Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, Cambridge Analytica adlı veri analiz şirketinin yaklaşık 87 milyon Facebook kullanıcısına ait verileri elde etmesine ilişkin skandal hakkında ABD Senatosu’nda ifade verdi. Plan kapsamında bu hafta iki kez ifade verecek olan Zuckerberg, ilk oturumda 40’tan fazla senatörün huzuruna çıkarak, senatörlerin sorularını yanıtladı.
Cambridge Analytica, 2016’da ABD’de düzenlenen başkanlık seçimlerinin ve 2015 Brexit Referandumu’nun sonuçlarını, Facebook üzerinden elde edilen verileri kullanarak etkilediği gerekçesiyle hem Birleşik Krallık hem de ABD tarafından halihazırda soruşturma altında. Skandalın patlak vermesinin ardından Facebook, veri paylaşım politikalarını gözden geçirmek için kolları sıvamışken, şirketin kurucusu ve CEO’su Zuckerberg ise şirket uygulamaları, gelecekte yaşanması muhtemel veri sızıntılarına karşı alınacak önlemler ve kullanıcı mahremiyetinin korunması hususunda ne gibi yöntemlerin izlendiği hakkındaki sorulara yanıtlar sundu.
Ad Age’e göre Zuckerberg’in ABD Senatosu’nda gerçekleştirdiği ilk ifadesindeki altı kritik an ise şöyleydi:
“Eşi benzeri olmayan bir oturum”
Adalet Komitesi Başkanı Senator Chuck Grassley, oturumun açılış konuşmasında, “Bu, eşi benzeri olmayan bir oturum” ifadesini kullandı ve Amerika Birleşik Devleri’nin en büyük şirketlerinden birinin CEO’sunun tek başına ABD Senatosu önünde ifade vermesinin alışılmadık bir durum olduğunu söyledi.
Senatör John Thune ise yaşananlar ve Facebook’un işleyiş tarzına dair çok sayıda insanın endişeli olduğunu belirtti. Thrune, Cambridge Analytica’nın, Amerika Birleşik Devletleri Kongresi’ndeki müteakip oturumlara da taşınacağını da ekledi.
İhlallerin boyutu
Facebook’tan kaynaklı veri sızıntısının boyutu, elbette tam olarak bilinemiyor. İfadesinin henüz başında Zuckerberg, Grassley’e “Büyük miktarda bilgiye erişimi olan her bir uygulama üzerinde tam kapsamlı bir araştırma yürütüyoruz” yanıtını verdi.
Facebook’un, Cambridge Analytica’ya benzer şekilde usulsüz yöntemlerle veri transferi gerçekleştiren birçok uygulamayı halihazırda yasakladığını söyleyen Zuckerberg, yasaklanan uygulamaların tam listesini senatörlerle paylaşmak üzere söz verdi.
Ücretli üyelik ihtimali söz konusu mu?
Senatör Bill Nelson’ın, Facebook’un reklam hedefleme yöntemlerini temel alarak ve Facebook COO’su Sheryl Sandberg’in NBC’ye verdiği demecinden yola çıkarak yönelttiği, “Facebook kullanıcılarının, bilgilerinin paylaşılmaması için Facebook’a ödeme yapmaları gibi bir seçeneği değerlendiriyor musunuz?” sorusu üzerine Zuckerberg, Sandberg’in, veri odaklı hedeflemeden muaf tutulmak için kullanıcıların ödeme yapmaları gerektiği bir sistemden ziyade, teorik olarak reklamsız bir Facebook’tan söz ettiğini ve böyle bir planın söz konusu olmadığını söyledi.
Anlaşmanın ihlali söz konusu değil
Blumenthal’in, ABD Federal Ticaret Komitesi tarafından 2011 yılında yürürlüğe alınan düzenlemelere göre çalışan Facebook’un anlaşmayı ihlal ettiğini belirtmesi üzerine Zuckerberg, ortada bir ihlalin bulunmadığını düşündüğünü söyledi.
Kremlin’in gölgesi
Müfettişler Cambridge Analytica’nın usulsüz yöntemlerle elde ettiği Facebook verilerinin, Ruslar tarafından Facebook paylaşımları aracılığıyla insanların daha efektif bir şekilde hedeflenmesi adına kullanılıp kullanmadığına dair araştırmalarını sürdürürken, Zuckerberg aynı araştırmayı kendilerinin de yürüttüğünü söyledi ve böyle bir bağlantının ortaya çıkarılmasının da muhtemel olabileceğini belirtti.
Herkesin merak ettiği nokta
Zuckerberg, Senatör Gary Peters’ın, “Evet ya da hayır; Facebook, mobil cihazlardan elde edilen konuşmaları kullanıyor mu?” sorusuna, bunun bir komplo teorisi olduğu söyleyerek “Hayır” yanıtını sundu.