Değişen ve gelişen teknolojik dünya; her sektörü olduğu gibi oyun sektörünü de oldukça derinden etkiliyor. Domino taşı etkisindeki bu değişimlerin pazarlama uygulamalarındaki trendleri de etkilediği su götürmez bir gerçek. HP Türkiye’nin ise bu değişimler hakkında söylecekleri var.
İlk olarak Türkiye’de oyun sektöründeki gelişmelerle başlayalım. Ne durumdayız?
Oyun sektöründeki gelişmelerin umut verici olduğuna inanıyoruz. Genel oyun pazarında PC segmentinin büyüdüğünü gözlemliyoruz.
Araştırmalarımıza göre, genel PC pazarı içerisinde oyun bilgisayarlarının payı 2014 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 3 iken; bugün bu oran yüzde 15’e çıkmış bulunuyor. DFC Intelligence araştırmasına göre ise dünya genelinde şu an orta seviye PC oyuncusu sayısı 199 milyon civarında olup, yaklaşık 1 milyar kişi ise orta seviye kadar olmasa da PC oyunları oynamakta. Özellikle dünya genelinde popüler bazı oyunlarda Türk oyuncular kullanıcı sayısı açısından ilk sırada yer alırken, bazılarında ise ilk onda bulunuyor.
PC dünyası genel anlamda bu gelişmelere nasıl yanıt veriyor?
Yükselen trend oyun sektörü. Dünyada bu alanda çok ciddi büyüme bekleniyor. OMEN by HP ürün gamımız da yine oyun alanındaki Premium segmentimiz olarak yer alıyor ve bu alanda da güçlü duruşumuzu pekiştiriyor. Merlin’in Kazanı işbirliğiyle organize edilen OMEN by HP League of Legends turnuvasında yüksek oyun bilgisayarı performansının turnuva dünyası için ne kadar önemli olduğunu gördük. Yakın gelecekte de oyun pazarının birçok üretici için en öncelikli alanlardan biri olacağını düşünüyoruz. HP, 2018 yılı itibarıyla PC gelirlerinin yüzde 30’unun oyun bilgisayarlarından geleceğini tahmin ediyor.
Oyuncuların farklı alanlarda sürekli artan kalite talepleri PC dünyasındaki rekabeti nasıl etkiliyor? Bu istekleri nasıl tespit ediyor ve yönetiyorsunuz?
Oyunların hayatımızdaki önemi ve yarattığı ekonomi bu seviyede büyümüşken, son kullanıcıların da oyunlara erişimini ve oyunlardan aldığı keyfi artıracak donanımlara da ihtiyaç duyduğunu belirtmek gerekiyor. Her yıl yepyeni oyunlar ya da çok sevilen oyunların yeni serileri piyasayı kasıp kavuruyor.
Bu süreçte yeni nesil oyun severlerin, oyun deneyimlerini en yüksek seviyeye çıkaracak donanım özellikleri konusunda bazı öncelikleri oluştu. Bunların yüksek performans, en yeni işletim sistemi ile uyumluluk, şık ve ergonomik tasarım, uygun maliyet, taşınabilirlik ve sessiz çalışma olduğunu deneyimlerimize bağlı olarak söyleyebiliyoruz. Fakat belki de en önemli beklenti, oyun deneyiminde sanal gerçeklik, zenginleştirilmiş gerçeklik ve sınırsız etkileşim gibi geleceğin trendlerini bugünden karşılayabilecek bir vizyona sahip olmak.
Alışılmış pazarlama faaliyetlerinin dışına çıkarak, kendi senaryonuzu oluşturup “role play” furyasına katıldınız ve bunu popüler bir oyunla harmanladınız. Biraz projeden bahseder misiniz?
GTA 5’in oyun dünyasındaki popülaritesini giderek artırmasıyla “role play” furyasına dahil olarak bir buzz yaratmayı amaçladık. Şu ana kadar bu senaryoyu hayata geçiren IT sektöründeki ilk firma olarak, OMEN by HP’nin bilinirliğine katkıda bulunduğumuza inanıyoruz. Oyunda modifiye senaryomuza göre, Vatan ve Teknosa mağazalarındaki tüm OMEN by HP stoklarının tükenmesiyle birlikte yeni parti PC’lerimizi güvenle mağazalara taşıyacak bir konvoy oluşturup dağıtıma çıkıyoruz. Proje için GTA V ve Rol Play videolarıyla ünlenen Emre Bozkurt ile çalıştık.
Oyun, videoyu çekenlerin kendi oluşturdukları özel sunucuda oynandı. Oyunu kendileri modladılar -oyundaki görselleri, kendi modelledikleri görsellerle değiştirdiler.
YouTube’da “GTA V Mod” şeklinde bir arama yaptığınızda karşınıza buna benzer başka modlar da çıkacaktır, ancak arkadaşların yaptıkları bu modlara göre oldukça detaylı bir içerik. GTA V ile bir işbirliği söz konusu değil. Mod yapımcıları bunu GTA V dışında kendi kendilerine yapıyorlar.
Sonuçlar neler söylüyor? HP bu yaklaşımı sürdürecek mi?
