Site icon MediaCat

Biz biliyoruz da mı tweet’liyoruz?!

Markalar en başından beri Twitter'ı etkin bir şekilde kullanıyor mu dersiniz?

Hayatımıza girdiği 2006 yılında Twitter‘ın bugün yakaladığı büyük başarıyı öngörebilenlerin sayısı hayli sınırlıydı. 2013 Kasım’ında New York Menkul Kıymetler Borsası’na giriş yapacak kadar büyüyen mikro blog sitesinin potansiyelini kuvveden fiile çıkardığını görmek için, borsadaki ilk günde yaşadığı yüzde 73’lük artışı ve 31 milyar doları aşan değerini referans almak sanırız yeterli olacaktır.

2008 yılından beri siteyi aktif şekilde kullanan Lady Gaga’nın başını çektiği öncü kullanıcıları bir kenara bırakırsak, Twitter’ın kullanıcı sayısında artışa neden olan büyük markaların siteye dâhil oluş hikâyeleri ve ilk tweet‘leri incelendiğinde -bu anakronik bir değerlendirme olsa da- büyük markaların ilk tweet’lerinin bir nebze atıl kaldığı görülüyor.

Okumakta olduğunuz dosyada Türkiye’de en çok takipçisi olan 20 büyük markanın ilk tweet’lerini bulacaksınız. SocialBakers‘tan temin edilen veriler ışığında aralarında Turkcell, Vodafone, Avea, Teknosa, Ülker ve Garanti Bankası gibi büyük isimlerin yer aldığı markaların Twitter’ın ruhunu henüz kavrayamadan attıkları aşikâr olan tweet’lerini sizin için derledik. Sözü daha fazla uzatmadan bizzat markalara ve Twitter’a merhaba diyen o tweet’lere bırakalım.

Turkcell

Bu tweet’e bakıp Twitter’ınTurkcell için ilk günlerde ne ifade ettiğine ilişkin tahminde bulunmak çok da zor değil. ‘Mikro afiş sitesi’nin ruhuna uygun olarak sloganın yanı sıra iki de link paylaşılması uygun görülmüş.

Sonraki sayfa: Türk Havayolları

Türk Havayolları

İndirim ve kampanya duyuruları Twitter’da sıklıkla karşılaştığımız bir durum. Türk Havayolları da ilk tweet’inde bu lokomotifin peşine takılmaktan geri kalmamış.

Sonraki sayfa: Avea

Avea

Avea’nın ilk tweet’i bugün ulaşılabilir durumda değil. Ancak topsy.com aracılığıyla markanın hesabından yaptığı ilk tweet’i görmek mümkün. ‘Merhaba Dünya’ tweet’inin neden kaldırıldığı sorusunun cevabı ise biraz sonra okuyacağınız satırlarda gizli olabilir.

Sonraki sayfa: Vodafone Türkiye

Vodafone

Selam dünyalı biz dostuz diyen bir uzaylınınkinden hallice bir tavırla söylenen ‘Merhaba Dünya’ tweet’i Vodafone’a da oldukça cazip görünmüş olsa gerek. Ancak Vodafone da Avea gibi bu tweet’i tarihin tozlu sayfalarına gömmeye karar vermiş.

Sonraki sayfa: Teknosa

Teknosa

‘Facebook varken Twitter da ne ola ki.’ Bizzat bu cümle kurularak yazıldı mı bilinmez ancak Teknosa’nın ilk etapta Twitter’ın potansiyelini pek de iyi kullandığını söylemek güç.

Sonraki sayfa: Garanti Bankası

Garanti Bankası

Bkz: ismi ile müsemma, garantici.

Sonraki sayfa: Pegasus Havayolları

Pegasus Havayolları

Pegasus da basit oynayıp risk almamayı tercih edenlerden. Benzer karşılama metinlerinde rastladığımız ‘Aile salonumuz vardır’ ifadesi sanırız karakter sınırına takılmış.

Sonraki sayfa: Ülker

Ülker

Ülker listede yer alan diğer markalara nazaran Twitter’ın etkileşim ruhuna daha uygun hareket etmeyi başarmış. 2009’da 65’inci yılını kutlayan marka, bu yıla özel hazırlanan reklam filminin linkini paylaşmayı da ihmal etmemiş.

Sonraki sayfa: Hepsiburada

Hepsiburada

İndirimin, markanın Twitter’a katılmış olmasıyla bir alakası var mı bilinmez, hepsiburada da indirim duyurma ekolüyle Twitter’a merhaba demiş.

Sonraki sayfa: Samsung Türkiye

Samsung Türkiye

Sıklıkla rastlanan bir merhaba tweet’i Samsung Türkiye için de kullanılmış. Kullandıkları smiley Güney Korelileri farklı kılmaya yetmemiş.

Sonraki sayfa: Türkiye İş Bankası

Türkiye İş Bankası

İş Bankası Twitter’daki ilk aktivitesinin hayatının akışına etki etmesine müsaade etmemiş. Twitter Batman’da açılan bankaya ait 2 bininci satranç sınıfının duyurusu için bir pano olarak kullanılmış.

Sonraki sayfa: Nokia

Nokia

Naiflikte çığır açan Nokia’nın ilk tweet’i bugün itibarıyla silinmiş durumda: ‘merhaba!’

Sonraki sayfa: TTNET

TTNET

Karakter sınırıyla dans etmeyi henüz öğrenemeyen markanın ilk tweet’i atıyor olmanın verdiği heyecanla boğazı düğümlenmiş olsa gerek. Neyse ki friendfeedlink’i imdada yetişmiş.

Sonraki sayfa: H&M Türkiye

H&M Türkiye

Heyecanını kontrol altına almakta güçlük çeken H’M’in ilk tweet’inden bu ruh halini anlamak oldukça kolay.

Sonraki sayfa: Koton

Koton

Hakan Yıldırım’ın marka için tasarladığı elbise Koton’un ilk tweet’i olarak boy göstermeyi başarmış. Markanın Yıldırım’la birlikte çalışmaktan ne kadar memnun olduğu ise aşikar.

Sonraki sayfa: Coca-Cola Türkiye

Coca-Cola Türkiye

Coca-Cola’yı dosyada yer alan tüm markalardan farklı bir yere koymak gerek. Twitter profili için harika bir başlangıç.

Sonraki sayfa: Durex Türkiye

Durex Türkiye

Markanın mesajını isabetli şekilde yansıtan bilgilendirme tweet’ine Facebook’ta yer alan ve ‘Kondom sevmiyorsanız aptal olmalısınız’ ilanı eşlik ediyor.

Sonraki sayfa: PepsiCo Türkiye

PepsiCo Türkiye

PepsiCo Türkiye ekibi Twitter’ın sosyal crm konusunda ne kadar etkili olabileceğini, markanın global tecrübesinin de katkılarıyla çabuk kavramış olsa gerek.

Sonraki sayfa: Sony Türkiye

Sony Türkiye

Üç yıl önce Twitter’a katılan Sony Türkiye, durumu olabildiğince basit şekilde ifade etmeyi tercih edenlerden: Sony Türkiye Resmi Twitter Hesabı Yayında!

Sonraki sayfa: Eti

Eti

Markanın 2011’de 50’nci yılını kutlaması Twitter’a girişinde de bu temaya paralel bir tweet atılmasına sebep olmuş. Etkileşimden uzak olsa da marka kimliğinin yansıtılması ile Twitter sahnesinde fena olmayan bir başlangıç yapılıyor.

Geri dönmek için sayfa numalarını kullanabilirsiniz.

Exit mobile version