Ad Age her yıl yılın en başarılı ajanslarını sıraladığı Agency A-List’in 2017 versiyonunu yayınladı. Bu yıl listede “Yılın Ajansı” koltuğunda Anomaly oturuyor.
Yılın Ajansı
Anomaly
2016’da kendini sektörün ihtiyaçlarına yönelik olarak bu denli yenileyen başka bir ajans yoktu. Evet, Anomaly’den bahsediyoruz. MDC Partners çatısı altındaki ajans geçtiğimiz yıl enerjisini üç alana odakladı: data analizi, ürün geliştirme/ürün yatırımı ve çok kültürlü içgörüler.
Geride bıraktığımız yıl girdiği 14 konkurun tamamını kazanan ajansın gelirleri de yüzde 44 yükseldi. Beats by Dre, Campbell Soup, Coty ve Coca-Cola gibi yeni müşterilerle yoluna devam eden ajans, 2018 Dünya Kupası sponsorluğunun da iletişim stratejisini belirleyecek isim oldu. Ajans in-house data toplama ve kreatif stratejiyi şekillendirecek analizlere imkân sağlayan Apollo isimli bir programa başladı. Yine geçtiğimiz yıl çok kültürlü kaslarını geliştirmek üzere yola çıkan ajans, Hispanik kültürü entegre ettikleri The Last Silo isimli bir platform kurdu. Uluslararası ofislerinin sayısını altıya çıkaran ajansın bu haliyle, 2010 yılından bu yana altı kat büyüme kaydettiğini de ekleyelim.
2. McCann
McCann gibi hayli eski bir sektör oyuncusu, heyecan verici fikirler üretip, geçtiğimiz yıl üçüncü sırada yer aldığı A-List’te ikinciliğe yükselmeyi başardı. Bu süreçte, yalnızca sözde değil sistem düzeyinde de bir değişime giderek, yaratıcılığı merkeze alan bir yeniden konumlandırma yapan McCann Worldgroup Başkan ve CEO’su Harris Diamond’un etkisi büyük.
Öyle ki bu değişim ajansın, modern medya evreninde müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamasında belirgin bir fark yarattı. 2016’da yeni müşteri edinimlerinden elde ettiği geliri 115 milyon dolara yükselten McCann’in organik gelir artışı da yüzde 9.
3. R/GA
Danışmanlık şirketleri arasındaki rekabetin oyuncularından biri R/GA. Ve belki de onu kreatif evrende ayrıştıran en nitelikli özelliklerinden biri bu.
Fortune 500 listesindeki Walmart ve Campbell Soup gibi reklamverenlere ve önemli CMO ve CEO’lara danışmanlık veren ajansın başkan ve CEO’su Bob Greenberg, “R/GA yeniden yapılanmaya asla son vermez. Yeni şeylere yatırım yapmaya da… Bunlar arasında bağlantılar kurmaktan da vazgeçmeyiz. En iyi yılımızı geçirmiş olmamızın nedeni de bu” diyor. Geçtiğimiz yıl gelirlerinde yüzde 20 artış sağlayan ajansın önemli işleri arasında Ad Council-Love Has No Labels ve Rihanna’nın yeni albümünü merkezine koyduğu Samsung kampanyası var.
4. Droga5
700 çalışan, 170 milyon dolarlık gelir tablosu, 65 milyon dolarlık yeni müşteri edinimi, Film Craft kategorisinden gelen bir Grand Prix. Ancak yine de tüm bunlar Droga5’ın 2016 performansını anlatmak için kâfi değil.
Yıl içinde ABD menşeli sosis markası Johnsonville’i bünyesine katan ajans, o günlerde örnek bir kampanya hazırlık aşaması geçirdi. Ürüne odaklı ve ilk akla geldiği üzere absürt bir kampanya ele almak yerine, şirketin 100’dden fazla çalışanıyla marka üzerine sohbetler gerçekleştiren ajans neticede Made the Johnsonville Way kampanyasıyla çıkageldi. Ajansın Hillary Clinton’ın başkanlık kampanyasındaki katkılarını da unutmayalım.
5. VML
VML’in en güçlü yanı her zaman için yaratıcılık ve teknolojiyi, ortama ve ihtiyaçlara uygun olarak harmanlayabilmesi oldu. WPP çatısı altındaki ajansın 2016’daki en büyük müşteri kazanımı ABD’li restoran zinciri Wendy’s olurken, iş stratejisi ve dönüşüm alanlarında danışmanlık hizmeti verdiği Global Advisory Practice de iddiasını kuvvetlendirmeye devam etti.
