“Yapay zekâ konkur kazanabilir mi?” sorusunun cevabını aramak için kolları sıvayan GPT JOURNEY için bu sorunun cevabı aslında oldukça net: “Denemesi bedava” çünkü bu sorunun cevabını denemeden bilmek mümkün değil. Zaten GPT JOURNEY, bu modülün çalışmalarını ve denemelerini bir yıla yakın bir süredir yapıyor.
Sistem oldukça basit çalışıyor, gpt-journey.com’da yer alan “konkura davet et” butonuna tıklıyorsunuz ve iletişim bilgilerinizi giriyorsunuz. Sektörde herkesin alışkın olduğu formatta bir brief formunun yer aldığı word dökümanı mail’inize iletiliyor. Dilerseniz, brief formunu doldurmadan önce yine aynı mail’e cevap olarak gizlilik sözleşmenizi yolluyorsunuz ve brief formunuzu gizlilik sözleşmenizin imzalı hali geldikten sonra iletebiliyorsunuz.
Brief formunuzu ilettikten sonra GPT JOURNEY tarafından eğitilmiş ve geliştirilmiş konkur modülü devreye giriyor. Brief’te iletmiş olduğunuz; ürününüze/hizmetinize ait güçlü ve zayıf yönler, rakipleriniz, hedefleriniz gibi bilgiler ile GPT JOURNEY konkur modülü tarafından elde edilen sektörünüze ait bilgiler bir araya getiriliyor. Rakiplerinizin reklamları, internet siteleri, ürünlerinin/hizmetlerinin özellikleri gibi pek çok detay, GPT JOURNEY konkur modülü tarafından incelenip analiz ediliyor. Bunun yanı sıra trendler, tüketici davranışları gibi çok sayıda detayı da hesaba katıyor.
Derin analiz, yalın sonuç
GPT JOURNEY konkur modülü, tüm bu dataları işleyerek markanız için etkili, pazardaki rakiplerinize karşı avantaj sağlayacak bir iletişim stratejisi üretiyor. Konumlandırma cümlesinden kampanya söylemine, key visual tasarımından reklam senaryolarına kadar geniş kapsamda yaratıcı işler çıkartıyor. Ama en önemlisi, tüm bu derin analizlerin sonucunda ortaya çıkan işler son derece yalın, kolay anlaşılır, tutarlı bir sunum haline dönüşüyor.
GPT JOURNEY konkur modülü ilk testleri başarıyla geçti
GPT JOURNEY konkur modülü; 25 adet fiktif, 25 adet de gerçek brief verilerek test edildi. Ortaya çıkan sonuçlar ise oldukça etkiliydi. Her ne kadar reklam işinin tabiatındaki subjektif kriterlerden dolayı konkur kazanacak fikrin yüzde 100 net bir karşılığı olmasa da yapılan testlerde GPT JOURNEY konkur modülü kullanılarak ortaya çıkarılan sunumların hiçbiri brief’ten uzak, tutarsız ve sıradan olmadı. GPT JOURNEY son olarak da gerçek bir teste, yani bir konkura katıldı ve galibiyetle çıkmayı başardı. Hatta bu konkur için ürettiği fikir hayata geçti bile.
Üstelik, yapay zekâya karşı olabilecek olumlu ve olumsuz tüm önyargıları önlemek için, konkur sonucu açıklanana kadar müşteriye konkur sunumunun GPT JOURNEY yapay zekâ modülüyle hazırlandığı bilgisi verilmedi.
Yapay zekânın reklam sektöründe neler yapabileceğinin bundan daha somut bir örneğinin olamayacağını düşünen GPT JOURNEY’nin davet edildiği bir konkura katılma konusundaki kriteri ise çok net: halihazırda rakibiniz olan bir markayla işbirliği içinde olmaması.
Bir ekip üyesi olarak yapay zekâ
GPT JOURNEY konkur modülü yapay zekânın sadece reklam dünyasındaki yaratıcı ekipler için bir araç olmadığını, ekibin bir parçası olduğunu da kanıtlanıyor. Üstelik araştırmacı, veri analizi yapan, stratejik fikirler üretilebilen, yazabilen, çizebilen bir ekip arkadaşı…
Elbette GPT JOURNEY konkur modülü sadece konkur sunumları için dizayn edilmedi. Aynı modül GPT JOURNEY’nin tüm müşterileri için kullanılıyor. Bu modüle girdiğiniz bazen bir satış kampanyası brief’i olabilirken, bazen de BTL bir işin tasarım brief’i olabiliyor.
Yapay zekâ ile insan yaratıcılığının önündeki sınırlar kalkıyor
GPT JOURNEY pek çok farklı yapay zekâ aracını kullanırken, hem kendi yöntemleriyle bunların bazılarını eğitiyor ve geliştiriyor hem de tüm süreçlerin içine insan yaratıcılığını da dahil ediyor. Böylece, bir yandan yapay zekâyı yaratıcı ekibin bir üyesi haline getirirken bir yandan da yapay zekâ sayesinde insan yaratıcılığının önündeki sınırları kaldırıyor.
GPT JOURNEY konkur modülü, markayla olan ilişkisinde süreç içinde öğrenmeye, markanın ihtiyaçlarının detaylarını daha iyi anlamaya devam ediyor. Yani sadece konkuru kazandıracak tek atımlık bir fikir üretmiyor. Süreç içinde markayı tanıyor, anlıyor ve ihtiyaçlarına cevap veriyor. Tıpkı bir geleneksek bir reklam ajansı gibi.