Yenibiris.com Mart-Nisan-Mayıs aylarında inşaat sektöründe verilen ilan ve yapılan başvuruları inceleyerek bir önceki 3 aylık dönemle karşılaştırdı. Üç ay içinde yayınlanan ilan sayısında yüzde 10, yapılan başvuru sayısındaysa yüzde 8’lik bir artış olduğu görüldü.
Ülkemizde ekonominin lokomotif sektörlerinden biri olan inşaat sektörü, 2008 yılından beri süren küçülmeden sonra 2010 yılından itibaren toparlanmaya ve giderek artan büyüme rakamlarına ulaştı. 2010 yılının ikinci ve üçüncü çeyreğinde ulaşılan büyüme rakamları ile ekonomimiz içinde en hızlı büyüyen sektör oldu. Sektör 2011 yılında da gelişme potansiyeli ile dikkat çekiyor. Yenibiris.com, kurumsal ve bireysel üyelerinin site üzerinden verdiği ilanları ve yaptığı başvuruları değerlendirerek sektörün son dönemdeki hızlı büyümesini belgeledi.
Yenibiris.com verilerine göre yapı-inşaat sektöründe, 2011’in Mart-Nisan-Mayıs ayları itibariyle verilen ilanlarda bir önceki üç aylık döneme göre yüzde 10 oranında artış gözlendi. İlanlara paralel olarak adayların yaptığı başvurularda da yüzde 8’lik bir artış yaşandı.
Sektörde en çok iş ilanı verilen ve en fazla sayıda aday aranan alanların, bir önceki döneme göre fazla değişmediği görüldü. Buna göre yapı-inşaat sektöründe en çok mühendislik, şantiye, satış-pazarlama, mimarlık, mali işler-finansman, sekreterya-ofis yönetimi, proje yönetimi, üretim, hakediş-kesin hesap, mekanik tesisat alanlarında çalışacak personel arandı.
Pozisyon bazında bakıldığında ise, sektörde en çok aranan ve talep gören meslekler sırasıyla İnşaat Mühendisi, Mimar, Makine Mühendisi, Şantiye Şefi, Sekreter, İnşaat Teknikeri, Proje Müdürü, Muhasebe Elemanı, Elektrik Mühendisi, Yönetici Asistanı oldu.
Adaylar tarafında da verilen ilanlara artan bir ilgi söz konusu. Bir önceki üç aylık dönem olan Aralık-Ocak-Şubat aylarıyla karşılaştırıldığında, Mart-Nisan-Mayıs aylarında inşaat sektörü ilanlarına yapılan başvurular yüzde 8 oranında arttı. Adayların yaptıkları başvuruların yayınlanan ilanlarla az çok paralel olduğu görüldü. Mart-Nisan-Mayıs aylarında inşaat sektöründe adayların en çok başvurduğu iş alanları ve pozisyonlar şunlar oldu:
Geçtiğimiz üç aylık dönemde en çok yapı-inşaat sektörü ilanının yayınlandığı iller sırasıyla İstanbul (yüzde 37,7), Ankara (yüzde 24,7), İzmir (yüzde 4,9), Tekirdağ (yüzde 1,7), Antalya (yüzde 1,3) ve Adana (yüzde 1,3) olurken, en çok başvuru İstanbul (yüzde 49,2), Ankara (yüzde 13,3), İzmir (yüzde 2,1), Tekirdağ (yüzde 1,7), Adana (yüzde 0,4) ve Kocaeli (yüzde 0,4)’nden yayınlanan ilanlara yapıldı.
Yenibiris.com’da özgeçmişi olan yapı-inşaat sektöründe deneyimli adayların demografisine bakıldığında üniversite ve üstü mezuniyet derecesine sahip adayların oranı yüzde 47,3. Bunun dışında lise (yüzde 19,98) ve yüksekokul (yüzde 18,70) mezunları ağırlıklı bir profil sergiliyor. Sektördeki adaylardan lisans mezunu olanların bölümlere göre dağılımları şu şekilde:
Yapı-inşaat sektöründe deneyimli adayların yüzde 60’a yakını 25-35 yaş aralığında bulunuyor. Yüzde 26’lık bir kısım 35-45, yüzde 7’lik bir kısım ise 45-55 yaş aralığında yer alıyor. 25 yaşından küçük adaylar ise demografik profilin yüzde 6’lık bir dilimini oluşturuyor.
Adayların özgeçmişlerindeki son iş deneyimlerine bakıldığında iş alanlarına göre dağılımları şu şekilde:
Yenibiris.com Genel Koordinatörü Burçak Pak Yılmaz, yapı-inşaat sektöründeki bu hareketlenmeyi şöyle değerlendiriyor: “Sunduğu iş imkanlarıyla ve büyüme potansiyeliyle, yapı-inşaat sektörü, 3 ayda bir ve yıllık hazırladığımız istihdam raporlarımızda her zaman ilk 10 sektör arasında yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde TÜİK’in açıkladığı İnşaat İşgücü Girdi Endeksleri 2011 birinci dönem sonuçlarının da bizim elde ettiğimiz sonuçlarla paralel olduğunu görüyoruz. Buna göre, Üç Aylık İnşaat Sektörü İstihdam Endeksi 2011 yılı birinci döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre artış gösterdi ve inşaat sektöründe istihdam, yılın ilk çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,2 arttı. Tüm bu verilere göre 2011’de bizleri özellikle yapı-inşaat sektörü özelinde hareketli günlerin beklediğini söyleyebiliriz.”