Dünyanın devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı TURQUALITY® Destek Programına hazır giyim ve hızlı tüketim ürünleri sektörlerinin önde gelen markalarından Mavi, Solo, Selpak ve Bingo da eklendi. Firmalara global markalaşma süreçlerinde sağlanan finansal destekle birlikte eğitim ve stratejik danışmanlık da verilen TURQUALITY® programında desteklenen marka sayısı, geçtiğimiz günlerde kapsama alınan Çilek Mobilyaya ek olarak Mavi Jeans, Solo, Selpak ve Bingonun da eklenmesiyle birlikte 44e yükseldi.
Kapsamındaki marka sayısının artmasıyla birlikte destek verdiği sektör sayısını da genişleten TURQUALITY® bugün hızlı tüketim ürünleri, dayanıklı tüketim ürünleri, endüstriyel makine, hazır giyim, kuyum/mücevher, otomotiv, tekstil ve orman ürünleri sektörlerini kapsıyor.
Mavi Jeans, Solo, Selpak ve Bingo global markalaşma adımlarını güçlendiriyor
Yurt dışında markalaşma konusunda yaptığı yatırımlarla dikkat çeken Mavi Jeans ve hızlı tüketim ürünleri sektörünün önde gelen markalarından Solo, Selpak ve Bingonun global markalaşma yolunda attıkları adımlar TURQUALITY® ile daha da güçlenecek.
Üretimden pazarlamaya, satıştan satış sonrası hizmetlere kadar bütün süreçleri kapsayan finansal desteğin sağlanacağı program çerçevesinde, firmaların yurt dışı markalaşmaya yönelik harcamalarının yüzde 50si, üst limit olmaksızın TURQUALITY® tarafından desteklenecek.
Mavi Jeans, Solo, Selpak ve Bingo; geçtiğimiz günlerde firmaların ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda yapılan yeni düzenlemeyle bilişim altyapısı ve danışmanlık hizmetleri alanlarında kapsamını genişleten TURQUALITY®nin desteği ile yurtdışında da marka bilinirliklerini yükseltip pazar paylarını artırmayı hedefliyor.
TURQUALITY® ile hedeflenen yurt dışı pazarlarda ivme kazanacaklar
Mavi Jeans markasının CEOsu Ersin Akarlılar program kapsamına alınmalarına ilişkin yaptığı açıklamada; “İyi bir yerel marka olmadan, küresel marka olunamayacağı düşüncesiyle, 1996’da Türkiye’de pazar lideri olduktan sonra, New Yorkda Mavi America Inc.’i kurduk ve Mavi Jeans’in dünyaya açılmasındaki ilk adımları denim pazarının en büyüğü olan Amerika’da attık. Operasyonumuzu Amerika’nın ardından Kanada, Avrupa ve Avustralya’da sürdürdük. Bugün Mavi, 50 ülkede 4000in üzerinde satış noktasında tüketiciyle buluşuyor. Time Dergisi tarafından dünyanın en iyi 16 jeans markası arasında gösteriliyor. Şimdi hedefimiz Türkiye’de olduğu gibi yurtdışında da perakendecilikte büyümek ve faaliyette olduğumuz pazarlardaki etkinliğimizi daha da güçlendirmek. TURQUALITY® ile işbirliğimizin bize bu açıdan ivme kazandıracağına inanıyoruz” dedi.
Solo ve Selpakın TURQUALITY® kapsamına alınmasıyla ilgili olarak, İpek Kağıt Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Nişli, “Biraz geçmişe dönecek olursak, 37 yıllık süreçte Selpak ve Solo markalarının Türkiyede sıfırdan, zirveye çıkan başarı öyküsünü görürüz. Şimdi ise; gerek dünyadaki gelişmeler sonucu, gerekse büyüyen İpek Kağıtın pazarlama deneyimi, güçlü maliyet yapısı ve etkin yönetim gücü sayesinde Türkiye sınırları aşılmıştır. “Selpak ve Solo markalarımızın hedeflenen yurtdışı pazarlarda en çok tanınan lider temizlik kağıdı markaları olması” stratejik hedefini önümüzdeki yıllarda gerçekleştirmeye çalışacağız. İşte TURQUALITY® destek programı, bu çetin hedefimize ulaşmakta, bize büyük katkıda bulunacaktır. İnanıyorum ki, TURQUALITY® destek programının devam edeceği önümüzdeki beş yıl içinde, birçok ülkede Selpak ve Solonun başarılar kazandığını göreceğiz, İpek Kağıt ve Eczacıbaşı Topluluğu olarak, Türkiye olarak hepimiz markalarımızla gurur duyacağız” görüşünü iletti.
