Site icon MediaCat

2014’ü şekillendirecek 5 fütüristik trend

Trend takip merkezinin 2014 öngörüleri bilim kurgu filmini aratmıyor.

ABD menşeli trend takip merkezi Sparks & Honey, 2014’e ve önümüzdeki 2-3 yıla damgasını vuracak 5 temel trendi belirledi. İş yaşamı ve kültürel pratikler üzerinde etkisini hissettirecek olan trendlerin temel içgörüsü gerçek ve online dünya arasındaki sınırların belirsizleşmesine dayanıyor.

Muziplik

Markaların ‘muziplik’ kaygısı dikkat çekici boyutlara vardı. Trendin en güncel örneklerinden bazıları şöyle: Colorado merkezli Hapa Sushi adlı restoran, marihuananın yasallaşmasını fırsat bilerek farklı esrar türleriyle eşleştirilebilen bir menü hazırladığını duyurdu. Ancak nedendir bilinmez, kısa bir süre sonra bunun bir şakadan ibaret olduğu söylendi. Benzer şekilde Amazon kısa bir süre önce, siparişleri ulaştırmada pilotsuz uçak kullanımını- ki kimi çevrelerce oldukça komik bulundu- denediklerini duyurdu. Tüm bunların ardından, gerçek ve kurgu arasındaki sınırların belirsizleştiğini söylemek mümkün. Hatta bu tip muzip hamleler meşru bir pazarlama taktiği halini aldı bile.

İlerlemek için sayfa numaralarını kullanabilirsiniz. Kaynak: Fast Company

Maddiyata yeniden bakış

Bu trend, sanal ve maddi şeyler arasındaki geçişlerin ne denli kolay olduğunu anlatıyor. Raporun hazırlanma sürecinde yer alan Terry Young bu geçişleri şöyle anlatıyor: “Bir sokakta yürüdüğünüzü hayal edin. Yanınızdan geçen biri telefonunu çıkararak fotoğrafınızı çekiyor ve tüm bunlar direkt olarak 3-D bir yazıcıya gidiyor. İşte bu, objelerin fiziksel halden sanal hale geçme yeteneğinin ne kadar kuvvetli olduğunu kanıtlıyor.” Konunun en iyi örneklerinden biri, mekanik oyuncakların 3D baskısını oluşturan Disney uygulaması, el yazısı şeklinde teşekkür notları yazabilen robot aplikasyonu, yapay çimden bir yeşillik alana sahip olan ve şehrin içinde dahi park ambiansı sunan Parkcycle.

İlerlemek için sayfa numaralarını kullanabilirsiniz. Kaynak: Fast Company

Yeni bir eğlence alanı olarak hayat

‘Kişisel marka’nıza, hayat boyu süren teknoloji bağımlılığını ve ne pahasına olursa olsun meşhur olma istediğini ilave edin. Artık hayatı bir eğlence alanı olarak algılamaya hazırsınız. Bu tıpkı, insanların takip ettiği her şeyi kişisel şovuna dönüştürdüğü ve yayın yaptığı kişiye özel bir Netflix kanalına sahip olmaya benziyor. Hayatın tüm alanlarına nüfuz eden teknoloji bu şekliyle, kişileri ve mekânları daha da fazla içselleştirerek takip etmemizi sağlayacak. Dahası izleyici ve ünlü arasındaki sınırların kapanmasına neden olacak.

İlerlemek için sayfa numaralarını kullanabilirsiniz. Kaynak: Fast Company

Gölge dünyalar

Kişilerin gözetim ve hayatlarına yapılan izinsiz işgallere karşı duydukları korku, onları ‘gölge hayatlar’ yaratmaya itiyor. Paylaşım ekonomisi insanları, yasalar ve ticari ilişkilerin ötesinde işler yapmaya teşvik ediyor. Dünyanın en zengin 100 kişisinden biri olan PayPal‘in kurucu ismi Peter Thiels’in ‘yeni bir birlikte yaşam tarzı’ sunmak için yüzen bir şehir inşa etmesi ya da bahsi geçen korkular sebebiyle artış gösteren ‘hashag üzerinden uyuşturucu satma’ eylemleri bunun en iyi örneklerinden.

İlerlemek için sayfa numaralarını kullanabilirsiniz. Kaynak: Fast Company

Kimliği belirsizler

Hayatlarımıza ait data paylaşımının herkes için faydalı olduğunu düşünme noktasına geldik. Hatta bu aleniyetin demokrasi ve özgürlük için zaruri olduğunu söylememiz an meselesi. Ancak bu yapı önümüzdeki senelerde değişebilir. Young bu değişimi, “Şu anda radikal derece bir şeffaf yapıya inanan insanların önümüzdeki süreçte karşı tarafa geçerek ‘kimliği belirsizler dünyası’nda olmayı tercih ettiğini görebilirsiniz. Bir suçlu ya da tanık tanıma programında değilseniz, bu size şu an için anlamsız gelebilir. Ancak gelecekte, kendini belirsizlik içine gömerek yaşamayı tercih eden topluluklar oluştuğuna tanık olabilirsiniz” diyerek anlatıyor.

Geri dönmek için sayfa numaralarını kullanabilirsiniz. Kaynak: Fast Company

Exit mobile version