Site icon MediaCat

Evde kalıp sektörden geri kalmamak için 5 kitap

Her türlü medya tüketim alışkanlığının anlamlı biçimde değişimini beraberinde getiren coronavirus salgını okuma alışkanlıklarını da es geçmedi elbette. Evde geçirilen süredeki ciddi artışı okuyarak değerlendirmek, bunu yaparken de sektörde ihtiyaç duyulan kasları çalıştırmayı sürdürmek isteyen herkes için beş kıymetli öneriyle karşınızdayız.

Listede yer alan her kitap hakkında detaylı bilgiye aşağıdaki sayfalardan ulaşabilir; her bir kitabı Hepsiburada, Kitapyurdu, Idefix, Eganba, Oda Kitap ve Babil.com’dan edinebilirsiniz.

Fikir Nasıl Bulunur?

Jack Foster

Bazı insanlar nasıl bu kadar yaratıcı olabiliyor? Neden yaratıcı ve parlak fikirler bizim değil de onların aklına geliyor? Yaratıcı olmanın bir yolu ya da anahtarı var mı?

Bu sorular zaman zaman hepimizin aklına gelmiştir. Bir yanıt bulmaya çalıştığımızda ise genellikle yaratıcılığın “kişiye özgü”, “tanrı vergisi” bir şey olduğunu söyleyerek işin içinden çıkmaya çalışırız. Oysa yaratıcılık ve farklı düşünme her insanın sahip olduğu yeteneklerdir.

Yapılması gereken şey, çocukluğumuzda tüm canlılığıyla iş başında olan fakat büyüdükçe öğrenilen sosyal normlara ve kalıplara feda edilen yaratıcılığımızı yeniden harekete geçirmek. Peki bunu nasıl başarabiliriz? Farklı bir düşünce tarzına, parlak fikirlere ve bunları cesurca ifade edebilme yeteneğine nasıl kavuşabiliriz?

Bu kitap işte bu soruların yanıtını veriyor. İster işi yaratıcılıkla doğrudan bağlantılı bir reklamcı olun ister patrona çeşitli raporlar hazırlayıp sunan bir yönetici asistanı olun fark etmez. Herkesin yaratıcılığa ihtiyacı var. Konusuna yaraşır şekilde son derece eğlenceli bir dille yazılan bu kitap size yeni, farklı ve yaratıcı fikirlere giden yolda ışık tutacak.

Drive

Daniel H. Pink

Johnny Bunko’nun Maceraları ve Aklın Yeni Sınırları kitaplarının yazarı Daniel H. Pink, bizi gerçekte nelerin motive ettiğine dair, bildik tüm klişeleri kıran bir kitapla karşımızda. Pink, klişeleri kırmakla kalmıyor, bu yeni bilgilerle daha verimli çalışmanın, daha iyi yaşamanın yollarını da gösteriyor.

Birçoğumuz, kendimizi ve başkalarını motive etmenin en iyi yolunun para gibi harici ödüller olduğunu düşünür, ödül-ceza sisteminin etkinliğine inanırız. Daniel H. Pink, kışkırtıcı ve ikna edici yeni kitabında bunun bir yanılgı olduğunu söylüyor.

Pink, insan motivasyonu konusunda yapılmış kırk yıllık bilimsel araştırma birikimine dayanarak yazdığı bu kitabında, bilimin bildiği ile iş dünyasının yaptığı arasındaki uçuruma dikkat çekiyor ve bunun hayatımızın her boyutunu nasıl etkilediğini irdeliyor.

Drive, büyük fikirlerle dolu, düşünme ve yaşama şeklinizi değiştirecek ender kitaplardan biri.

Bolluk Paradoksu

Barry Schwartz

İster bir kot pantolon satın alıyor ister iş alternatifleri arasından seçim yapıyor olalım; günlük kararlarımız, karşı karşıya kaldığımız seçenek fazlalığı nedeniyle giderek daha karmaşık hale geliyor. Daha fazla seçeneğin daha iyi alternatifler ve daha fazla tatmin demek olduğunu zannediyoruz ama seçenek bolluğunun tehlikelerine dikkat: Kararlarınızı henüz onları almadan sorgulamanıza yol açabilir, sizi gerçekdışı, yüksek beklentiler içine sokabilir ve sonunda kendinizi suçlamanıza neden olabilir.

Barry Schwartz, Bolluk Paradoksu’nda şu çıkarıma varıyor: Seçenekleri elemek, stresi, kaygıyı ve yoğunluğumuzu büyük oranda azaltabilir. Bolluk Paradoksu, seçenekleri makul bir sayıyla sınırlandırmanız, önemli seçeneklere odaklanıp diğerlerini görmezden gelme disiplinini edinmeniz ve sonunda yaptığınız seçimlerden daha büyük tatmin duymanız için pratik çözümler öneriyor.

Bir+Bir=Üç

Dave Trott

Reklamcı Dave Trott, kendisinin ve ailesinin yaşamından kesitlerle zenginleştirdiği, gerçek hayatlardan istisnai örnekleri bir araya getirdiği bu çalışmasında, okura kitabi değil sahici yaratıcılığın sırlarını veriyor. 30 yılı aşkın sektör deneyimine sahip yazara göre bir insanın çevreden aldığı girdiler ne kadar çeşitli olursa o denli beklenmedik bileşimler ve yaratıcı fikirler çıkar. İnsan deneyimine ilişkin anlayışımız genişledikçe, birleştirecek daha fazla noktamız olur ve buradan da daha yaratıcı fikirler hayat bulur. Bu nedenle özellikle de reklam alanında çalışanlar doğal ilgi alanlarının dışındaki konuları da araştırmalı. Yeni bağlantıların önü de ancak bu şekilde açılır ve bu yolda yürümeye devam ettikçe öngörülebilir olana değil, özgün ve şaşırtıcı olana ulaşırız. Yani yaratıcılığımız, ne kadar yeni bağlantı kurabildiğimize ve zihinlerimizi yeni ve alışılmadık olana ne kadar açabildiğimize bağlıdır.

Dave Trott, âdeta bir Zen sadeliğiyle dokuduğu hikâyelerini anlatırken okura bir şey “öğretmiyor”, sadece hissettiriyor. Analiz yapan zihnimizi değil, yaratmaya ve cesurca adımlar atmaya meyilli kalbimizi kışkırtıyor. Zaten yaratıcılık da bilinenin sunduğu güven ortamında değil, belirsizliğin karmaşasında filizlenmez mi?

Cluetrain Manifestosu

Doc Searls

Cluetrain Manifestosu’nun “Bildiğimiz İş Dünyasının Sonu Geldi” iddiasının üzerinden 10 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen bu son daha yeni başlıyor çünkü internet dünyayı daha da hızlı değiştiriyor ve ne yazık ki hala daha yanlış anlaşılıyor.

Cluetrain yazarlarının internet ve pazarlar hakkında söyledikleri günümüzde de geçerliliğini koruyor: Pazarlar ve şirketler kanlı canlı, gerçek insanlardan oluşuyor ve insanlık tarihindeki hiçbir şey, insanları web’in yarattığı ağ kadar birbirine bağlamayı ve seslerini güçlendirmeyi başaramadı.

Cluetrain Manifestosu, internet ve e-ticaret gerçeğini kavramaya çalışan herkesin sayfalarını çevirmesi gereken bir eser.

Exit mobile version