Tüm dünyada 28 ofisi bulunan VML’e yönelik dikkat çekici ve ayrıştırıcı özelliklerden biri ise şu: Ajansın 2.600 çalışanının yüzde 45’i ve kreatiflerin yüzde 37’si kadın; tüm çalışanların yüzde 11’i ve kreatif kadronun yüzde 15’i farklı kültürlerden geliyor.
6. BBDO
Tamı tamına 63 gün süren 3 milyar dolarlık bir konkur: AT&T. BBDO çekişmeli bir mücadelenin ardından 2016’daki en güçlü kazanımını işte bu dev reklamverenle yaptı. Üstelik cazip olan şey işin finansal çıktıları değil; ajansın data odaklı yaklaşımının verimli şekilde kullanılabilecek olmasıydı.
BBDO’nun 2016 iş sonuçları ortada. Barbie’nin üç yıllık düşüşünü Imagine the Possibilities kampanyasıyla tersine çeviren ve satışları iki haneli oranlarda büyümeye döndüren ajans aynı zamanda Snickers için hazırladığı kampanyayla markanın satışlarında yüzde 9 artış elde etti.
7. Wieden & Kennedy
Nike – Just Do It, P&G – Proud Sponsor of Moms ve Old Spice – The Man Your Man Could Smell Like. Bu üç iş Wieden & Kennedy’nin başarısı için yeterli bir tanımlama olsa da, bunun 2016 için en büyük ispatı KFC’nin Re-Colonelization işiyle oldu.
Geçtiğimiz yıl globalde 41 yeni müşteri kazanan ajansın ABD ofisi de Chobani ve Duracell ile el sıkıştı. ABD’deki yüzde 1,7’lik gelir artışı her ne kadar ilk bakışta çok etkileyici görünmese de, ajans yöneticilerine göre büyük rakamlar, bağımsız ajansların başarısını ifade etmede yeterli değil.
8. The Community
Yalnızca iki yıl öncesine kadar La Comunidad olarak tanıdığımız ve çok kültürlülük felsefesini bir harekete dönüştürerek The Community adını alan ajans hayli başarılı bir yıl geçirdi. Yılın en büyük kazancı ise Verizon’dı. 2014’te SapientNitro çatısı altında giren The Community, mart ayında New York ofisini açacak; yılın ilk yarısı bitmeden de -henüz yeri açıklanmayan- başka bir global ofisi.
The Community’nin yenilikçi bakış açısı, çalıştığı reklamverenleri dönüştüren cinsten. Örneğin General Mills, ajanslarının, kendi düşünme biçimlerini değiştirdiğini itiraf ediyor.
9. Laundry Service
Kimileri 6 yaşındaki Laundry Service’in henüz çocuk olduğunu düşünebilir. Ancak ajansın sergilediği etkileyici büyüme, müşteri kazanımları ve reklamcılığa getirdiği modern bakış açısı onun olgunluğunu gösteriyor. 2015 yılında Wasserman Media tarafından satın alınan ajans, toplamda yüzde 78 büyüme göstererek 45,5 milyon dolarlık gelir elde etti. Bu büyümenin tetikleyici unsurlarından biri de T-Mobile, BMW ve Twitter gibi dev kazanımlar oldu.
Laundry Service Kurucu ve CEO’su Jason Stein’e göre ajansı ayrıştıran en önemli nokta, içerik üretimi ve dağıtımını tek elde toplamaları.
10. Tongal
İşte size A-List’te görmeyi hiç beklemeyeceğiniz bir ajans. Kendileri ne büyük ve prestijli ödüller kazandılar ne de Cannes’da havalı yatlarıyla boy gösterdiler. Tongal son üç yılda altı kat büyümüş ve ailesine medya planlamacılar, araştırmacılar ve stratejistler dahil etmiş bir ajans.
Tongal’ı bir ajans olarak adlandırmayanlar olabilir, zira bu yapı 125 bin freelance çalışan ve prodüksiyon firmasından meydana geliyor. 150’den fazla ülkede faaliyet gösteren network’ün müşterileri arasında Disney Consumer Products, Kimpton Hotels ve New Balance gibi isimler var.