Site icon MediaCat

“Türkiye çok değerli bir aydınını kaybetti”

Uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimi alanında Türkiye’nin önde gelen akademisyenlerinden Prof. Dr. Fuat Keyman vefat etti. Prof. Dr. Keyman, bir süredir kanserle mücadele ediyordu.

Küreselleşme, demokrasi, modernleşme ve Türkiye’nin dış politikası üzerine yaptığı analizlerle ulusal ve uluslararası platformlarda tanınan Keyman, akademik başarılarıyla pek çok ödül kazandı. Türk akademisinin saygın isimlerinden Keyman, çeşitli düşünce kuruluşlarında aktif rol oynayarak toplumsal ve siyasal meseleler üzerine fikirlerini paylaştı.

Lisans ve yüksek lisans eğitimlerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde tamamlayan Keyman, doktora derecesini Carleton Üniversitesi’nde aldı. 1994 yılında akademik kariyerine başladığı Bilkent Üniversitesi’nde 2002 yılına kadar siyaset bilimi ve kamu yönetimi alanında dersler verdi. 2002 – 2010 yılları arasında Koç Üniversitesi’nde görev yaptı. Keyman, son olarak Sabancı Üniversitesi’nde rektör yardımcılığı ve uluslararası ilişkiler eğitimi alanında çalışmalar yürüttü. Keyman, İstanbul Politikalar Merkezi Direktörlüğünü de yürütmekteydi.

Vefat haberini derin üzüntüyle karşılayan, Fuat Keyman’ın yakın dostlarından Siyasi Danışman ve Öykü Dialogue International Ajans Başkanı Necati Özkan, Keyman’la ilişkisini MediaCat’e şu sözlerle anlattı: “Fuat Hoca’yla tanıştığımızda 2005-2006 yıllarıydı. Bir grup entelektüel, iş insanı ve gazeteci belli bir frekansta bir araya gelerek Türkiye’nin meselelerini tartışıyor; çözüm yolları arıyorlardı. Hatta, içlerinden bir bölümü parti kurma iradesi sergiliyordu. Bu denli meşgul insanların siyasete girmeleri kolay olmadığından, bir müddet sonra o grup dağıldı. Bir kısmı siyasete girdi, bir kısmı kendi mesleğinde yürümeye devam etti. Fuat Hoca da bunlardan biriydi.

Çok analitik düşünebilen; uluslararası ilişkiler, siyasi analizler, veriyi kullanma konusunda sağlam bir zihne sahip bir akademisyendi. Türkiye’de çeşitli insanlar, çeşitli dönemlerde Fuat Hoca’nın aldığı pozisyonlar nedeniyle onunla ilgili farklı yorumlarda bulunmuş olsalar da o, toplamda Türkiye’nin iyiliği ve Türk insanının refahı için düzenli çalışmalar yapan, akademik dünyada önemli raporlar hazırlayarak karar vericilerin kararlarına etkide bulunan çok değerli bir aydındı.

Bir dönem Fuat Hoca’nın da içinde olduğu bir grup arkadaşımızla beraber kendimize “Yeni Akıl” adını verdik. Veriye dayalı çeşitli araçlarla, Türkiye için çözümler üretmeye çalıştık. Hatta o dönem yayında olan Radikal gazetesinde bir Yeni Akıl sekmesi açıldı ve birlikte orada yazdık. O tarihlerde Fuat Hoca’yı çok daha yakından tanıma, analiz yeteneğini ve aydın namusunu izleme şansım oldu. Son derece demokrat, uzak görüşlü ve her seferinde farklı senaryolar düşünebilen bir zihne sahipti. Türkiye çok değerli bir aydınını kaybetti. Herkesin; başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerinin başı sağ olsun, Allah rahmet eylesin.”

Exit mobile version