Site icon MediaCat

2017

2017

Klasikleşen yılsonu sorumuz herkesin dilinde. “2017’de reklam yatırımları ne olur?” Sektörde her zamanki gibi bir ayrım var. 2017’ye karanlık bakanlar da var, pozitif olanlar da. En güzeli, bugün itibariyla rakamlar ne söylüyor ona bakmak.

Makro açıdan bakarsak; Dünya Bankası tahminleri* 2016-2018 döneminde GSYİH’mızın yıllık yüzde 3,5-4 arasında büyümesini öngörüyor. Yani önümüzdeki dönemde reklam pastamızın olağan tempomuz olan yüzde 12-15 bandında büyümesi beklenebilir. Bu da global büyüme oranının yaklaşık iki katı seviyesinde.

Mikro açıdan, yani şirketler/sektörler bazında bakıldığında, Türkiye’nin ilk 40 reklamvereni, yatırımın yaklaşık yarısını yapıyor. Yani büyük holdinglerin, ilk 10 FMCG devinin ve üç telekom şirketinin 2017 planları, büyümenin makro seviyeleri tutup tutmayacağında belirleyici olacak. Bu sene 4.5G’miz yok. Ancak 2016’yı sessiz geçiren bazı FMCG şirketlerinin daha hareketli bir yıl geçirmeleri, telekomun büyüyen hacmi, otomotiv ve inşaattaki yatırımın artması gibi gelişmeler toplam resmi yukarı yönlü destekleyecektir.

Ancak, büyümeyi Nielsen rakamlarında bu seviyelerde göremeyeceğiz. Çünkü esas büyüme dijital platformlardan gelecek. Performans bazlı planlamaya geçiş dev adımlarla hayatımıza girdi ve Satış Direktörü/CEO desteğiyle süratle büyüyor. E-ticaretin haricinde, bu alanda öncü adımları atan sektörler otomotiv, inşaat ve telekom.

Sektörün ana dişlisi olan FMCG ise ağırlıkla kampanya bazlı “video erişimi” ve sosyal medya platformlarında reklam yatırımı ile boy gösteriyor. Bu yüzden büyüme trendine henüz ayak uyduramasa da, önümüzdeki dönemde TV ölçümündeki gelişmelerle cesaretlenip yatırımlarını dijital platformlara daha fazla yönlendirmeleri beklenebilir.

“Web artık mobil”

Rakamların ötesinde 2017’de çalışmaya devam etmemiz gereken konularımız var.

Hâlâ yeterince eğilemediğimiz konuların başında mobil dünya var. “Mobil çok önemli” cümlesi artık kara mizah sınıfına giriyor. Yıllardır söylüyoruz, ama yıllardır da çözemiyoruz. Biz çözemezken, geniş topluluklar mobil dünyayı içselleştirdi bile.

74 milyonu geçen abone sayısı, 16 milyonu geçen 4.5G abonesi**, 49 milyon mobil geniş bant abonesi şeklinde uzayıp giden rakamlar var. E-ticaret markalarının trafiklerinin ezici çoğunluğu mobilden geliyor. Facebook açık açık “bir mobil markayım” diye söylüyor. Google, mobil aramaların hacminin süratle büyüdüğünü her fırsatta dile getiriyor.

Sloganımız “mobil çok önemli bir şey” değil; “Web artık mobil”. Konu bu kadar keskin.

Öte yandan kağıt basındaki küçülmenin devam etmesi, kreatif ekosistemin programatik planlamaya uyum sağlayamaması, fiber altyapının yüzde 9 büyümeyle 284 bin kilometreye ulaşmasıyla IPTV/Programatik TV’nin yakında kapıyı çalacak olması gibi bir çok konu da önümüzde duruyor.

Kısacası gündemi yoğun bir 2017 bizi bekliyor.

Herkese sağlık, mutluluk ve huzur dolu bir yıl diliyorum.

*Kaynak: World Bank/Global Economic Prospects 2016
** Eylül 2016 itibariyla/Kaynak:BTK

 

Exit mobile version