TURQUALITY®nin Bingonun markalaşmasında önemli bir adım olacağını ifade eden Hayat Kimya Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan İdil ise yaptığı açıklamada; Bingo ürünleri bugün, yetmişi aşkın ülkede tüketici ile buluşuyor. Cezayir, Bulgaristan ve Ukrayna’da bulunan tesislerde Bingo markalı ürünler üretiliyor ve diğer yurt dışı pazarlara ise, İzmit Yeniköydeki Hayat Kimya Üretim Tesislerinde üretilen Bingo ürünleri ihraç ediliyor. Bingonun TURQUALITY® kapsamına girmesiyle hem bu ihracat büyük oranda artacak, hem de bugüne kadar özellikle maliyet yüksekliği nedeniyle pazarlama desteği verilemeyen bazı önemli ülkelerde Bingo’nun markalaşmasında önemli bir adım olacak. Programın başarıyla uygulanması Türk ihraç ürünlerinin fiyatları ile değil, markaları ile de aranır olmasını beraberinde getirecek dedi.
Marka yatırımları artıyor
TURQUALITY® Programı kapsamında desteklenecek marka sayısı 44e yükselirken, program kapsamında yapılan yeni düzenlemeyle, firmalara global markalaşma süreçlerinde sağlanan finansal, stratejik danışmanlık ve eğitim alanında verilen desteğin kapsamı da genişletildi.
Geliştirilen Türk markalarıyla birlikte Türkiyenin ihracatını ve itibarını da güçlendirmeyi hedefleyen TURQUALITY®, firmaların büyüme stratejilerini göz önünde bulundurarak yapılan yeni düzenlemesiyle, özellikle bilişim ve bilgi yönetimi, teknik altyapı ve danışmanlık hizmetleri alanlarında verdiği desteği artırdı.
Sınırlamalar kaldırıldı
TURQUALITY®nin kapsamındaki firmaların bir yıl içerisinde açabileceği mağaza sayısı en fazla 10 ve franchise sayısı 20 iken, geçtiğimiz temmuz ayında yapılan bu yeni düzenlemeyle yıllık sınırlamaya da son verildi. Firmalar destek süresi boyunca toplam 50 adet mağaza ve 100 adet franchise açabilme haklarından yıllık sınırlama olmaksızın yararlanabilir hale geldi.
Firmaların yurtdışında kiralayacakları mağaza, ofis, showroom ile alışveriş merkezleri veya büyük marketler içinde yer alan reyon, gondol gibi satış alanlarına ilişkin desteklerde değişiklikten önce net kira esas alınırken, değişiklikle birlikte brüt kira ile buna ilişkin vergi ve harçlar kira desteğine alındı.
TURQUALITY®nin firmalara sağladığı diğer destekler arasında ise; patent, faydalı model, endüstriyel tasarım ve marka tescil harcamaları; kalite belgeleri ile insan can, mal emniyeti ve güvenliğini gösterir işaretler; moda/endüstriyel ürün tasarımcısı giderleri; tanıtım, reklam ve pazarlama faaliyetleri; yurtdışı birimlere ilişkin kira ve dekorasyon giderleri ve danışmanlık (strateji, operasyon, organizasyon, teknoloji) giderleri yer alıyor.
Ön inceleme ve değerlendirme için bağımsız danışman
Güçlü global Türk markaları geliştirmeyi hedefleyen program kapsamında, dünya markası yaratma yolunda desteklenen gelişim potansiyeli olan her firma için ayrı ayrı markalaşma yol haritaları çıkarılıyor.
Firmaların TURQUALITY® kapsamına alınabilmesi için, bağımsız bir danışman kuruluş olan Deloitte işbirliğiyle incelemeler yapılıyor. Buna göre, gelişim potansiyeli olan değişik sektörlerdeki firmaların elde etmiş olduğu uluslararası güç ve yıllar bazında göstermiş olduğu performans dikkate alınarak yapılan incelemede 10 ayrı performans başlığı altında değerlendirme yapılıyor.
Bu performans kriterleri şöyle; Stratejik Planlama ve Kurumsal Performans Yönetimi; Finansal Performans; Tedarik Zinciri Yönetimi; Marka Yönetimi; Marka Gücü; Ürün Tasarımı/Araştırma Geliştirme; Pazarlama, Müşteri ve Ticaret Yönetimi; Kurumsal Yönetişim, İnsan Kaynakları Yönetim; Bilgi Sistemleri Yönetimi.