Sağlık Bakanlığı ilaç niteliği taşımayan ürünlerin reklamının yapılabilmesi için çalışma başlattı. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Gümrükçüoğlu, ABye uyum çerçevesinde bitkisel ürünler ve vitaminler gibi ilaç olmayan ürünlerin reklamının yapılabilmesine yönelik teknik bir çalışma yürütüldüğünü bildirdi.
AB mevzuatının OTC (Over The Counter) denilen raf üstü ilaçların bir bölümüyle bitkisel ürünlerin reklamınına izin verdiğini anlatan Gümrükçüoğlu, ABye uyum çerçevesinde bu konuda Türkiyede de bir düzenleme yapılabileceğini söyledi.
2003 yılında bakanlık tarafından hazırlanan Beşeri Tıbbi Ürünlerin Tanıtım Faaliyetleri Hakkında Ymnetmelik ile reçetesiz satılan ilaçların reklamının serbest bırakıldığını hatırlatan Gümrükçüoğlu, ancak Türk Eczacılar Birliğinin (TEB) açtığı dava üzerine, Danıştayın düzenlemenin Tarifname ve gazetelerle sınırlı olarak reçetesiz satılabilen ilaçların ilan verilmek suretiyle tanıtımına olanak tanıyan yasa hükmüne aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmeyi durdurma verdiğini söyledi.
Eczacılar Birliği dinlenecek
Bu hüküm değiştirilmeden yapılacak bir mevzuat değişikliğinin tekrar yargıdan dönebileceğini ifade eden Gümrükçüoğlu, RTÜKten teknik bir heyetin çalışmalara dahil olması, ayrıca konuya taraf olduğu içinTEBin de dinlenmesi gerekir diye konuştu.
Eczacıların ilaç reklamına karşı çıktığının hatırlatılması üzerine Gümrükçüoğlu, İlaç olan hiçbir şeyin reklamı yapılamayacak. Buna izin vermemiz kesinlikle söz konusu değil. İlaç reklam unsuru yapılamaz bu net ve kesindir dedi.
Türkiyede de OTClerin bir listesinin hazırlanması için çalışma yürütüleceğini kaydeden Gümrükçüoğlu, Ancak sadece bitkisel ürünlerle vitaminler gibi ilaç olmayan ürünlerin tanıtımına izin verilebilir şeklinde konuştu.
Kaynak: Vatan