Emre Bozkurt’un kendi YouTube kanalında paylaştığı video 353 bin video izlenme adedine ulaştı. Ayrıca OyunBros, Stratera, Duygu Köseoğlu ve Mervan Tepelioğlu gibi ünlü Youtuber/oyuncuların katıldığı bir LOL etkinliği düzenledik. Cevahir Alışveriş Merkezi’ndeki Teknosa mağazasında düzenlenen ve 3 binden fazla insanın yüzlerce metrelik bir kuyruk oluşturduğu etkinlikte oyuncular, OMEN by HP laptopları ile Leauge of Legends oynadılar ve hayranlarıyla tanıştılar. Sadece sosyal medya çağrılarıyla tanıtımını yaptığımız ve büyük bir kalabalığa ulaşan etkinliğimiz çok iyi geri dönüşler aldı. Ayrıca etkinlikğin olduğu haftasonu Teknosa mağazasındaki satışlarımız bir önceki döneme göre yüzde 50 arttı.
Newzoo’nun 2017 Global Espor Raporu’nda da gelişen oyun dünyasında izleyicilerin ne kadar önemli bir yer kapladığı çarpıcı rakamlarla anlatılıyor. 2017 yılında küresel e-spor izleyici sayısının 191 milyonu tutkulu e-spor takipçileri 194 milyonu genel izleyicilerden oluşmak üzere 385,5 milyona ulaşması bekleniyor. 2020’de tutkulu e-spor takipçilerinin sayısının yüzde 50 büyüyüp 286 milyona ulaşması tahminler arasında.
Rapor ayrıca medya hakları yönetiminin, oyun sektörünün ciddi bir kısmını oluşturacağını söyleyip 2020’de yediye katlanıp 340 milyon dolara ulaşacağını öngörüyor. Bu veriler bize oyun sektörünün farklı bileşenlerinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
Oyun ve bilgisayar dünyasındaki tüm bu gelişmeler başka ne gibi pazarlama faaliyetlerinin doğuşuna yol açabilir dersiniz?
Tüm konuştuklarımıza ek olarak, e-sporun da giderek yaygınlaştığını biliyoruz. Hem Türkiye hem de dünyada popülerliği giderek artan bir alan. Bu kapsamda HP de 1907 Fenerbahçe League of Legends e-spor takımının teknoloji sponsoru oldu.
Bugün platformlara göre oyuncu sayısına baktığımızda PC ile oyun oynayan kullanıcı sayısı Kuzey Amerika’da 177 milyon, Avrupa’da 328 milyon, Asya’da ise 458 milyon. Mobil üzerinden oyun oynayan kullanıcı sayısı ise Kuzey Amerika’da 111 milyon, Avrupa’da 196 milyon, Asya’da 194 milyon civarında. Bu kullanıcı sayıları e-spor adı verilen yepyeni bir spor dalının oluşmasına neden oldu. İnsanların bir araya gelip, takımlar kurarak oynadığı e-spor karşılaşmalarına olan ilgi öylesine arttı ki, EsportsSocial Phenomenon’a göre, 2015 itibarıyla dünyada 226 milyon e-spor tutkunu yer alıyor.
Bu rakamın 2018’de 323 milyona ulaşacağı ve dünyanın en popüler sporu olan futbolun tahtını sarsacak seviyelere geleceği tahmin ediliyor. eSpor bir yandan olimpik spor olma süreçlerini de tamamlamak üzere. Türkiye’de Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün e-spor takımı kurmasının ardından, Fenerbahçe Spor Kulübü 1907 Fenerbahçe adıyla kendi e-spor takımını kurduğunu duyurdu. Super Massive takımının bir alt kulübü olan ve yükselme liginden yeni çıkan Super Massive TNG, Fenerbahçe tarafından alındı. Büyük spor kulüplerinin bu girişimlerinin Türkiye oyun dünyasına olumlu etkileri olacaktır.
Örnek vermek gerekirse bu sene e-spo geçtiğimiz yıla göre yüzde 41,3’lük bir büyüme gerçekleştirip, 696 milyon dolarlık bir ekonomiye ulaşacak. Markaların bu süre zarfında 155 milyonu reklam, 266 milyonu sponsorluklar, 95 milyonu da medya haklarına olmak üzere yaklaşık olarak 517 milyon dolar harcamaları bekleniyor. Tüketicilerin alışverişe ve etkinlik biletlerine ödeyeceği miktar da 64 milyon dolara ulaşacak. 2020 yılında ise gelirlerin 1 milyar 488 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Bu rakamın 655 milyonluk büyük kısmını sponsorluklar oluşturacak.
OMEN by HP bütün oyunculara kendilerini geliştirmeleri için ilham vermeye devam edecek. Oyuncular böylelikle oyunlara hükmetmek için bugün dünden daha iyi bir hale geliyor.
Bunun için HP, OMEN ürünleri ile sadece en iyi oyun deneyimi sunmakla kalmıyor aynı zamanda kendisi de harekete geçiyor. Bu amaçla globalde 2017 Overwatch Dünya Kupası için Blizzard® Entertainment ile işbirliğine gittik. Etkinliğin resmi PC ortağı olarak HP, sağladığı donanımlar ile dünyanın en iyi Overwatch™ e-spor yarışmacılarına kazanmalarını sağlayacak oynanabilirlik imkânı sunuyor.