Günün son oturumundan önce söz alan R/GA Teknoloji Direktörü Anthony Baker, “Deneyimlerin İnterneti” adlı sunumuyla sahnedeydi. İnsanların yaşadıkları deneyimleri dönüştürmekle mükellef olduklarını söyleyerek söze başlayan Baker, markaların “söylemek ve hayata geçirmek” arasında bir noktada yer aldıklarını belirtti.
Baker’ın sunumu altı ana bölümden meydana geldi:
- Always on: Kuralları değişen dijital alanlar, nesnelerin interneti, dijital ve geleneksel arasında belirsizleşen sınırlar, giyilebilir teknolojiler, akıllı alanlar, akıllı ev sistemleri, kendine yeten enerjiler, yüksek teknolojili mağazalar.
- Beyond the Screen: Cihaz-mekân arasında değişen roller/ilişkiler, kişiselleşme, Zero UI, Beacon teknolojileri, müzik temelli deneyimler, eSkin, dijital ve analog arasındaki geçişler, kişisel stil belirleyici programlar vb.
- Data is Fuel: Yeni para birimi olarak data, big data versus doğru data, markayla ilgili/bağlantılı data akışı, sürekli yeni deneyimler yaratmak.
- Machine Learning: Yapay zekâ, bulut temelli deneyimler, tüketicilere atfedilen akıllı deneyim komutları, akıllı analitik.
- Connected Experiences: İnsan odaklı data, davranış ve değer temelli faydalılık, ilgili olmak, kişisel marka hikâyeleri yaratmak.
- Inspiration: Sensörlü dövme, akıllı kumaşlar, sanal kontrol kabiliyeti, VR.
“İsteyen herkesin dudak bükebileceği bir proje”
Günün son oturumunda sahne medya dünyasından üç deneyimli isime aitti. Ciner Yayın Holding Dijital Dönüşüm Koordinatörü Serdar Turgut, HaberTürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Selçuk Tepeli ve Ciner Grup CIO’su Dr. Mahmut Kurşun Digital & Mobile Day katılımcılarına basılı medyada dijital dönüşümün bir örneği olarak HaberTürk’ün yeni interaktif gazetesi Dokun’u anlattılar.
Serdar Turgut şu anda dünyada söz konusu dijital dönüşüm meselesinde sorunun zihniyette olduğunu, büyük geleneksel medya şirketlerinin bile bu değişimi henüz oturtamadıklarını belirtti. Turgut, Dokun ile dijital dönüşüm açısından dünyaya örnek olacak bir model hazırladıklarını düşünüyor.
Selçuk Tepeli HaberTürk ekibinin bir yıldır üzerinde çalıştığı, iki buçuk aydır da deneme aşamasında olan gazetenin tamamen HaberTürk’ün kendi içerisinde projelendirilen ve hayata geçirilen bir ürün olduğunu belirtti. “Bu proje herkesin istediği kadar dudak bükebileceği bir proje” diyor Tepeli. Tepeli ekip olarak ortaya çıkan sonuçtan hiçbir kuşkularının olmadığını, bütün yatırım ve organizasyonun da dünyada yeniliklerin sıklıkla tepkiyle karşılandığı bilinciyle yapıldığını söylüyor.