Türkiye pazarlama iletişimi dünyası sektörün gelişimi adına derneklerin birbiriyle yakından çalıştığı yeni bir döneme girdi. Buna göre bu yıl ilk kez altı derneğin işbirliğiyle hazırlanan Türkiye Medya ve Reklam Yatırımları Raporu’nun ayrıca sektörün dinamizmi göz önüne alınarak bu yıldan itibaren altı aylık olarak hazırlanmasına karar verildiği duyuruldu. Reklamcılar Derneği, Reklamverenler Derneği, İnteraktif Reklamcılık Derneği (IAB Turkey), Açıkhava Reklamcıları Vakfı (ARVAK), Radyo Yayıncıları Derneği (URYAD) ve Mobil Mecralar Araştırma Pazarlama (MMA Türkiye) olmak üzere tüm sektör derneklerinin verilerini bir araya getiren Tahmini Medya ve Reklam Yatırımları Raporu yeni bir metodolojiyle hazırlandı.
RD üyesi medya planlama ve satın alma ajansları ve yerel medya planlama ajanslarından gelen verilerin yanı sıra açıkhava ve sinema sektöründe faaliyet gösteren firmalar tarafından bildirilen cirolar da göz önüne alınarak hesaplanan Türkiye’de Tahmini Medya ve Reklam Yatırımları 2019 İlk 6 Ay Raporu’na göre; toplam medya yatırımları yılın ilk yarısında 2018 yılının aynı dönemine göre yüzde 3,8 düşerek 4,3 milyar TL olarak gerçekleşirken yatırımların yüzde 25’ini oluşturan reklam yatırımları da dahil edildiğinde 5,4 milyar TL’ye çıktığını görüyoruz.
En büyük pay televizyonda, en hızlı düşül ise basında
İlk altı aylık verilere göre medya yatırımlarında en büyük pay yüzde 7’lik bir kayıpla yine televizyonun oldu. Yüzde 48,1 pay ile birinci olan televizyonu yüzde 31’lik pazar payıyla dijital mecralar izledi. Üçüncü sırada yüzde 9,1 ile açıkhava yer aldı. Yılın ilk altı ayında en büyük düşüş basın yatırımlarında yaşandı. Basın yatırımları yüzde 30,9 düşerek yüzde 6,8 pazar payıyla dördüncü sıradaki yerini korudu. 2019 yılının ilk yarısında televizyonlara yapılan medya yatırımı 2,083 milyon TL olarak gerçekleşirken, dijital mecralara 1,343 milyon TL’lik yatırım yapıldı.
Yılın ilk altı ayında dijital mecralara yapılan yatırımlar yüzde 10,8 gibi bir oranla önemli ölçüde arttı. Medya yatırımları arasında en fazla paya sahip olan TV yatırımları yüzde 7 azalırken açıkhava yatırımları yüzde 1,8 düşüşle 395 milyon TL, basın yatırımları yüzde 30,9 düşüşle 294 milyon TL, radyo yatırımları yüzde 5,1 düşerek 157 milyon TL olarak gerçekleşti. Sinema yatırımları söz konusu dönemde yüzde 8,2 arttı ve 55 milyon TL oldu. Radyonun toplam medya yatırımlarındaki payı yüzde 3,6 olurken sinemanın payı yüzde 1,3’te kaldı.
Dijitalde ağırlık display’de
2018 yılının aynı dönemine göre en fazla artışın yaşandığı dijital mecralarda toplam 1,343 milyon TL’lik yatırım içinde en fazla payı 773 milyon TL ile display aldı. Display’deki artış yüzde 10 olarak gerçekleşirken bu alanda gösterim/tıklama bazlı mecraların payı yüzde 68, videoların yüzde 24, native’in payı yüzde 8 olarak gerçekleşti. Dijital mecra yatırımlarında display’i yüzde 12 artışla arama motoru, yüzde 8 artış ile ilanlar izledi. Bu yatırımların yüzde 18,5’ini sosyal medya, yüzde 59,5’ini mobil platform, yüzde 67,7’sini programatik yatırımlar oluşturdu.
Öte yandan ilk yarıda 395 milyon TL olarak gerçekleşen açıkhava medya yatırımlarının 45 milyon TL’sini yüzde 59 artışla dijital açıkhava, 59 milyon TL’sini yüzde 14 düşüşle büyük alan ve 291 milyon TL’sini yüzde 5 düşüşle reklam üniteleri yatırımları oluşturdu.