Site icon MediaCat

‘Youth Pulse’ araştırması gençliğin nabzını tuttu

Youth Republic grup şirketi olan Youth Insight’ın 5 ay boyunca üç büyük ildeki devlet ve vakıf üniversitelerinde okuyan toplam 2.000 üniversite öğrencisi ile yüz yüze görüşerek gerçekleştirdiği ‘ Youth Pulse’ araştırması gençliğin nabzını yokladı ve tüketim alışkanlıklarını ortaya koydu.

Araştırmanın sonuçlarına göre, metropol gençlerinin akıllı telefon kullanım oranlarına ilişkin rakamları dikkat çekici. Metropollerde okuyan üniversite öğrencilerinin akıllı telefon kullanım oranı %38. Yapılan araştırmalar, bu oranın Türkiye geneli için %15-%25 arasında olduğunu gösteriyor. Devlet üniversitesi öğrencilerinin %31’i, vakıf üniversitesi öğrencilerinin ise %55’inin akıllı telefonu var.

Hızlı yaşam biçimleri gençlerin yeme-içme alışkanlıklarını da etkiliyor. Üniversite öğrencilerinin neredeyse tamamı (%97’si) dışarıda yemek yiyor. Ve dışarıda yemek yemeyi tercih ettiklerinde, en çok fast-food restoranları tercih ediyorlar.

Youth Pulse araştırmasına göre dış görünüş üniversiteli gençler için çok önemli. Ağırlıklı olarak kıyafet, ayakkabı ve çantaya para harcıyorlar. Kendisi için bir şey satın alan gençlerin %80’i en son hazır giyim, çanta ya da ayakkabı satın almış olduğunu belirtiyor. Hazır giyimin tüketim kalemleri içindeki ağırlığı, favori markalar sorulduğunda da göze çarpıyor. Gençlerin en çok beğendiği markaların %65’i hazır giyim sektöründen. Favori markalar sıralamasında ikinci sırada toplam %11 ile teknoloji markaları, üçüncü sırada ise %9 ile de otomotiv markaları yer almakta. 

Ayrıca, yaz aylarında her 3 metropol öğrencisinin 1’i tam ya da yarı zamanlı bir işte çalışıyor ya da staj yapıyor. Çalışma oranları, derslerin de yoğunlaşması ve staj döneminin bitmesi etkisi ile okul dönemlerinde düşüyor.

Metropollerde, gençlerin %56’sı ailesinden ayrı yaşıyor. Erkek öğrencilerin, kızlardan daha fazla ailesinden ayrı yaşadığı dikkat çekiyor. İl dağılımı incelendiğinde ise, Ankara’da ailesi ile yaşayan gençler çoğunluğu oluşturuyor iken, başta İzmir olmak üzere İstanbul’da ailesinden ayrı yaşayanların daha çok olduğu görülüyor.
 

Exit mobile version