Yaklaşık 70 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren Bayer, pek çok farklı kitleye hitap ediyor. Marka, ürün iletişiminin yanı sıra cilt farkındalığı ve sağlık okuryazarlığı gibi konularda da bilinç oluşturmak için çalışıyor. Bayer Tüketici Sağlığı Pazarlama Direktörü Tuna Demiralp, Bayer’in ürün iletişiminden fazlası için attığı adımları anlattı.
Redoxon için Melikşah Altuntaş’ın sunduğu “Ünlünü Seç!” adlı bir YouTube serisine başladınız. Proje kimleri, nasıl hedefliyor?
Redoxon’un, farklı yaşam tarzlarına yönelik üç ürünü bulunuyor: Redoxon C Vitamini, Redoxon Üçlü Etki ve Redoxon Pro. Dengeli ve çeşitli beslenme sağlıklı yaşam için önemli. Bununla birlikte herkesin kendi yaşam tarzına uygun desteği almasının da önemine inanıyoruz. Bayer Tüketici Sağlığı YouTube kanalı için hazırladığımız “Ünlünü Seç!” ile kullanıcılarımızda, kendi yaşam tarzlarına uygun Redoxon ürünlerine dair eğlenceli bir şekilde farkındalık geliştirmeyi amaçladık.
Şükran Ovalı, Şebnem Bozoklu, Enis Arıkan, Boran Kuzum ve Meriç Aral’ın Altuntaş’la “Ben Kimim?” oyununu oynadığı, beş bölümden oluşan yarışmada Altuntaş ve konuğu, isimlerini görmeden birer ünlü seçiyor ve çeşitli sorularla, kim olduğunu tahmin etmeye çalışıyorlar. Sordukları sorulara ek olarak, seçtikleri ünlünün hayat tarzının Redoxon ürünlerinden hangisine uygun olduğunu da eşleştirerek tahmin ediyorlar. Farklı yaşam tarzlarına uygun günlük desteğin kullanılması konusunu, akılda kalıcı ve eğlenceli bir şekilde tüketicilerimizin dikkatine sunarak başarılı bir işe imza attığımızı düşünüyoruz.
Bir süredir farkındalık ve bilinçlendirme projelerinin yetersizliğini, önemli olanın “aksiyon”a dönüşüm olduğunu konuşuyoruz. Bayer de sağlık hareketi ve atopik cilt farkındalığı üzerine benzer projeler yürütüyor. Siz bu konuyu önümüzdeki dönemde nasıl ele alacaksınız?
Bepanthol SensiDaily sponsorluğunda yaptığımız Türkiye Cilt Farkındalığı Araştırması’na* göre, ülkemizde en sık yaşanan cilt problemleri “kuruluk” ve “kaşıntı” olmasına rağmen bunlara sebep olabilen “atopik cilt” tipini her 4 kişiden sadece 1’i biliyor. Yaşanan cilt sorunları her 10 kişiden 9’unu duygusal olarak olumsuz etkiliyor.
Camdaki Kız dizi entegrasyon projemiz böyle bir adım oldu. Ekranları başında aynı süreçten geçen milyonlarca insanın “ben de bu problemi yaşıyorum, acaba benim cildim atopik mi” diye sorgulamalarına ve doğru cilt bakımıyla tanışmalarına yardımcı olduk. Algısal sonuçlarda atopik cilt tipine bağlı yaşadığı sorunları tanımlayabilenlerin oranının altı puan yükselmesi ve markanın dijital aramalarında yaşanan altı kat artış, bizlere amacımız için etkili adımlar attığımızı gösterdi.
Sağlık okuryazarlığında ne durumdayız? Siz bu konuda neler yapıyorsunuz?
Sağlık ve beslenme ile ilgili yaşam bilimleri alanlarında uzmanlaşmış bir şirket olan Bayer’in ana odaklarından biri sağlık okuryazarlığı. Türkiye’de de bu alanda önemli projeler gerçekleştiriyor, içinde bulunduğumuz topluma fayda sağlamak için uğraşıyoruz.
