Site icon MediaCat

Türkiye’nin en büyük riski: Ekonomik yavaşlama

“Riski tanımlamak, öngörmek ve fırsata çevirmek günümüzün en önemli becerilerinden” diyen TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, bugün Aon’un iki yılda bir düzenlediği Risk Zirvesi’nde günümüzde şirketlerin yüzleştiği en büyük risklere değindi. Şu an dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük riskin Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde de ele alındığı üzere iklim olduğunu belirten Kaslowski, Türkiye’nin en büyük riskinin ise ekonomik yavaşlama olduğuna işaret etti.

İşsiz gençler: yüzde 25,8

“Türkiye’deki işsiz gençlerin nüfusu yüzde 25,8’ini oluşturuyor. Bir ülkedeki en kötü unsur gençlerin umutsuzluğudur” sözlerini sarf eden Kaslowski, Türkiye olarak mevcut büyüme modelimizi gözden geçirmemiz gerektiğini ve finansal istikrarın ilk koşulunun düşük enflasyon oranının kalıcı şekilde sağlanması olduğunu vurguladı. Kendisine göre bunun yolu da siyasetten bağımsız bir merkez bankası planlamasından geçiyor.

Ekonomik büyümenin ilk koşulunun eğitim reformu olduğunu da ekleyen Kaslowski, okul öncesi eğitime yapılan harcamanın ülkenin büyüme hızını çok ciddi şekilde etkilediğinin de altını çizdi. Aon Risk Çözümleri EMEA Yönetim Kurulu Başkanı Carlo Clavarino ise dünyanın günümüzde baş etmesi gereken en büyük riskleri ekonomik yavaşlama, siber güvenlik ve yaşlanan işgücü olarak sıraladı. Clavarino’ya göre önümüzdeki 10 yılda en büyük tehdidi siber güvenlik açıkları oluşturacak.

İstişare, çeşitlilik ve saydamlık

Batı Anadolu Çimento Sanayii İcra Kurulu Üyesi Feyyaz Ünal tüm bu risklerin yönetiminin şirket içindeki istişare ve çeşitlilikle sağlanması gerektiğini belirtti. Yönetim kurullarına burada büyük görev düştüğünü söyleyen Ünal’a göre, kurul içerisinde çeşitliliğin ve farklı bakış açılarının olması ve aynı zamanda da şeffaflık yaratılması şart. Ancak bu şekilde şirket içerisinde uygun istişare ortamı sağlanarak, farklı bakış açılarından olası riskler analiz edilebilir ve önlemler alınabilir.

Exit mobile version