Mobil başlıklı Webrazzi Gündem Toplantısı’nda internetin ve yazılı basının hızla mobile kaydığı, mobil dünyanın fırsatlarla dolu olduğu konuşuldu. Toplantıya katılan gazeteci yazar Cüneyt Özdemir “Bir haber sitesinin uygulamasının kullanımı Türkiye’nin önde gelen gazetelerin tirajına yaklaşıyorsa, bu mobilin başarısıdır. Yayıncılığın geleceği mobilde” dedi.
Türkiye ve dünyada internet alanında yaşanan gelişmeleri inceleyen ve analiz eden Webrazzi, yılın dördüncü toplantısı olan Mobil başlıklı Webrazzi gündem toplantısını gerçekleştirdi. Açılışta konuşma yapan Webrazzi kurucusu Arda Kutsal, mobil uygulamaların son yıllarda hızla yayıldığını söyledi ve “Mobil uygulamalar gazete ve müzik CD satışlarını etkiledi. Ancak bu sektörlerin olumsuz etkilendiği anlamına gelmiyor. Tüm bu sektörler mobil ve internet üzerinde daha da güçleniyor” dedi.
Mobinex Teknoloji Direktörü Osman Çelik ise Mobil Uygulama Geliştirmenin Zorlukları ve Çözüm Yolları başlıklı sunumunda mobil ara yüz hazırlanırken tarayıcı farklılıklarını göz önünde bulundurmak gerektiğini söyledi. Çelik, insanların mobilde daha fazla para harcamaya meyilli olduğunu ve sektörün bu fırsatı değerlendirmesi gerektiğini vurguladı ve “Türkiye’de mobil uygulama geliştirici eksiği var” dedi.
Ardından Yayıncılığın Geleceği Mobilde başlıklı bir oturum gerçekleşti. Bu oturuma Turkcell Sosyal Komunite Servisleri & İş Geliştirme Bölüm Müdürü Sertan Eratay, Doğuş Yayın Grubu Yeni Medya Koordinatörü Yunus Halit Türe ve gazeteci-yazar Cüneyt Özdemir katıldı. Cüneyt Özdemir yayıncılığın geleceğinin mobilde olduğunu belirterek kendi haber sitesi Dipnot’u mobil uygulamaya dönüştürme deneyimini aktardı. Özdemir Dipnot uygulamasından bahsederken “Yeni teknolojiyi yakından takip ediyoruz. Örneğin ilk sayımızda 3D modelleme ile hazırlanan bir içerik sunduk” dedi. Turkcell Sosyal Komunite Servisleri & İş Geliştirme Bölüm Müdürü Sertan Eratay, dünyanın ve Türkiye’nin mobil konusunda bir dönüşüm sürecinde olduğunu belirtti. Eratay, “Turkcell’in kullanıcıya mobilden dergi okuma deneyimi sunan Dergilik uygulamasına baktığımız zaman mobil ortamdaki dergi tirajlarının gerçek dünyadaki dergi tirajlarıyla paralel olduğunu görüyoruz” dedi. Oturumda konuşan Doğuş Yayın Grubu Yeni Medya Koordinatörü Yunus Halit Türe de “İnternetle birlikte yeni nesil editörlerimizin çok yönlü olmasını bekliyoruz. Editörlerin hem haberciliği hem interneti iyi bilmesi gerekiyor” dedi.
Ardından Nokia Servisler ve Çözümler Müdürü Salih Özkan Mobil Uygulama Ekonomisi ve Geleceği başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Salih Özkan mobil uygulamaların yaşam biçimi sunan bir iletişim metodu olduğunu belirterek mobil pazarın hızla büyüdüğüne dikkat çekti. Özkan “2011’de mobil uygulama ekonomisinin 16 milyar dolar, 2012’de ise 17,5 milyar dolar olması bekleniyor” dedi.
Son olarak Mobil uygulama Pazarı ve Fırsatları başlıklı bir oturum gerçekleşti. Bu oturuma Mobilera Kurucu Ortağı Arda Kertmelioğlu, Pozitron Genel Müdürü Fatih İşbecer, Tmob Genel Müdürü Rudi Dökmecioğlu ve Cohous Kurucusu Uğur Tuncel katıldı. Arda Kertmelioğlu mobil dünyanın çok hızlı bir devinim içinde olduğuna dikkat çekti ve “Operatörlerin farklı ödeme yollarıyla işin içine girmesi sektörü büyütecek bir adım” dedi. Mobil dünyanın küçük girişimciler için fırsatlar sunduğunu vurgulayan Fatih İşbecer de “Kullanıcı deneyimine önem veren uygulamalar öne çıkıyor” dedi. Rudi Dökmecioğlu “Türk uygulamacılar yurtdışına açılmalı, uluslararası pazarda kendilerine önemli bir yer bulabilirler” diyerek tartışmaya katkıda bulundu. Uğur Tuncel de “Mobil oyunlarda karakter önemli. Popüler oyunlarda karakter tasarımları dikkat çekiyor” dedi