Acıbadem Hastanesi, Bahçeşehir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve Reklamcılar Vakfı’nın desteğiyle başlattığı bir araştırma projesi çerçevesinde 80 sağlık personeli ve 20 reklamcıya çeşitli sorular sorularak çeşitli kavramlar üzerindeki algılarını ölçtü.
Araştırmayı hazırlayan Bahçeşehir Üniversitesi, Acıbadem Hastanesi’nin değişik şubelerinde çalışan toplam 80 doktor ve hemşire ile Reklamcılar Vakfı’nın yardımıyla ilişkiye geçilen 20 reklamcıya, “hemşire, hekim, ilaç” gibi 30 kavramı nasıl algıladıklarını sordu. Deneklerden, bu kavramları ilk duyduklarında zihinlerinde oluşan algıyı açıklamaları istendi.
Araştırma kapsamında varılan sonuçlardan bazıları şöyle:
-Erkek doktorlar, hemşireleri kadın cinsel kimliğinde görmüyor. Deneklerden sadece hemşireler ve kadın doktorlar, hemşireleri kadın olarak çiziyor. Reklamcılar ise hemşirileri kadın cinsel kimliğinde görmekte ısrar ediyor.
-Doktorlar ve hemşirler dile getirmeseler de, çizimlerinde hasta yakınlarını işlerini engelleyen şahıs olarak görüyor. Hastaların gözünden bakan reklamcılar ise hasta yakının hastanenin yanlışlarını kontrol eden çok faydalı bir eleman olarak görüyor.
-Reklamcılar için yaratıcı fikir hala bir stres noktası. Bilim adamlarınca, bu sonucun en önemli kanıtı ‘Konsültasyon’ kavramını deneklerin yaratıcı fikrin bakıldığı yer olarak görmesi.