Site icon MediaCat

Ajansların kadın – erkek yönetici nüfusu

Son yıllarda Türkiye’nin en önemli gündem maddelerinden birini toplumsal cinsiyet eşitliği oluşturuyor. Türkiye’deki iş dünyasının önemli lokomotiflerinden biri iletişim ve reklam sektörü. Sektörün en büyük iş gücünü kreatif ajansların oluşturduğunu görüyoruz.

Türkiye İstatistik Kurumu 2018 verilerinde kadın nüfusunu yüzde 49,8 olarak açıkladı. Ülkemizde üniversite mezunu oranı hâlâ çok düşük. Yüzde 16,7 olan üniversite mezunlarındaki dağılım ise şöyle: erkekler yüzde 18,9; kadınlar yüzde 14,5.

İstihdama baktığımızda ise TÜİK 2018 verilerine göre, erkeklerin yüzde 72,7’si çalışıyor, çalışan kadın oranı ise yüzde 34,2. Kadın istihdamı en fazla hizmet sektöründe. Detaylarda dikkat çeken bazı ayrıntılara baktığımızda, Türkiye’de 2017/2018 öğretim yılında kadın profesör oranının yüzde 31,2’ye yükseldiğini görüyoruz. Kadın büyükelçi oranı ise yüzde 22,1’e ulaşmış. Kadın yönetici oranı ise yüzde 17,3.

Hal böyleyken reklam ve iletişim sektörünün durumunu merak ederek bir araştırma yapmaya karar verdik. 93’ü kreatif, 15’i PR ve 12’si medya planlama ajansından oluşan toplam 123 ajans sorularımızı yanıtladı. Toplam 4838 çalışandan oluşan bu ajans topluluğundan gelen verilere göre, kadın istihdamı açısından Türkiye ortalamasının epeyce üzerindeyiz. Ancak yönetici oranları Türkiye ortalamasının oldukça altında.

Hal böyleyken şapkayı önümüze alıp tekrar tekrar düşünmeliyiz. Kadınlara, yetenekleri ve potansiyellerini göz önüne alarak, erkek çalışanlarla eşit yükselme fırsatlarını tanıyor muyuz? Potansiyellerini ortaya çıkarabilmeleri için gerekli desteği sunuyor muyuz? Özellikle kreatif kadın yöneticilerin sayısını artırmak için ne kadar çaba sarf ediyoruz? Peki, cinsiyetçi kalıplara meydan okurken, sözlerimizin ne kadarı aksiyona dönüşebiliyor?

Ajanslarda kadın – erkek yönetici nüfusu

Exit mobile version