İnsanlığın kendi ürettiği makinelerle olan münasebeti her geçen gün daha da derinleşiyor. Tüketici elektroniği olarak andığımız kategoride yer alan neredeyse her cihazla fiziksel ve duygusal bir bağ kurmuş olmayı o kadar kanıksadık ki cihazlarla yaşadığımız etkileşim hakkında artık düşünmüyoruz bile.
Özellikle akıllı telefonlar bu kategoride insanla en haşır neşir olan cihaz olarak öne çıkmış durumda. Bu yolda atılan en önemli adımlardan biriniyse, bugüne kadar binden fazla alıntılanan “Touch-screen image scrolling system and method” isimli makalenin ortak yazarı John Zimmerman attı.
Brand Week Istanbul’un bu yılki katılımcıları arasındaki Zimmerman’ın tasarım ve teknoloji dünyasında yaptığı en büyük katkı ekranlarla kurduğumuz ilişki olabilir ancak sıradışı profesörün bagajında bundan çok daha fazlası var. Çağrı merkezlerinde kullanılan arayan kimliği kategorizasyonundan arkadaşlık uygulamalarının arayüzlerine kadar uzanan geniş bir yelpazede insan ve teknolojinin farklı biçimlerde gerçekleşen buluşmalarını 20 yıl önceden öngörebilmiş, bu ilişkiler üzerine çalışıp patentler almış bir isimden söz ediyoruz.
Dört temel odak noktası
Bir etkileşim tasarımcı ve araştırmacısı, aynı zamanda bir fütürist olan Zimmerman’ın çalışmaları dört temel konu üzerinde şekilleniyor: akıllı sistemlerle etkileşim, kendin için tasarım, sosyal programlama yoluyla kamu hizmeti inovasyonu ve tasarım yoluyla araştırma.
Etkileşim tasarımı, hizmet inovasyonu, tasarım teorisi ve herkes için tasarım konularında dersler veren Zimmerman’ın akademik yaşantısından önce Philips Electronics bünyesinde akıllı ev cihazları ve televizyonlar için interaktif ürünler tasarladığını da not edelim.
Zimmerman, 2000 yılından bu yana yalnız ve ortak yazarlarla kaleme aldığı makalelerinde eğlence içeriğinin görselleştirilme biçimleri (2004), akıllı ev kontrolünün temel prensipleri (2006), kullanıcı deneyiminin zamanla ilişkisi (2009), sosyal etkileşimle bağlantılı olarak lokasyon bilgisi paylaşma nedenlerimiz (2011) ve teknoloji destekli kalabalık çalışma ortamlarının geleceği ve sürdürülebilirliği için gerekenler (2013) gibi alanlara odaklanıyor.
Bu yılki teması Geleceği Tasarlamak olarak belirlenen Brand Week Istanbul’da şimdiye kadar gerçek hayatın birer parçası olmuş sayısız tahmin ve tasarımıyla bu konuda rüştünü ispatlamış olan Zimmerman, katılımcıları bundan 20 yıl sonrasında teknoloji ve insan arasındaki ilişkinin nasıl olabileceğine dair öngörülerini paylaşacağı konuşmasına bekliyor.