Site icon MediaCat

6 maddede Amazon’un ikinci çeyrek verileri

6 maddede Amazon'un ikinci çeyrek verileri

İş dünyasında dikkatler 2017’nin ikinci çeyrek hasılatını açıklayan Amazon’a yöneldi. Seattle menşeli e-ticaret devinin satışları ikinci çeyrekte yüzde 25 oranında artarak 38 milyar dolara ulaştı. Net geliri ise 197 milyon dolarla analistlerin beklentisini karşılayamadı.

Buna rağmen, şirket geçtiğimiz hafta kendi sosyal ağı olan Amazon Spark’ı ve aksesuar ağı olan The Fix’i tanıttı. Güncel satış büyümelerinin çoğu, Amazon’un B2B teklifleri ve Amazon Web Services programı sayesinde gerçekleşti.

Amazon’un ikinci çeyrek bilançosundan çıkarılabilecek önemli başlıklar ise şöyle:

Prime paket değerleniyor

Şirket, 99 dolar olan Prime paket satışında yakın zamanda herhangi bir değişiklik yapmayı planlamıyor. Abonelik satışından gelen gelir; prime üyelik, müzik ve ses de dahil olmak üzere geçen yılın ikinci çeyreğine kıyasla yüzde 53 oranında büyüme gösterdi.

Pazarlama yatırımları yükselişte

Şirketin CFO’su Brian Olsavsky’nin belirttiğine göre, şirketin pazarlama yatırımları yükselişte. Aslında, Amazon’un reklam satış gücü önceki döneme kıyasla bu çeyrekte yüzde 42 oranında artış gösterdiği görülüyor.

Daha fazla fiziksel mağaza

Fiziksel mağazalar Amazon’a cihazlarını ve kitaplarını sunabilmesi için bir vitrin sunuyor. Şu anda faal sekiz adet kitap mağazası ve hazırlık aşamasında da beş adet mağazası olan Amazon, müşterilerine Echo gibi ürünleriyle etkileşim sağlayabilecekleri imkânlar sunmayı amaçlıyor. Olsavsky, Seattle’daki bir mağazalarında müşterilerin üçte birinin cihaz masalarına yöneldiğini söylüyor.

Daha fazla yiyecek

Whole Foods’un 13,7 milyar dolarlık beklenen kazancının ardından Amazon, yiyecek sektöründeki inovasyonlarına devam ediyor. Hâlâ deneme aşamasında olan Amazon Go, fiziksel toplama alanları ve Amazon Fresh gönderimleri bunlardan bazıları.

Rakipler farkında

GlobalRetailData’nın Genel Müdürü Neil Saunders bir araştırma notunda Amazon’un pazardaki durumunun diğer perakendecilere yansımalarına şu şekilde değiniyor: “Amazon’un büyümesinin ve başarısının diğer perakendecilerin sınırlarını genişletmesine engel olduğu bir gerçek. Hele ki eğer e-ticaret alanında büyümek istiyorlarsa. Ve her ne kadar Amazon görece düşük kârla süreci yönetmekten memnun olsa da diğer birçok perakendeci ve onların yatırımcıları memnun değil.”

Jeff Bezos’un tacı düşüyor

Bloomberg’de yayınlanan bir rapora göre, 90 milyar dolarlık net geliriyle dünyanın en zengini tacını Amazon’un kurucusu ve CEO’su Jeff Bezos giyiyordu. Fakat Amazon’un gelir kayıplarının hemen ardından, Bezos’un bu hükümdarlığı çok da uzun sürmedi.

Yazı: Adrianne Pasquarelli –  Ad Age

Exit mobile version