neşe. Neşeyi kaybetmek fena bir şey. Ortak neşe, hatta hüzünlerde bile buluşamamak daha da fena. Neşeli olmak istiyorum, ülkemde mutlu, huzurlu ve neşeli olmayı özledim.
İstanbul Sözleşmesi önemli çünkü…
Önemli çünkü İstanbul Sözleşmesi “yaşatır”. Tek kelime bu: Yaşatır! Şiddet, aile içi bir mesele değil, bir insanlık suçu, bir toplumsal mesele; bunun da böyle ele alınması gerekiyor.
Sırada – Global: Columbia Üniversitesi Earth Institute, Center for Sustainable Development Kıdemli Araştırmacı Dr. Özge Karadağ Çaman
Sağlığa adanmışlık
Tıp eğitimini İstanbul Üniversitesi’nde, halk sağlığı yüksek lisans ve doktora eğitimini Hacettepe Üniversitesi’nde tamamlayan Dr. Özge Karadağ Çaman, bugünlerde Columbia Üniversitesi bünyesindeki sürdürülebilir gelişme merkezi Earth Institute’ta kıdemli araştırmacı olarak görev alıyor. Savunmasız/dezavantajlı grupların sağlığı ve sağlık hizmetlerine erişimi başta olmak üzere alandaki pek çok konuda araştırmalar yürüten Karadağ Çaman, 15 yıldan uzun süredir Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği kuruluşları ile çeşitli kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarına danışmanlık yapıyor.
Dünyanın en köklü tıp dergilerinden biri olan The Lancet Dergisi tarafından kurulan COVID-19 Uluslararası Komisyonu’nda görevli olan Karadağ Çaman, aynı zamanda her yıl Küresel Mutluluk ve İyilik Hali Politika Raporu’nu yayınlayan Küresel Mutluluk Konseyi’nin (Global Happiness Council) yeni uzmanlardan biri.
Halen Türkiye, Lübnan ve Ürdün’de mülteci ve yerel gençlerin sağlığının geliştirilmesi konusunda projeler yürütmekte olan Karadağ Çaman’ın aynı zamanda bir halk sağlığı uzmanı olarak pandeminin kontrolü konusunda araştırma, danışmanlık ve eğitim çalışmaları sürüyor.
Hakkında daha çok konuşulması gerektiğini düşündüğünüz dünya meselesi/sosyal mesele nedir?
Hakkında konuşulması gereken, çözüm bekleyen çok fazla küresel konu var şüphesiz ancak dünya üzerindeki yaşamı doğrudan tehdit etmesi nedeniyle iklim değişikliği, bana kalırsa daha fazla konuşulması ve harekete geçilmesi gereken en önemli dünya meselesi. İklim değişikliğini yavaşlatmak konusunda daha fazla emek, zaman ve kaynak ayırmadığımız takdirde zaten diğer konuları tamamen geri planda bırakacak varoluş sorunlarıyla karşı karşıya kalacak insanoğlu.
Kariyerinizdeki en büyük dönüm noktası neydi?
Her yıl Berlin’de düzenlenen Dünya Sağlık Zirvesi’ne, küresel sağlık konularında çalışmaları nedeniyle seçilen Genç Lider Hekimlerden biri olarak davet edilmem ve zirvenin açılışında genç hekimleri temsilen konuşma yapmak üzere seçilmiş olmam sanırım.
İstanbul Sözleşmesi önemli çünkü…
Toplumlarda kadınlar iyi konumda olmadan, erkeklerin iyi olması da mümkün değil. Dünyaya toplumsal cinsiyet merceği ile bakabilen, kadınları önce insan olarak görebilen erkeklerin yetişmesinde, kadınların statüsü ve rolü çok önemli bir yer tutuyor.