Bu alanda ilk adımımızı, 2017’de “365 Gün Sağlıklı Yaşam Hareketi” ile uzmanlarımızın oluşturduğu içeriklerin de bulunduğu 365gun.com’u yayına alarak attık. Dijitalde başlattığımız projemize ertesi yıl bambaşka bir boyut ekleyerek T.C. Millî Eğitim Bakanlığı işbirliği ile ilköğretim çağındaki çocuklarımıza ulaşmak için okul bahçelerini öğretici oyun içerikleriyle renklendirdiğimiz 365 Gün Teneffüste Sağlık projemizi hayata geçirdik. 2021 yılında ise artık sağlık okuryazarlığı konusunu sürekli gündemde tutmak ve sürdürülebilir bir farkındalık kampanyasına dönüştürebilmek için tüm projelerimizi bir çatı altında topladık ve 22 Ekim Sağlık Okuryazarlığı Günü’nü ilan ettik. Projenin ilk yılı kapsamında Ipsos ile Türkiye çapında bir Sağlık Okuryazarlığı Araştırması gerçekleştirdik.
Araştırma sonuçları sağlık okuryazarlığı konusunda daha gidecek yolumuz olduğunu işaret ediyor. Nitekim verilere göre Türkiye’de her 4 kişiden 3’ü sağlık okuryazarlığı kavramını duymadığını belirtiyor. Ayrıca çalışmada bir başka dikkat çekici veriye göre toplumumuzun yüzde 42’si sağlıkla ilgili doğru ve yanlış bilgiyi ayırt etmekte sıkıntı çekiyor. Tüm bu veriler ışığında Sağlık Okuryazarlığı projesini her yıl farklı çalışmalarla destekleyerek daha da ileri götürmek en büyük hedefimiz hâline geldi.
2022’de bu farkındalıkla “Gezilecek değil yaşanacak bir sergi” söylemimizle “Sağlığı Anlamak” sergisini açtık. Amacımız sergiyi gezenlerin iyi bir sağlık okuryazarı olarak doğru ve yanlış bilgiyi birbirinden ayırabilecek bir düzeye erişebilmelerini ve temel sağlık bilgilerine hâkim olmalarını sağlamak. VR teknolojisi ile desteklenmiş üniteler başta olmak üzere pek çok keyifli alternatif sunan sergimiz bugüne kadar İstanbul, Ankara ve İzmir’de 445 bin ziyaretçi ile buluştu.
İyiliğe Ninniler projesi ile ninnilere hem yeni dokunuşlarda bulundunuz hem de dijital platformlardan annelerin erişimini kolaylaştırdınız. Projenin bundan sonraki kısmında neler var?
İyiliğe Ninniler, iyilik de bebekler de büyüsün dediğimiz bir proje oldu. Bebeklerin esenliği ve uyku rutini için değer yarattığımız Bepanthol Baby ile bu rutinin vazgeçilmezi olan ninnileri odağımıza aldık.
Bebeklerin algıları ilk aylardan itibaren şekilleniyor ve dünyayı duyduklarından öğreniyorlar. Bu bilgiden yola çıkarak ninnilerdeki anlatıyı uzman pedagoglarla, melodilerini koruyarak, pozitif dili yansıtacak ve günümüzün öne çıkan toplumsal değerlerini taşıyacak şekilde yeniden düzenledik. Albümümüzü anne babaların kolayca ve kesintisiz ulaşabileceği dijital platformlarda yayınladık.
İyiliğe Ninniler albümünü; Sertab Erener ve ona birer ninnide eşlik eden Öykü Karayel ve Can Bonomo ile seslendirdik. Ninnilerimizin sözlerini; daha eşit, kapsayıcı ve empati içeren ifadelerle yeniledik. “Sev bostancı danayı, ona ver lahanayı” dedik. Ayrıca Sezen Aksu’nun kaleme aldığı “Yavrucanım İyilikle Büyüsün” ile de daha iyi bir dünya dilediğimiz geleceğe yepyeni bir ninni bıraktık. Bu ninnimizle yaratmak istediğimiz değeri tamamlarken, Sezen Aksu ve Sertab Erener’in de ilk düetini hayata geçirmiş olduk.
Albümün dijital dinlemelerini AÇEV’in Anne Baba Destek Programları’na katkı sağlamak için bağışa dönüştürdük. 500 üzerinde anne babaya eğitim verilen bu programlarla, daha çok ebeveyne ulaşmayı hedefliyoruz. Bunun için AÇEV’e bağışa dönüşen albüm dinlenmelerini artırmak amacıyla iletişimlerimize devam ediyoruz.
*Ipsos Cilt Farkındalığı Araştırma Raporu Kasım 2021. 18-55 yaş aralığında
Kadın / Erkek ABC1C2 SES grubunda IBBS1 düzeyinde Türkiye temsiliyeti olan 1002 birey ile yapılan online araştırma.